Behörighet
För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav – grundläggande behörighet eller särskild behörighet.
Grundläggande behörighet krävs för all högskoleutbildning. Det kan du bland annat få genom att läsa på gymnasiet, folkhögskola eller komvux. Om du har en utländsk gymnasieutbildning gäller den även i Sverige.
Många utbildningar har dessutom särskilda behörighetskrav. Det innebär krav på vissa förkunskaper från till exempel gymnasieskola eller på högskolenivå. Kraven kan också gälla arbetslivserfarenhet eller andra villkor som är viktiga för den specifika utbildningen.
Om grundläggande behörighet
Om särskild behörighet
Vilka förkunskapskrav som gäller för en viss utbildning hittar du på utbildningens presentationssida under Program och kurser.
Läsa upp betygen
Om gymnasiebetygen inte räcker till för att komma in på den utbildning som du vill gå på kan det finnas möjlighet för dig att komplettera betygen. Detta kan du göra genom att läsa på komvux eller på en folkhögskola. Om du inte har slutfört din gymnasieutbildning eller inte har gått på gymnasiet alls kan folkhögskola och komvux också vara ett första steg på vägen till en universitetsutbildning. Genom folkhögskolornas allmänna kurser och vuxenutbildningens (komvux) kurser kan du läsa in gymnasiebehörighet.
Behörig genom reell kompetens
I vissa fall kan du som saknar behörighet ändå söka till högskolan genom att visa på reell kompetens.
Kontaktinformation
Frågor om behörighetsbeslut gällande en aktuell anmälan:
Kontakta antagningsavdelningen
Ämnesspecifika frågor och frågor om tillgodoräknanden:
Kontakta studievägledaren på aktuell institution
Övriga frågor om behörighet:
Allmän studievägledning
studievagledning [at] stu [dot] lu [dot] se (studievagledning[at]stu[dot]lu[dot]se)
Vad krävs för att vara behörig?
På varje utbildnings presentationssida ser du vilka förkunskapskrav som gäller för utbildningen under rubriken Behörighet och urval.
Klicka här för att söka bland våra program och kurser!
Viktiga datum
Före och under antagningsperioden behöver du hålla reda på några datum.