Hitta bostad
Det kan vara en utmaning att få tag i boende, särskilt vid terminsstarten. Det är bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter till bostad som finns, samt vad som gäller för att ställa dig i bostadskö.
Högt tryck runt terminsstart
Konkurrensen om rum och lägenheter är tuff vid terminsstarten. Många nyblivna studenter tackar ja till ett första boende för att ha någonstans att bo. Väl på plats är det lättare att leta bostad.
En bit in på terminen brukar bostadssituationen klarna upp något och kanske hittar du just det där perfekta korridorrummet, lägenheten eller kollektivboende som du har längtat efter.
Skydda dig mot bostadsbedrägerier
Det höga trycket på bostadsmarknaden gör tyvärr att vissa oseriösa aktörer utnyttjar situationen. Polisen har fått in anmälningar från studenter som blivit lurade på pengar med falska löften om bostad. Bopoolen, studenternas bostadsförmedling, har en sida med användbara tips och varningstecken som kan hjälpa dig att skilja på seriösa aktörer och bedragare.
Läs om hur du letar bostad säkert på BoPoolen.nu
AF Bostäder – nya studenter kan få förtur
AF Bostäder är den största studentbostadsaktören i Lund. Gör en bostadsansökan på AF Bostäders webbplats så fort du har blivit antagen till minst halvtidsstudier vid Lunds universitet.
Är det första gången du blir antagen, och bor du utanför Skåne? Då kan du få förtur till studentbostäder som är reserverade för "novischer” – nybörjare.
För att få bo hos AF Bostäder behöver du vara medlem i Studentlund. Du kan registrera ditt medlemskap på Studentlunds webbplats så fort du har fått ditt antagningsbesked.
Novischinformation – afbostader.se
Bostadsföretag och bostadsförmedlingar
Stiftelsen AF Bostäder äger och förvaltar cirka 6 000 studentbostäder i Lund. Du kan ställa dig i kö först när du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet. Studierna ska vara på minst halvtid (15 högskolepoäng per termin). Du måste vara medlem i Akademiska Föreningen för att hyra en bostad genom AF Bostäder. Du blir medlem i Akademiska Föreningen genom att betala in medlemsavgiften till Studentlund.
Några kårer (teknologkåren och doktorandkåren) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Medlemmar i till exempel teknologkåren behöver även teckna ett medlemskap i Studentlund och därigenom Akademiska Föreningen och en nation för att kunna söka bostad hos AF Bostäder.
Du ställer dig i bostadskön genom att göra en bostadsansökan via AF Bostäders webbplats. Vanligtvis godkänns din ansökan direkt och du kan söka bostäder – med hjälp av din kötid, som motsvarar tidpunkten för ansökan.
Leta bostad på AF Bostäders webbplats
Du som ska börja din första termin i Lund
Om det är första gången som du har antagits till studier vid Lunds universitet ska du ställa dig i kö så fort du har fått du har fått ditt antagningsbesked. Du kan inte ställa dig i kö innan du har fått ditt antagningsbesked!
För att göra en bostadsansökan behöver du först vara medlem i Studentlund.
Uppfyller du kraven för att kallas ”novisch”, nybörjare? Ja, om du är en ny student och har blivit antagen till minst halvtidsstudier vid Lunds universitet för första gången och dessutom är folkbokförd utanför Skåne sedan minst ett år tillbaka. Då kan du delta i AF Bostäders ”novischlotteri”.
Inför varje termin reserverar AF Bostäder ett visst antal studentbostäder (korridorrum och ettor) åt novischerna. Detta just för att underlätta för dem som är nyantagna. Men, konkurrensen är hård. Därför fördelas novischernas kötider genom lottning.
Bopoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer. Där går det att söka och skapa annonser, både för dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut. Bopoolen.nu har även mer information om lagar och regler, kontraktsförslag samt tips på hur du kan gå till väga för att leta eller hyra ut bostad. De flesta bostäder som Bopoolen förmedlar är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.
