Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rättssociologi: Grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng

En kvinna går över ett övergångsställe. Illustration.

Beskrivning

Det senaste decenniet har det i snitt skett 95 fall av dödligt våld varje år i Sverige, eller 0,00001 fall per invånare. I det fallet efterlevs lagen nästan fullständigt. I andra änden av spektret finns lagar som inte har någon samhällspåverkan alls, som Byggningabalk 12 kap. Huru svin må i ollonskog släppas. Skulle man mäta vad den rättsregeln åstadkommer blir resultatet nästan alltid noll. Lagen gör i praktiken ingen nytta.

Kursens innehåll

I Rättssociologi: Grundkurs (RÄSA03) studerar du bland annat varför vissa lagar efterlevs men inte andra och varför de flesta människor följer sociala normer. Du undersöker förhållandet mellan rätten och samhället och vilken funktion normer har. Kursen består av tre delar:

  • En översikt av rättens uppbyggnad, innehåll och organisation,
  • teori och metod,
  • en praktisk övning där du genomför en rättssociologisk utredning och rapporterar resultatet.

Kursen ges som fristående kurs. Kursen ges även som obligatorisk kurs under termin 2 på kandidatprogrammet i kriminologi.

Efter kursen

Grundkursen ger dig kunskaper för vidare studier inom rättssociologi. 

Rättssociologer undersöker förhållandet mellan rätten och samhället genom normers betydelse och funktion. De arbetar inom statliga och kommunala myndigheter, organisationer, privata företag och ideella föreningar och anlitas exempelvis för att med sociologisk kunskap utreda vilken effekt en ny lag kan komma att få och om den kan fungera i praktiken.

 

Vad är rättssociologi?

Måns Svensson vid Rättssociologiska institutionen på Lunds universitet ger en introduktion till ämnet i filmen nedan.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Studievägledare

Anette Salling

Telefon: 046-222 41 55

E-post: anette [dot] salling [at] soclaw [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,88
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)16,72
Folkhögskolebetyg (BF)3,50
Högskoleprovet (HP)0,80

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 140 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Rättssociologi: Grundkurs är 50 000 SEK.