Pedagogiskt stöd för dig med funktionsnedsättning
En funktionsnedsättning är inget hinder för roliga och spännande studier vid Lunds universitet! Du kan få riktat pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier och kompensera för dina utmaningar. På den här sidan får du veta hur du ansöker om stöd, vilka typer av stöd som finns och hur du kontaktar Pedagogiskt studentstöd.
Om du har en så kallad varaktig funktionsnedsättning kan du få riktat pedagogiskt stöd. Det kan till exempel vara
- hörselnedsättning
- läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
- psykiska och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
- rörelsehinder
- synnedsättning
- andra kroniska sjukdomar.
Tillfällig skada eller sjukdom omfattas inte av riktat pedagogiskt stöd. Om du behöver tillfälligt stöd ska du vända dig till din institution.
Så här ansöker du om riktat pedagogiskt stöd
Efter att du blivit antagen till din utbildning kan du göra en ansökan via Nais (Nationellt administrations- och informationssystem för samordnare). Det gör du genom att logga in i systemet Nais via länken nedan och fylla i din ansökan i ett webbformulär.
I ansökan ska du ladda upp ett intyg som bekräftar en varaktig funktionsnedsättning och beskriva din studiesituation. Intyget ska vara utfärdat av sakkunnig, till exempel läkare, psykolog, logoped eller motsvarande.
Har du en syn- eller hörselnedsättning? Tänk då på att du behöver kontakta Pedagogiskt studentstöd i mycket god tid för att eventuellt stöd ska kunna vara på plats vid terminsstart. Ta gärna kontakt redan vid ansökan till universitetet.
Du är alltid välkommen att boka in en tid med din samordnare om du har frågor som rör ansökan. Om du inte har någon samordnare ännu, kan du kontakta någon av medarbetarna på Pedagogiskt studentstöd. Kontaktuppgifter hittar du här på sidan.
Vad händer efter ansökan?
När vi på Pedagogiskt studentstöd har fått in din ansökan via Nais kommer vi att kontakta dig för ett personligt möte. Efter samtal med en samordnare får du ett besked om stöd där beslut och rekommendationer beskrivs. Detta behöver du visa upp för att få anpassningar gällande undervisning och examination.
Olika typer av stöd i studierna
Pedagogiskt studentstöd erbjuder olika stödformer till dig som är student och har en varaktig funktionsnedsättning. Tillsammans med din samordnare på Pedagogiskt studentstöd kommer du fram till vilket stöd som passar bäst för dina studier.
Att ha ett anteckningsstöd innebär att en kurskamrat delar sina anteckningar med dig efter varje föreläsning.
För att få använda dig av anteckningsstöd behöver du ett beslut från din samordnare. Du kan själv fråga en medstudent som du tycker tar bra anteckningar, men du kan också få hjälp av Pedagogiskt studentstöd med att hitta någon. Anteckningsstödet arvoderas av Pedagogiskt studentstöd.
Låna en Echo SmartPen
Om du föredrar att försöka ta anteckningar själv kan du få låna en Echo SmartPen. Även detta kräver ett beslut av din samordnare. En SmartPen är en särskild penna som används till att ta anteckningar och samtidigt spela in föreläsningen.
Med hjälp av några anteckningar på ett särskilt block går det enkelt att i efterhand hoppa i ljudfilen för att lyssna på olika partier av föreläsningen. Du kan då välja att komplettera dina egna anteckningar eller bara lyssna på vad som sades vid det speciella tillfället.
Specialpedagogen på Pedagogiskt studentstöd kan hjälpa dig att komma till rätta med en felaktig studieteknik. Genom att kartlägga din studieteknik kommer ni fram till vilka bristerna är i ditt sätt att studera och vad du kan göra åt det.
Ibland kan det hända att du kör fast i studierna. Du skjuter upp allt pluggande till sista stund och studieresultatet blir kanske inte alls som du har tänkt dig. Då kan en mentor vara till hjälp.
En mentor är en student som har erfarenhet av att studera på universitet och som lyckats bra med sina studier. Mentorn kan fungera som bollplank och hjälper dig att planera och organisera dina studier.
Studieverkstaden
Om du behöver råd och hjälp kring ditt akademiska skrivande kan du kontakta Studieverkstaden. Du kan komma med frågor och funderingar kring alla typer av inlämningsuppgifter – PM, hemtentor, rapporter, uppsatser och examensarbeten. Du kan kontakta Studieverkstaden när som helst under skrivprocessen, exempelvis om:
- du har svårt att tolka instruktionerna eller komma igång med skrivandet
- din text är rörig och svår att arbeta med
- din tentamen är underkänd eller ska göras om.
Kontaktuppgifter till Studieverkstaden
Biblioteken
På ditt bibliotek kan du få hjälp med informationssökning och att hitta rätt litteratur.
Kontaktuppgifter för läs- och skrivstöd på bibliotekens webbplats
Rättstavningsprogram till datorn
Du kan även installera rättstavningsprogrammen StavaRex och SpellRight på din dator.
Om rättstavningsprogrammen i guiden Läs- och skrivstöd på bibliotekens webbplats
Gör du ofta läsmissar? Läser långsamt? Eller har problem med att koncentrera dig när du läser? Då kan du ha stor hjälp av att lyssna på din kurslitteratur.
