Praktisk checklista
För den första tiden som ny student.
Det är mycket du kan behöva ha koll på som nyantagen student vid Lunds universitet. Här har vi samlat ihop några av de viktigaste praktiska sakerna under din första tid som student.
Den här checklistan handlar om vad du bör göra när terminen startar. Letar du information om vad du ska göra innan studierna börjar? Då är det en annan checklista du ska kolla på.
Missa inte hälsningsgillet
Träffa kårer, nationer, föreningar och företag på Hälsningsgillet i AF-borgen i början av varje termin. Läs mer om eventet på Facebook.
Checklista inför terminsstarten
Var ligger dina nya undervisningslokaler egentligen? Hur hittar man till järnvägsstationen? Var kan du läsa, låna eller köpa böcker? Det bästa du kan göra under dina första dagar som student är att ta reda på var saker och ting faktiskt ligger. Det kan ofta vara ganska klurigt att hitta rätt under den första tiden.
Första dagen på din nya utbildning börjar oftast med ett kombinerat upprop och introduktionsmöte. Det är viktigt att du går på det här första tillfället – det är nästan alltid obligatorisk närvaro.
Du som är student kan få ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Numera fungerar även kortet som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.
Det är ofta en bra idé att köpa och låna böcker redan innan terminen börjar. Tänk på att det tar ett antal dagar innan du kan få böcker på posten och populära böcker blir ofta utlånade direkt på biblioteket. Men var inte heller för snabb – en del böcker kanske du bara behöver läsa några kapitel ur.
Om du inte redan har en cykel är det en bra idé att införskaffa en. Den kommer garanterat att bli väl använd under din tid som student vid universitetet.
Lunds studentliv har mycket att erbjuda. Genom att engagera dig i en nation, din kår eller Akademiska Föreningen får du minnen för livet.
Du kan bli medlem i Studentlund som är ett samarbete mellan just nationer, kårer och Akademiska föreningen. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö samt tillgång mängder av stipendier och studentrabatter.
Du kan också välja att bli medlem i någon av de studentorganisationer som inte ingår i Studentlund, som Smålands nation och Teknologkåren.
Du kan åka med stadsbuss, regionbuss och tåg i hela Skåne med Skånetrafiken. Alla linjer och turer kan du se i Skånetrafikens reseplanerare som finns på webben och som app. Där kan du också läsa mer om hur du betalar på de olika färdmedlen. Tänk på att du inte kan betala med kontanter ombord på varken tåg eller buss. Om du åker utan giltig biljett kan du få betala dyra böter.
Skånetrafikens app ger alltid dig som är student rabatt på dina resor, förutsatt att du kan styrka dina studier och har digital studentlegitimation med studentresesymbolen.
Glöm inte att adressändra, folkbokföra dig och skaffa hemförsäkring. Det gör det mesta så mycket enklare, särskilt om du planerar att söka bostadsbidrag eller rösta i din nya hemkommun.
Som student är du välkommen till Studieverkstaden, Studenthälsan och våra andra stödverksamheter. Där kan du till exempel få hjälp med att förbättra din studieteknik och ditt skrivande, eller med att hantera olika problem som kan uppstå i din studievardag.
Du som har en varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier. Beroende på din situation kan du få till exempel anteckningsstöd eller stöd av en mentor. Ansök gärna tidigt på terminen!
Fakulteternas information för dig som ny student
Har du kurs- eller programspecifika frågor? Fakulteterna och institutionerna har ofta särskilda sidor för dig som student. Det kan vara öppna sidor på deras webbplatser, eller information som du bara hittar som inloggad till exempel på din kurshemsida.
Fakulteternas samlingssidor för dig som ny student
Studentreceptionen
För allmänna studiefrågor kan du kontakta Studentreceptionen.
LU Servicedesk
För IT-frågor kan du kontakta LU Servicedesk.