Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EduLab – En plattform för utbildningsinnovation

EduLab är Lunds universitets plattform för livslångt lärande, strategiskt samarbete och kursinnovation. Vi stödjer utveckling av flexibla kurser och samarbeten som möter arbetsmarknadens behov. Här kan du läsa mer om hur vi skapar relevanta utbildningsmöjligheter genom samverkan mellan fakulteter, näringsliv och offentliga aktörer.

Se vår korta video och få en snabb inblick i EduLabs arbete med livslångt lärande vid Lunds universitet.

Att förnya det livslånga lärandet

I en föränderlig värld behöver utbildning vara flexibel, lyhörd och inkluderande. Livslångt lärande är avgörande i en tid av snabba samhällsförändringar. EduLab är Lunds universitets experimentverkstad för utbildning – en strategisk plattform som inte bara stödjer kursutveckling, utan också samverkan, analys och nytänkande kring hur, varför och för vem vi undervisar.

EduLab länkar samman fakulteter, näringsliv, offentliga aktörer och andra lärosäten för att skapa relevanta, skalbara och ofta tvärvetenskapliga utbildningsmöjligheter – för yrkesverksamma, för studenter och för samhället i stort.

Vad vi gör

I ett arbetsliv som förändras i snabb takt behöver även de traditionella utbildningsmodellerna utvecklas för att bättre möta nya behov. EduLab stöttar universitetets arbete att ta fram nya typer av kurser som svarar mot aktuella samhällsutmaningar – från AI och grön omställning till mänskliga rättigheter och krisberedskap.

EduLab hjälper organisationen att utveckla: 

  • Korta, poänggivande kurser anpassade för yrkesverksamma.
  • X-courses: korta poänggivande kurser för existerande studenter, tänkta att bredda deras perspektiv bortom de primärt valda studierna.
  • Öppna utbildningsresurser, ofta Massive Open Online Courses (MOOCs) inom tematiska fält som kan tillgängliggöras för stora grupper intressenter både inom och utanför Sverige.
  • Sektorsövergripande samarbeten med näringsliv, fackförbund och offentliga aktörer.
  • En strukturerad men flexibel process för att identifiera och testa nya utbildningsidéer.
  • Samordning av insatser och resurser.

Hur arbetar vi för att möta nya utbildningsbehov

1. Kursutveckling och utbildningsinnovation

Vi stödjer utvecklingen av korta, flexibla och ofta tvärvetenskapliga utbildningsinitiativ som möter nya behov – både för yrkesverksamma och för nuvarande studenter. Det handlar om både poänggivande och icke-poänggivande format (såsom MOOCar).

Här kan du läsa om exempel på initiativ som EduLab driver.

X-courses

Korta, tvärvetenskapliga för redan inskrivna studenter, omfattande maximalt 5 högskolepoäng. Teman inkluderar hållbarhet, AI, mänskliga rättigheter och krisberedskap.

Massive Open Online Courses (MOOCs) 

Sammanhållna kurser som är öppna för alla, och där vi använder kursplattformen Coursera.

MOOC+ 

En hybridmodell där resurser i utvecklade MOOC:ar används som delar i poänggivande utbildningar. Kombinationen av färdigutvecklade MOOC-resurser och specialmoment för den enskilda poänggivande kursen ger resurssynergier.

Studier om och av livslångt lärande 

EduLab genomför interna och externa analyser av utbildningsbehov och luckor i systemet för att erbjuda förbättrade beslutsunderlag för universitetets utvecklingsarbete i detta fält.

Kursinnovation och stöd

  • EduLab koordinerar olika tematiska finansieringsinitiativ – och agerar för att matcha dessa med idéer inifrån organisationen.
  • Vi erbjuder i de lägena snabbspår för att utveckla nya kurser – både poänggivande och icke-poänggivande – för yrkesverksamma och studenter.
  • Flexibla format (korta, på deltid, online).
  • Stöd med finansiering, utformning och genomförande.

Idéer välkomnas både från aktörer inom och utanför Lunds universitet.

2. Strategisk analys (in- och omvärldsanalys)

EduLab genomför framåtblickande analyser av både interna förutsättningar och extern samhällsutveckling för att hjälpa Lunds universitet att tillgodose samhällets behov. Insikterna beslutsunderlag för strategiska och operativa beslut.

Våra rapporter görs öppet tillgängliga och kan därför även fungera som inspiration eller resurs för andra lärosäten – vi försöker undvika att bara tänka i ett ”LU-stuprör”.

3. Underlättande av samverkan och samordning

EduLab fungerar som en samverkansplattform och ett samordnande nav – både inom Lunds universitet och i nationella satsningar.

Vi för samman forskare, administratörer, fakulteter, arbetsgivare, fackförbund och andra lärosäten för att testa idéer, samskapa lösningar och bygga hållbara strukturer för innovativt lärande.

EduLab har också en viktig roll när det gäller att koordinera olika finansieringsinitiativ. Detta inkluderar:

  • Samordning av universitets-interna utlysningar för kursutveckling, som exempelvis X-courses och satsningar inom livslångt lärande för yrkesverksamma.
  • Att representera universitetet i olika nationella utbildningsinitiativ, inklusive regeringssatsningar på korta kurser inom artificiell intelligens och den gröna omställningen (Open for the Climate 2.0).
  • Att stödja fakulteter, institutioner och olika nätverk att identifiera finansieringsmöjligheter, utforma ansökningar och sprida framgångsrika modeller inom universitetet.

Vill du samarbeta eller inspireras?

Vi välkomnar ömsesidigt utbyte med det omgivande samhället och arbetar för att den kunskap och expertis som finns vid Lunds universitet ska komma till nytta i samhället.

Har du:

  • En idé till en ny kurs eller ett nytt lärformat?
  • Behov av riktad kompetensutveckling?
  • Frågor om vår process eller vårt arbetssätt?

Kontakta oss – vi tar gärna en pratstund.

Kontaktinformation

Darcy Thompson
Extern kontakt EduLab
darcy [dot] thompson [at] mrs [dot] lu [dot] se (darcy[dot]thompson[at]mrs[dot]lu[dot]se)

Mikael Sundström
Projektledare EduLab
mikael [dot] sundstrom [at] svet [dot] lu [dot] se (mikael[dot]sundstrom[at]svet[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 49 93

EduLab handlar inte bara om nya kurser – det handlar om att bygga kapacitet och kultur för innovation inom utbildning.