Talböcker
Mycket kurslitteratur finns inlästa som talböcker. Ditt bibliotek ger dig ett nedladdningskonto till Legimus, så att du själv kan ladda ned den litteratur du behöver. Du behöver inte ha intyg för att få ett nedladdningskonto, men du ska uppleva att du har en läsnedsättning.
Hitta inlästa talböcker i databasen Legimus – legimus.se
På varje bibliotek finns en speciell kontaktbibliotekarie som hjälper dig.
Kontaktpersoner på biblioteken hittar du på bibliotekens webbplats
Litteratur som inte redan finns inläst beställer du hos din kontaktbibliotekarie. Tänk på att det kan ta två till tre månader för att få en bok inläst.
Talsyntesen TorTalk
Talsyntesen TorTalk kan du använda för att lyssna på alla digitala texter. Till exempel webbsidor, e-böcker, artiklar i fulltext, Word-dokument och inskannade dokument. TorTalk finns på många av universitetets datorer och du kan installera programmet på din egen dator.
Om TorTalk och övrigt läs- och skrivstöd på bibliotekens webbplats
Du som har en funktionsnedsättning kan vid behov få anpassning av examinationen. Du kanske behöver längre tid vid skriftlig tentamen? Eller behöver sitta i en mindre grupp för att bättre kunna koncentrera dig?
Särskilda arrangemang vid tentamen kan läggas in som en rekommendation i ditt besked om stöd. Det är alltid din examinator som har sista ordet. Ibland händer det att önskemålen strider mot kursens mål och därför inte går att ordna.
Om du beviljas stöd vid tentamen måste du själv meddela studievägledaren på din institution att du tänker tentera. Detta ska ske senast två till tre veckor innan varje tentamen. I ditt besked om stöd står det vad som gäller för just din institution.
Tips och råd för en bättre studievardag
Vi på Pedagogiskt studentstöd har tagit fram filmer och podd-avsnitt som kan vara till nytta för dig som student, oavsett du har en funktionsnedsättning eller inte.
Korta informationsfilmer om att skapa goda förutsättningar för studier
Titta gärna på våra filmer på Youtube om hur studenter kan skapa struktur och goda förutsättningar för sina studier. Filmerna riktar sig till studenter med adhd men de flesta kan ha nytta av råden!
Kontaktinformation
Pedagogiskt studentstöd
Notera: Pedagogiskt studentstöd har stängt 20 december till 7 januari 2025.
Kontaktuppgifter till oss på Pedagogiskt studentstöd
Du når oss lättast via e-post.
Besöksadress:
Sektion Student och utbildning
Genetikhuset
Sölvegatan 29 B, Lund
Hitta Pedagogiskt studentstöd via Google Maps
Studera utomlands med funktionsnedsättning
Du som har en varaktig funktionsnedsättning och får stöd under dina studier vid Lunds universitet har också möjlighet att få stöd under dina studier utomlands.
Om du är intresserad av utbytesstudier hittar du mer information om vilka typer av extra bidrag som du kan söka på:
Anmäl dig till våra studieträffar
Pedagogiskt studentstöd och Studieverkstaden erbjuder skriv- och studieträffar en gång i veckan för dig som upplever att studierna är utmanande.
Podd om att studera med funktionsnedsättning
I dessa korta poddavsnitt berättar Lundastudenter om hur det är att plugga på universitetet med någon form av diagnos.
Transkriberade versioner av poddavsnitten:
Vi som arbetar på Pedagogiskt studentstöd
Nedan hittar du kontaktuppgifter till oss som arbetar på Pedagogiskt studentstöd. Vi som arbetar som samordnare ansvarar för olika fakulteter och ämnen, vilka listas intill varje samordnare. Du når oss lättast via e-post.
Carina Argelius
Samordnare
E-post: carina [dot] argelius [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 34 30
Campus Helsingborg
Emma Carlsson
Samordnare
E-post: emma [dot] carlsson [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 92 01
Ekonomihögskolan
Juridiska fakulteten
Lina Ferm
Samordnare
E-post: lina [dot] ferm [at] stu [dot] lu [dot] se (lina[dot]ferm[at]stu[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 71 19
Lunds Tekniska Högskola (förutom M,K, F och N)
Naturvetenskapliga fakulteten
Ida Jarbe Holmlund
Samordnare
E-post: ida [dot] jarbe_holmlund [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 49 29
Samhällsvetenskapliga fakulteten
Philip Johansson
Samordnare
E-post: philip [dot] johansson [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 77
Lunds Tekniska Högskola (K, M, F och N)
Medicinska fakulteten
Christina Rowa
Samordnare
E-post: christina [dot] rowa [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 50
Humanistiska och teologiska fakulteterna
Konstnärliga fakulteten
Internationella miljöinstitutet (IIIEE)
Henrik Mejborn
Specialpedagog
E-post: henrik [dot] mejborn [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 34 52
Liselott Eriksson
Mentorskoordinator och administrativ assistent
E-post: liselott [dot] eriksson [at] stu [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 88 26