Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rättighetslistan för Lunds universitets studenter

Studenträttigheter kan handla om studentinflytande, studenternas arbetsmiljö, genomförande av prov och examensarbeten och mycket annat. I Rättighetslistan hittar du dina rättigheter och ditt ansvar som student gentemot universitetet.

Genvägar till sidans innehåll:

Rättighetslistan för Lunds universitets studenter gäller studenter på grundnivå och avancerad nivå och ska fungera som ett stöd för att klargöra vad du som student har rätt till – och i vissa fall vilket ansvar du som student har.

För studenter inom forskarutbildningen finns särskilda regler och riktlinjer.

Utbildning på forskarnivå på Lunds universitets medarbetarwebb

Studentens rättigheter och ansvar – ladda ner listan 

Rättighetslistan är skriven för att täcka in de vanligaste situationer som kan uppkomma under en students studietid och består av åtta olika avsnitt. 

  1. Studiemiljö
  2. Registrering av kursdeltagande och provresultat
  3. Kursplanering och schema
  4. Obligatoriska moment
  5. Examination
  6. Självständigt arbete (examensarbete)
  7. Kursvärdering
  8. Ansvarsfrågor

Här kan du öppna och ladda ner universitetets rättighetslista:

Rättighetslistan - Lunds universitets studenters rättigheter och ansvar (PDF, 607 kB, ny flik)

I de fall en rättighet inte täcks av listan kan du som student vända dig till kårerna för hjälp och stöd. 

Vid frågor eller problem relaterade till dina rättigheter som student kan du vända dig till Studentombudet eller berörd studentkår.

Särskilda undantag från specifika punkter i Rättighetslistan

För vissa utbildningar finns det särskilda undantag från punkter i Rättighetslistan. Detta enligt rättighetslistans punkt 8.3 som säger att undantag från rättighetslistan kan beviljas av universitetets utbildningsnämnd efter anhållan från fakultetsstyrelse.

Nedan hittar du utdrag från de beslut som fattats för fakulteterna. Både anhållan om undantag och själva beslutet går att läsa under respektive fakultet. Om du vill läsa ett beslut i sin helhet kan du kontakta Oskar Cornelius, oskar [dot] cornelius [at] stu [dot] lu [dot] se, som ingår i utbildningsnämndens sekretariat.

Ekonomihögskolans fakultetsstyrelse har tillsammans med studentrepresentanter från LundaEkonomerna beslutat om att anhållan om undantag från tre punkter i Rättighetslistan.

Universitetet beslutar att bevilja Ekonomihögskolan undantag från punkt 3.6, punkt 3.9 samt punkt 5.1 i Rättighetslistan enligt nedan.

Beslutet fattades 2024-09-02.

Rättighetslistan 3.6: Universitetet ansvarar för att uppgifter om kurslitteratur och annat studiematerial ska finnas tillgängliga åtta veckor före kursstart.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 3.6 enligt följande: 

För vissa utbildningar vid Ekonomihögskolan används lagstiftning och rättspraxis som kurslitteratur och studiematerial. Då lagstiftning och rättspraxis kontinuerligt förändras finns det ett behov av att kunna använda den mest aktuella litteraturen. Det medför att uppgifter om kurslitteratur och annat studiematerial inte alltid kan finnas tillgängliga åtta veckor före kursstart. Fakulteten begär därmed undantag enligt följande: 

  • Om särskilda skäl föreligger, och det kan garanteras att litteraturen finns tillgänglighetsanpassad vid kursstart, kan ändring av litteraturlistan ske fyra veckor före kursstart.

Rättighetlistan 3.9: Universitetet ansvarar för att undervisningstid inte ska schemaläggas på lördagar, söndagar och helgdagar i den svenska almanackan, och inte heller efter klockan 17 om inte kursen vid ansökningstillfället är annonserad som distans-, eftermiddags- eller kvällskurs.