Många nationer har sina egna korridorrum och lägenheter. De hyrs bara ut till medlemmar i nationen och det kan finnas olika köregler beroende på vilken nation du blir medlem i. Ofta kan du få förtur om du är aktiv och engagerad i nationens olika aktiviteter. Du kan också få förtur om du kommer från ett visst landskap. Kontakta nationerna för att få reda på mer.
- Blekingska nationens bostäder
- Göteborgs nations bostäder
- Hallands nations bostäder
- Helsingkrona nations bostäder
- Kalmar nations bostäder
- Kristianstads nations bostäder
- Lunds nations bostäder
- Malmö nations bostäder
- Smålands nations bostäder
- Sydskånska nationens bostäder
- Västgöta nations bostäder
- Wermlands nations bostäder
- Östgöta nations bostäder
Om du har svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i någon av kommunerna i närheten. I Skåne är det nära till det mesta och det finns en väl utbyggd kollektivtrafik. Du kan pendla från bland annat Malmö, Eslöv, Kävlinge, Landskrona, Helsingborg och Hässleholm.
BoPoolen har en bra guide som illustrerar hur lång tid det tar att ta sig till centrala Lund med tåg, cykel eller buss från olika stadsdelar och orter.
De kommunala bostadsbolagen i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg har ett stort antal lägenheter för uthyrning. För vissa områden går det snabbt att få en lägenhet. För andra områden, som centrala lägenheter i Lund, Malmö och Helsingborg, krävs ett antal år i bostadskö.
I Helsingborg finns det i dag ett tiotal olika studenthem. De flesta av dem ligger nära Campus Helsingborg med bara några minuters cykelavstånd.
Länkarna nedan leder till externa webbplatser.
- AF Bostäder, Lund
- Basecamp Malmö
- Helsingborgshems studentlägenheter
- Heimstaden student, Malmö
- Hvilan utbildnings internat, Åkarp
- K2A, Lund
- Lunds studentskegård
- Laurentiistiftelsen – det kyrkliga studenthemmet i Lund
- Michael Hansens Kollegium, Lund
- Micklagård – frikyrkligt studenthem, Lund
- MKB:s studentbostäder, Malmö
- New Greenhouse, Lund
- Studentbostäder i Norden AB, Lund och Malmö
- Studenthuset Unionen, Helsingborg
- Wiklundska studenthemmen, Lund
Vill du tipsa oss om fler lämpliga länkar, kontakta sidansvarig.
Länkarna nedan leder till externa webbplatser.
- Balder
- COLIVE Altum i Lund
- Contentus
- Espace
- Heimstaden
- Helsingborgshem
- HSB
- HSB Landskrona
- Ikano
- K2A
- Kanslihuset
- K-Fastigheter
- Landskronahem
- Lomma Tegelfabrik
- Lunds Kommuns Fastighetsbolag, LKF
- MKB Fastighets AB
- Riksbyggen
- Superbygg i Lund
- Stadsbostäder
Vill du tipsa oss om fler lämpliga länkar, kontakta sidansvarig.
Länkarna nedan leder till externa webbplatser.
Video: Studentboenden i Lund
I Lund finns det många studentbostäder och många olika områden där studenter bor. I videon kan du se hur en del av dem ser ut.
Studentkarta över Lund
Här hittar du flera byggnader som Lunds universitet har verksamhet i. Även studentboenden, nationer och andra viktigare offentliga platser är markerade. Observera att kartan innehåller ett urval av platser. Den är ej komplett.
BoPoolens guider för dig som söker bostad
BoPoolen är en bostadsförmedling som drivs av Lunds universitets studentkårer (LUS) och verkar för en säkrare och tryggare bostadsmarknad för Lunds studenter. På deras hemsida hittar du många bra tips som är värdefulla att ta med sig under ditt bostadssökande.
Folkbokför dig där du bor
Om du är över 18 år och flyttar för att plugga på högskola eller universitet behöver du enligt svensk lag göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du bör uppdatera din adress både hos Skatteverket och hos Svensk Adressändring.