Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En föränderlig värld kräver ett snabbfotat universitet

En matris med fyra streck på tvären och tre lodräta streck. Foto
Plattformen för strategiarbete: Fyra strategiska områden som är angelägna för LU att förhålla sig till har valts ut. Ledorden som genomsyrar de prioriterade områdena är innovativt, ­digitalt och hållbart.

På universitetet kan det ta lång tid mellan ord och handling – ibland lite väl lång tid. Det är en anledning till att universitetsledningen tagit fram en plattform för strategiarbete. Den talar om vad som är allra viktigast för universitetet just nu och ska bidra till ett mycket snabbare agerande i takt med att omvärlden förändras.

Pandemi, krig i Europa, fejkade nyheter, ökad polarisering både på hemmaplan och utomlands och, inte minst, ett tidigare sällan skådat ifrågasättande av forskare och deras resultat. Det är för att möta en inte alltid så skön ny värld som snurrar allt fortare som det krävs ny taktik och nya arbetssätt, resonerar vicerektor Kristina Eneroth, som kan beskrivas som mamma till plattformen.

– Det händer så mycket i vår omvärld, det händer snabbt och vi ifrågasätts på ett annat sätt än för några år sedan. Allt detta påverkar oss och vi måste tänka till hur vi ska kunna agera snabbt och vad vi ska reagera på. Det är därför som vi tagit fram plattformen, säger hon.

Viktig i budgetarbetet

Plattformen sätter fokus på fyra prioriterade områden: forskning, utbildning, arbetsmiljö för anställda och studenter samt internationellt engagemang. Fokusområdena kommer enligt rektor Erik Renström att påverka verksamhetsplaner och fördelningen av resurser under 2023 och 2024.

– Mest 2024, men även nästa år. Plattformen är ett verktyg för att zooma in på de viktigaste och mest angelägna frågorna när vi sätter budgeten, säger han.

Alla påverkas

Inte bara anställda kommer att märka av plattformen. Studenter påverkas också. Inom det prioriterade området ”utbildning i förändring” ryms bland annat satsningar på livslångt lärande. Det kan röra sig om kompetensutveckling för yrkesverksamma, men också korta, digitala kurser för studenter som vill få möjlighet att bredda sig, ut­över sina respektive utbildningar.

Ett exempel är ingenjörsutbildningarna där det vid i stort sett varje examinationstillfälle dyker upp något nytt på himlen som studenterna måste förhålla sig till. En kort kurs online kan då vara lösningen.

Kvinna med glasögon. Foto
Kristina Eneroth är vicerektor för ­samverkan och internationella frågor samt docent i före­tagsekonomi med inriktning på strategi med fokus på strategiskt ledarskap. Foto: Kennet Ruona

För några år sedan fanns inte en tanke på att skapa en plattform för strategiarbete. Sedan dess har världen förändrats och idag ser universitetsledningen den som nödvändig. Att ha en strategi för att hantera utmaningar och förändringar i omvärlden är viktigt för att Lunds universitet även i framtiden ska vara ett toppuniversitet som studenter och forskare från hela världen söker sig till.

– Ska jag beskriva våra förhoppningar med plattformen så är det precis det. Att den bevarar och till och med ökar vår konkurrenskraft, säger Kristina Eneroth.

Kan ändras när som helst

Plattformen för strategiarbete är som längst aktuell fram till utgången av 2024. Allt beror på vad som händer i omvärlden.

– Vi är öppna för att revidera den snabbare än så. Ambitionen är inte att detta ska vara riktlinjer som håller i många år. Det här är början på ett nytt sätt att jobba med strategi, säger Erik Renström.

Kompletterar strategiska planen

Plattformen ersätter inte på något sätt den tioåriga strategiska planen som går ut 2026. Den är ett komplement som stakar ut riktningen för det strategiska arbetet i närtid. Helt enkelt ett slags guide för att prioritera i budgetarbetet och visa vilka utmaningar som är mest aktuella och vilka värden som universitetet står för.

– Det är nog inte så att någon plötsligt känner ”aha, nu har plattformen landat i huvudet på mig”, men den får betydelse för alla i och med att den påverkar vad vi prioriterar och lägger resurserna på i budgeten, säger Erik Renström.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.