Undervisningstid kan schemaläggas på lördagar, söndagar och helgdagar i den svenska almanackan, eller efter klockan 17 om det är nödvändigt för genomförandet av utbildningsmomentet, till exempel om undervisningen sker på plats som endast är tillgänglig på helgdagar eller efter klockan 17, som vid museibesök, exkursioner, konsertverksamhet eller VFU och VIL.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 3.9 enligt följande: 

Med anledning av problem att få plats med all undervisning i tillgängliga lokaler utan att behöva boka externa lokaler behöver Ekonomihögskolan möjligheten att vid tillfällen schemalägga undervisning till efter klockan 17. Fakulteten begär därmed undantag enligt följande: 

  • Om särskilda skäl föreligger, och det kan garanteras att särskild hänsyn tas till studenter som är i behov av att kunna förena studier med familjeliv, kan undervisning schemaläggas till kl. 18.00 på vardagar.

Rättighetslistan 5.1: Institutionen ansvarar för att det på varje kurs/delkurs utöver ordinarie examinerande moment ska anordnas:

  • omexamination fem till sju veckor efter det ordinarie provet samt
  • ytterligare ett examinationstillfälle avseende kurser som avslutats under det gångna läsåret (uppsamlingsprov).

Antalet examinationstillfällen kan dock vid vissa former av examinationer, såsom praktik, begränsas till två.

Enligt § 3.11 ska provtillfällen och obligatoriska moment inte förläggas till senare än en vecka efter vårterminens slut eller tidigare än tre veckor före höstterminens start. För att omexamination inte ska ske mitt i sommaren kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i slutet av vårterminen. För att omexamination inte ska ske under jul och nyår kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i november. Omexaminationstillfället ska förläggas som tidigast tio arbetsdagar efter att studenten meddelats resultat från ordinarie provtillfälle.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 5.1 enligt följande:

Vissa kurser vid Ekonomihögskolan ges med fyra starter per läsår. För dessa kurser ges det då fyra ordinarie provtillfällen per läsår samt ett uppsamlingstillfälle i augusti. De ordinarie provtillfällena ges då med cirka tio veckors mellanrum. Ytterligare tentamenstillfällen för omexamination skulle innebära ökade kostnader och minskad undervisningstid. Fakulteten begär därmed undantag enligt följande: - För kurser med fyra starter per läsår kan omexamination ske med ca 10 veckors mellanrum under förutsättning att fyra ordinarie provtillfällen ges per läsår samt ett uppsamlingstillfälle i augusti.

Humanistiska och teologiska fakultetsstyrelsens arbetsutskott har tillsammans med studentrepresentanter från Humanistiska och teologiska studentkåren beslutat om att anhålla om undantag från en punkt i Rättighetslistan.

Universitetet beslutar att bevilja Humanistiska och teologiska fakulteterna undantag från punkt 6.2 i Rättighetslistan enligt nedan.

Beslutet fattades 2024-09-02.

Rättighetlistan 6.2: Universitetet ansvarar för att minst en handledare i uppsatsarbetet ska vara anställd som lärare eller forskare vid Lunds universitet. Kräver uppsatsens ämnesområde det kan externa handledare utses om universitetet kan säkerställa att de har expertis inom uppsatsens ämnesområde och dokumenterad pedagogisk kompetens. Studenten bör diskutera sitt ämnesval i samråd med kursansvarig eller motsvarande för att säkerställa att tillräckliga resurser finns tillgängliga.

Fakulteten anhåller om undantag från punkten enligt följande: 

Vid Humanistiska och teologiska fakulteterna utgör handledning av examensarbeten en viktig form av pedagogisk meritering för doktorander, och bör därmed inkluderas i gruppen som kan utses till handledare för examensarbeten. För att säkerställa adekvat pedagogisk kompetens ska doktoranden ha genomgått minst två veckors högskolepedagogisk utbildning. Institutionens studierektor ansvarar för att utse handledare som har adekvat kompetens.

Juridiska fakultetsstyrelsens nämnd för utbildningen på grund- och avancerad nivå har tillsammans med studentrepresentanter från Juridiska föreningen beslutat om att anhålla om undantag från tre punkter i Rättighetslistan.

Universitetet beslutar att bevilja Juridiska fakulteten undantag från punkt 2.4, punkt 3.6 samt punkt 3.9 i Rättighetslistan enligt nedan.

