Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomi: Industriell organisation

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen innehåller en genomgång av de teoretiska verktyg och modeller som används för att analysera frågeställningar om hur företag agerar på marknader gentemot konsumenter och andra företag. I många fall studeras mer specifika men mer realistiska modeller av marknader än i traditionell mikroteori där generella resultat ofta kommer i förgrunden.

Efter att begreppet marknadsstruktur analyserats består kursen huvudsakligen av tre moment. Det första analyserar hur en monopolist kan exploatera sin marknadsmakt genom bl.a. prisdiskriminering, horisontell och vertikal produktdifferentiering samt paketerbjudanden.

Det andra momentet inbegriper en strategisk analys av hur företag interagerar med andra företag enligt traditionell oligopolteori och enligt nyare modeller som bygger på icke-kooperativ spelteori. I detta moment berörs konkurrenslagstiftningen och aktuella fall av priskarteller samt missbruk av dominerande ställning analyseras utifrån en ekonomisk synvinkel.

Det tredje huvudmomentet behandlar kontraktsmässiga förhållanden mellan företag. Horisontella kontrakt som fusioner analyseras men tonvikten ligger på olika former av vertikala kontrakt som vertikal prissättning, exklusiva territorier m.m. Kursen avslutas med ett separat avsnitt om teorier om FoU samt patent.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Nationalekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

+46 46 222 00 00

http://www.nek.lu.se

Mårten Wallette

Studievägledare

+46 46 222 86 75

marten [dot] wallette [at] nek [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt minst 20 hp nationalekonomi på grundnivå, varav minst 7,5 hp mikroekonomi. Kunskaper i matematik motsvarande 'Matematiska metoder för nationalekonomi' rekommenderas starkt.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

15 januari 2024 - 19 mars 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,00
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)1,35

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 54 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Nationalekonomi: Industriell organisation är 12 500 SEK.