För dig som känner oro över coronaviruset

Här kan du ta del av Studenthälsans råd och tips för att må bättre i coronavardagen.

I situationer där man blir rädd kommer ofta katastroftankar – samtidigt som det blir svårt att tänka rationellt.

Risken är att man då fastnar i ett svart-vitt tänkande som gör att man blir ännu räddare.
Det är viktigt att hålla detta i minnet i dessa coronatider – både när man pratar med andra och läser sociala media.

Så kan du minska oron på egen hand

• Försök behåll dina rutiner eller skapa nya som passar situationen – det signalerar lugn och trygghet till kroppen.
  • Försök komma ut och få dagsljus och daglig motion varje dag (om du inte är sjuk).
  • Fortsätt göra saker du mår bra av, även om det inte känns lika meningsfullt.
  • Var inte ensam med dina tankar, utan umgås med andra som du känner dig trygg med. Försök hitta en balans mellan att prata om din oro och prata om annat för att distrahera tankarna.
  • Begränsa ditt nyhetsflöde och håll dig till tillförlitliga källor.
  • Hör gärna av dig till dina kompisar och andra som du tror kanske är ensamma och mår dåligt.
  • Håll dig uppdaterad om vad som händer på din utbildning så du inte missar viktig information.
  • Försök att inte tänka för långt framåt utan fokusera på de närmaste dagarna.
  • Se filmen Face Covid på Youtube
  • Se Folkhälsomyndighetens information för dig som känner oro

Behöver du någon att tala med?

Både Studenthälsan och Studentprästerna kan erbjuda samtalsstöd för dig som behöver hjälp med att hantera din oro.

Studentprästerna

Studentprästerna i Lund finns till för dig som är student vid Lunds universitet.

Oavsett tro eller livsåskådning är du välkommen att höra av dig för enskilda, kostnadsfria samtal (även via telefon eller video) om det som är viktigt för dig.

Studentprästerna har absolut tystnadsplikt. Du når dem på tel 046-71 87 35, mejl studentprasterna [dot] lund [at] svenskakyrkan [dot] se eller via webben:

Direktkontakt med någon av studentprästerna – lundsdomkyrka.se
Mer om Studentprästerna – lundsdomkyrka.se

Studenthälsan