Beslutet fattades 2024-08-19.

Rättighetslistan 2.4: När examinator har beslutat om en students examinationsresultat eller betyg har institutionen skyldighet att skyndsamt, dock senast 15 arbetsdagar efter provtillfället, meddela studenten resultatet.

Det bör ta högst fem arbetsdagar från det att studenten har meddelats om betyget till dess att betyg har registrerats i studiedokumentationssystemet Ladok. Studenten ska meddelas resultatet senast tio arbetsdagar före omexaminationstillfället.

För provtillfällen med fler än 200 skrivande ska resultat meddelas studenten senast 22 arbetsdagar efter provtillfället. För provtillfällen med fler än 700 skrivande ska resultat meddelas studenten senast 30 arbetsdagar efter provtillfället. Studenten ska dock meddelas resultatet senast tio arbetsdagar före omexaminationstillfället.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 2.4 enligt följande:

Praxis vid juridiska fakulteten är att resultat publiceras senast 15 arbetsdagar efterprovtillfället och registreras i Ladok ett par dagar senar. Inom vissa ämnen är det få disputerade lärare och många skrivande studenter, vilket medför problem att uppfylla kravet inom ramen för hur punkt 2.4 är formulerad. Fakulteten begär därmed undantag enligt följande: 

  • För tentamina med fler än 100 skrivande och vid särskilda skäl får resultatet publiceras till studenterna senast 20 dagar efter provtillfället. Information om när resultatet senast kommer publiceras ska tydligt framgå vid provtillfället.

Rättighetslistan 3.6: Universitetet ansvarar för att uppgifter om kurslitteratur och annat studiematerial ska finnas tillgängliga åtta veckor före kursstart.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 3.6 enligt följande:

En stor del av studiematerialet och kurslitteraturen vid Juridiska fakulteten är lagstiftning och domstolspraxis, som kontinuerligt förändras. Det är därmed viktigt att använda den mest aktuella litteraturen, vilket medför att uppgifter om kurslitteratur och annat studiematerial inte alltid kan finnas tillgängliga åtta veckor före kursstart. Fakulteten begär därmed undantag enligt följande: 

  • Om särskilda skäl föreligger, och det kan garanteras att litteraturen finns tillgänglighetsanpassad vid kursstart, kan ändring av litteraturlistan ske fyra veckor före kursstart.

Rättighetlistan 3.9: Universitetet ansvarar för att undervisningstid inte ska schemaläggas på lördagar, söndagar och helgdagar i den svenska almanackan, och inte heller efter klockan 17 om inte kursen vid ansökningstillfället är annonserad som distans-, eftermiddags- eller kvällskurs.

Undervisningstid kan schemaläggas på lördagar, söndagar och helgdagar i den svenska almanackan, eller efter klockan 17 om det är nödvändigt för genomförandet av utbildningsmomentet, till exempel om undervisningen sker på plats som endast är tillgänglig på helgdagar eller efter klockan 17, som vid museibesök, exkursioner, konsertverksamhet eller VFU och VIL.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 3.9 enligt följande: 

Med anledning av problem att få plats med all undervisning i tillgängliga lokaler utan att behöva boka externa lokaler behöver Juridiska fakulteten möjligheten att vid tillfällen schemalägga undervisning till efter klockan 17. Fakulteten begär därmed undantag enligt följande: 

  • Vid särskilda skäl, och om undervisningen inte är obligatorisk, får undervisningen schemaläggas efter kl. 17.

Konstnärliga fakultetsstyrelsen har tillsammans med studentrepresentanter från Studentkåren SKFM beslutat om att anhålla om undantag från två punkter i Rättighetslistan.

Universitetet beslutar att bevilja Konstnärliga fakulteten undantag från punkt 3.5 samt punkt 5.1 i Rättighetslistan enligt nedan.

Beslutet fattades 2024-08-19.

Rättighetslistan 3.5: Universitetet ansvarar för att kursscheman samt tider för prov och omprov finns tillgängliga på utbildningens hemsida och eventuell studentportal senast fyra veckor före kursstart. 

