Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Invandrade läkare i skolbänken för att klara kunskapsprov

Studenter från läkarprogrammet studerar

Tjugo utomeuropeiska läkare ska studera in läkarprogrammets elva terminer under ett halvår i Lund. Upplägget innebär självstudier med handledning från läkarstudenter och lärare på läkarprogrammet vid Lunds universitet.

– Nya effektiva metoder för att ta tillvara nyanländas kompetens är viktigt för den regionala utvecklingen och därför väljer vi att finansiera, säger David Lindén, enhetschef för Näringsliv och Arbetsmarknad på Region Skåne.

Det är en stor bredd på gruppen läkare som nu erbjuds en strukturerad repetition av sina teoretiska medicinska kunskaper. Deltagarna kommer från Syrien, Irak, Vitryssland, Ukraina, Afghanistan och andra utomeuropeiska länder och representerar ett drygt tiotal nationaliteter. Yrkeserfarenheten sträcker sig från genomförd praktik till upp till 15 år som praktiserande läkare. En sak har de dock gemensam, de vill komma ett steg närmare en svensk legitimation.

– Efter tjugo intensiva veckor är förhoppningen att samtliga ska vara rustade att klara av Socialstyrelsens kunskapsprov i september. Det innehåller en teoretisk del och en praktisk, säger Williams Donoso, projektkoordinator på Lunds universitets avdelning för uppdragsutbildning.

I rekryteringen har ett krav varit att man ska vara godkänd i Svenska 3, vilket innebär att man är behörig att studera på högskolenivå.

– Ett tufft krav, men en viktig förutsättning för att det ska gå hela vägen. Personerna ska kunna gå direkt till anställning efter avklarade prov i höst, säger Williams Donoso, som varit med och koordinerat rekryteringsprocessen.

Maria Lindborg, personalstrateg på Region Skåne, ser samarbetet som ett bidrag till kompetensförsörjningen inom vården.

– Det blir lättare för deltagarna att repetera med stöd av material och lärare från läkarprogrammet i Lund och inte minst genom möjligheten att tillvarata varandras specialistkunskaper, säger Maria.

Deltagarna är mellan 27 och 49 år och skrivs in på Korta vägen, som är ett samarbete mellan Folkuniversitetet i Lund och Lunds universitet. Det syftar till att förbättra chanserna för invandrade akademiker att få jobb som stämmer överens med deras kompetens.

Fakta

Utbildningen sker på initiativ och uppdrag av Region Skåne som en del av de insatser som görs för att underlätta och stödja vägen till svensk legitimation för personer utbildade utanför EU/EES.

Studierna började den 24 april 2017 och pågår under tjugo veckor på heltid. Deltagarna är inskrivna på Arbetsförmedlingen, har läkarexamina utanför EU/ESS, är bosatta i Skåne och har kompletteringsbeslut från Socialstyrelsen.

Kontakt

Frågor om utbildningen
Maria Lindborg
HR Strateg, Koncernstab HR
Mobil: 0768-871320
maria [dot] lindborg [at] skane [dot] se
Region Skåne

Praktiska frågor
Williams Donoso Reyes
Projektkoordinator
Telefon: 046-222 39 20
Mobil: 0736-22 98 48
williams [dot] donoso [at] education [dot] lu [dot] se
Lund University Commissioned Education

Frågor om Korta vägen
Jonas Feldt
Regional  projektledare - Korta Vägen Folkuniversitetet
046-19 77 21
jonas [dot] feldt [at] folkuniversitetet [dot] se
Folkuniversitetet

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.