Fakulteten anhåller om undantag från punkten enligt följande: 

För kursscheman inom ämneslärarutbildningen i musik vid Musikhögskolan samt vid antagning till fristående kurser är schemaläggningen till stor del individuellt anpassad och kan inte färdigställas för än efter det andra urvalet i nationell antagningsomgång. Det är då inte möjligt att schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Institutionerna ansvarar för att processen sker skyndsamt och att god kommunikation upprätthålls med berörda studenter under schemaläggningsperioden.

Rättighetslistan 5.1: Institutionen ansvarar för att det på varje kurs/delkurs utöver ordinarie examinerande moment ska anordnas:

  • omexamination fem till sju veckor efter det ordinarie provet samt
  • ytterligare ett examinationstillfälle avseende kurser som avslutats under det gångna läsåret (uppsamlingsprov).

Antalet examinationstillfällen kan dock vid vissa former av examinationer, såsom praktik, begränsas till två.

Enligt § 3.11 ska provtillfällen och obligatoriska moment inte förläggas till senare än en vecka efter vårterminens slut eller tidigare än tre veckor före höstterminens start. För att omexamination inte ska ske mitt i sommaren kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i slutet av vårterminen. För att omexamination inte ska ske under jul och nyår kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i november. Omexaminationstillfället ska förläggas som tidigast tio arbetsdagar efter att studenten meddelats resultat från ordinarie provtillfälle.

Fakulteten anhåller om undantag från punkt 5.1 enligt följande: 

För vissa examinationsformer inom de konstnärliga ämnena är det inte möjligt att återskapa examinationen för omexamination. Detta gäller exempelvis teateruppsättningar och orkesterprojekt. Examination kan därmed endast ges igen vid nästa kurstillfälle. Detta kommuniceras till studenterna via kursplan och vid kursintroduktion.

Rektor vid Lunds tekniska högskola (LTH) har i samråd med representanter för Teknologkåren vid LTH anhållit om undantag från en punkt i Rättighetlistan.

Universitetet beslutar att bevilja Lunds tekniska högskola undantag från punkt 5.1 i Rättighetslistan enligt nedan.

Beslutet fattades 2024-08-19.

Rättighetslistan 5.1: Institutionen ansvarar för att det på varje kurs/delkurs utöver ordinarie examinerande moment ska anordnas:

  • omexamination fem till sju veckor efter det ordinarie provet samt
  • ytterligare ett examinationstillfälle avseende kurser som avslutats under det gångna läsåret (uppsamlingsprov).

Antalet examinationstillfällen kan dock vid vissa former av examinationer, såsom praktik, begränsas till två.

Enligt § 3.11 ska provtillfällen och obligatoriska moment inte förläggas till senare än en vecka efter vårterminens slut eller tidigare än tre veckor före höstterminens start. För att omexamination inte ska ske mitt i sommaren kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i slutet av vårterminen. För att omexamination inte ska ske under jul och nyår kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i november. Omexaminationstillfället ska förläggas som tidigast tio arbetsdagar efter att studenten meddelats resultat från ordinarie provtillfälle.

Fakulteten anhåller om undantag från punkten enligt följande: 

Läsårsindelningen vid LTH beslutas årligen av rektor för LTH. I beslutets regleras bland annat förläggningen av läsperioder, tentamens- och omtentamensperioder, vilket är styrande för hur lång tid det går mellan examinationstillfällen vid LTH.

Medicinska fakultetens grundutbildningsnämnd har tillsammans med studentrepresentanter från Corpus Medicum beslutat om att anhålla om undantag från en punkt i Rättighetslistan.

Universitetet beslutar att bevilja Medicinska fakulteten undantag från punkt 3.9 i Rättighetslistan enligt nedan till och med vårterminen 2025.

Beslutet fattades 2024-08-19.

Rättighetlistan 3.9: Universitetet ansvarar för att undervisningstid inte ska schemaläggas på lördagar, söndagar och helgdagar i den svenska almanackan, och inte heller efter klockan 17 om inte kursen vid ansökningstillfället är annonserad som distans-, eftermiddags- eller kvällskurs.

Undervisningstid kan schemaläggas på lördagar, söndagar och helgdagar i den svenska almanackan, eller efter klockan 17 om det är nödvändigt för genomförandet av utbildningsmomentet, till exempel om undervisningen sker på plats som endast är tillgänglig på helgdagar eller efter klockan 17, som vid museibesök, exkursioner, konsertverksamhet eller VFU och VIL.

Fakulteten anhåller om undantag från punkten enligt följande: 

Medicinska fakulteten bedriver från och med våren 2023 all sin utbildning i lokalerna Forum Medicum. Med anledning av att all utbildning nyligen har flyttat in i nybyggda miljöer behöver fakulteten vid enstaka tillfällen schemalägga undervisning fram till klockan 18. Fakulteten önskar på sikt säkerställa att det är möjligt att undvika att undervisning schemaläggs till efter klockan 17.

Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsen har fattat beslut om anhållan om undantag från en punkt i Rättighetslistan. Beslut om anhållan har tillstyrkts av Lunds naturvetarkår.

Universitetet beslutar att bevilja Naturvetenskapliga fakulteten undantag från punkt 5.1 i Rättighetslistan enligt nedan.

Beslutet fattades 2024-08-19.

Rättighetslistan 5.1: Institutionen ansvarar för att det på varje kurs/delkurs utöver ordinarie examinerande moment ska anordnas:

  • omexamination fem till sju veckor efter det ordinarie provet samt
  • ytterligare ett examinationstillfälle avseende kurser som avslutats under det gångna läsåret (uppsamlingsprov).

Antalet examinationstillfällen kan dock vid vissa former av examinationer, såsom praktik, begränsas till två.

Enligt § 3.11 ska provtillfällen och obligatoriska moment inte förläggas till senare än en vecka efter vårterminens slut eller tidigare än tre veckor före höstterminens start. För att omexamination inte ska ske mitt i sommaren kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i slutet av vårterminen. För att omexamination inte ska ske under jul och nyår kan det planeras in senare än efter sju veckor från ordinarie provtillfälle när ordinarie examination sker i november. Omexaminationstillfället ska förläggas som tidigast tio arbetsdagar efter att studenten meddelats resultat från ordinarie provtillfälle.

Fakulteten anhåller om undantag från punkten enligt följande: 

Inom flera ämnen vid Naturvetenskapliga fakulteten sker undervisning gemensamt med Lunds tekniska högskola. För att möjliggöra att examination för de kurser där undervisningen sker gemensamt sker i enlighet med Lunds tekniska högskolas läsårsindelning behöver undantag från punkt 5.1 beviljas. Fakulteten anhåller även om undantag från punkt 5.1 för sjukhusfysikerprogrammet. Sjukhusfysikerprogrammet har en fast studiegången med mycket hög andel schemalagd tid. Omexamination enligt som planera inom fem till sju veckor efter det ordinarie provet kommer att kollidera med undervisning på efterföljande kurs. För kurser som sträcker sig över ett helt år arrangerar istället Naturvetenskapliga fakulteten en schemalagd och undervisningsfri period för omexamination i januari.

Om du upplever att Rättighetslistan inte följs

I de fall du upplever att riktlinjerna i Rättighetslistan inte följs kan du framföra ett klagomål. Kontakta inledningsvis den det berör, till exempel ansvarig lärare, och därefter studierektor, prefekt eller motsvarande. I samråd med dig som student ska den personal du kontaktat försöka hitta en lösning på situationen.

Du kan läsa mer om hur du gör för att lämna klagomål på sidan:

Om du har klagomål som rör din utbildning

Kontaktinformation

Lunds universitets studentkårer
lus [at] lus [dot] lu [dot] se
Lunds universitets studentkårers webbplats

Studentombudet vid Lunds universitets studentkårer
Mobil: 070-456 66 13
studentombud [at] lus [dot] lu [dot] se (studentombud[at]lus[dot]lu[dot]se)
Studentombudets webbplats

Universitetets kontaktperson för Rättighetslistan
Oskar Cornelius
oskar [dot] cornelius [at] stu [dot] lu [dot] se