Olycksfall, risk för skada eller ohälsa i dina studier
Om du skadar dig eller är med om något som skulle kunna skada dig eller dina studiekamrater är det viktigt att du informerar din utbildning om detta. Här kan du läsa om vad studierelaterad ohälsa, tillbud och olycksfall innebär och hur du gör för att anmäla dessa typer av händelser.
Universitetet arbetar för att förebygga ohälsa och olycksfall för dig som student. En förutsättning för detta arbete är att vi får information om de risker som finns i din arbetsmiljö.
Med arbetsmiljö för studenter menas de fysiska, organisatoriska och sociala förhållanden som har betydelse för hur du som student mår och fungerar i din studiesituation.
Nedan kan du läsa om vad de olika begreppen riskobservation, tillbud, studierelaterad ohälsa och olycksfall betyder:
Riskobservation
En riskobservation är en observation av en risk som skulle kunna leda till ett tillbud, studierelaterad ohälsa, sjukdom eller olycksfall. Det kan till exempel vara att du uppmärksammar att en dörr som ska vara låst är öppen vilket kan innebära att obehöriga kan ta sig in i lokalerna.
Tillbud
Ett tillbud är en händelse som hade kunnat leda till ett olycksfall eller en fysisk och/eller psykisk skada, men som slutade väl.
Exempel på tillbud är om ett tungt föremål faller ned från en hylla utan att träffa någon, eller om en person halkar på ett vått golv utan att trilla. Det kan också handla om att du uppfattar att det förekommer kränkande eller nedlåtande uttalanden i din studiesituation, som riskerar att få dig eller andra att må dåligt.
Olycksfall eller studierelaterad ohälsa
Ett olycksfall – eller en arbetsskada – är när man skadar sig fysiskt eller psykiskt. Exempel på olycksfall är om ett tungt föremål faller ned från en hylla och träffar en person så att den gör sig illa, eller om en person halkar på ett vått golv och trillar och slår sig.
Till olycksfall räknas även studierelaterad ohälsa eller arbetssjukdom, det vill säga ohälsa eller sjukdom som har uppstått på grund av såväl fysiska som psykiska förhållanden i din arbetsmiljö. Till exempel när kränkande eller nedlåtande uttalanden leder till att en person mår så dåligt att hen inte kan fullfölja sina studier. Ett annat exempel kan vara att du upplever att dina studier är så omfattande att du inte hinner delta vid alla moment, vilket gör dig stressad och leder till sömnsvårigheter och depression.
Till olycksfall räknas även färdolycksfall, det vill säga en olycka som sker vid resa till och från universitetet.
Om du har råkat ut för studierelaterad ohälsa, tillbud eller olycksfall
För att universitetet ska kunna arbeta på bästa sätt med arbetsmiljön för studenter är det viktigt att du alltid rapporterar om du råkar ut för någonting som påverkar din hälsa negativt.
Observera: Om du råkat ut för ett allvarligt tillbud eller en allvarlig olycka, där det funnits fara för liv och hälsa, måste du genast meddela din prefekt eller ansvarig för din utbildning. Detta eftersom händelsen omedelbart ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Det kan till exempel gälla
- frakturer
- svår blödning
- kemikalieutsläpp
- chocktillstånd efter hot.
Om du råkar ut för studierelaterad ohälsa, tillbud, olycksfall, en arbetssjukdom eller ett färdolycksfall kopplat till dina studier ska du rapportera det till prefekt eller ansvarig för din utbildning. Detta gör du genom att registrera ärendet i universitetets system för rapportering: IA-systemet.
Du loggar in i IA-systemet med din vanliga studentinloggning.
Alla rapporter behöver diarieföras av universitetet. Det betyder att vem som helst kan begära ut rapporten med stöd av offentlighetsprincipen. Om detta händer görs dock alltid en sekretessprövning. Tänk därför på att inte ange namn eller andra personuppgifter i fritextfält. Skriv till exempel "läraren" i stället för lärarens namn, eller "student" i stället för studentens namn.
Det är bra om du kontaktar ditt studerandeskyddsombud i samband med att du registrerar händelsen i IA-systemet. Då blir hen informerad om händelsen, och kan också hjälpa dig om det behövs.
Om du har skadat dig eller drabbats av en arbetssjukdom på grund av dina studier har universitetet ett ansvar att se till att händelsen anmäls via Arbetsmiljöverkets och Försäkringskassans e-tjänst Anmäl arbetsskada. Du kan också ha rätt till ersättning via Kammarkollegiets försäkring.
Du kan läsa mer om personskadeförsäkringen och vad som gäller för dig som student nedan.
Om du vill vara anonym
Om du inte vill att händelsen ska kunna spåras till dig har du möjlighet att rapportera anonymt. Det gör du genom att du ber studerandeskyddsombudet att registrera händelsen i IA-systemet. Hen skriver då att hen rapporterar i egenskap av studerandeskyddsombud för student som vill vara anonym.
Observera: Det är viktigt att du är medveten om att en händelse som anmäls anonymt kan vara svårare att utreda samt vidta lämpliga åtgärder kring. Du som student ska aldrig drabbas av någon form av repressalier för att du har rapporterat någon form av arbetsmiljöhändelse.
Om du har råkat ut för en personskada genom olycksfall eller färdolycksfall i samband med dina studier kan du ha rätt till ersättning via Kammarkollegiets personskadeförsäkring. För att kunna styrka skadan och lättare få ersättning bör du träffa en läkare. Se till att spara alla intyg och kvitton som hänger ihop med skadan.
Personskadeförsäkringen gäller:
- Studenter och doktorander enligt 1 kap 4§ högskoleförordningen.
- I Sverige. Den gäller under skoltid* och under direkt färd mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas. Vid utlandsvistelse måste en separat tilläggsförsäkring tecknas.
- Vid personskada genom olycksfall eller vid sjukdom genom smitta.
- Vid olycksfall under distansstudier om olycksfallet står i direkt samband med de studier som ska bedrivas.
Försäkringen är tecknad via Kammarkollegiet.
Så här gör du en skadeanmälan
På Kammarkollegiets webbplats hittar du blanketten "Blankett för skadeanmälan för studenter". Fyll i och underteckna blanketten och skicka den till Registraturen, Box 117, 221 00 Lund.
Ladda ner blankett för skadeanmälan för studenter – kammarkollegiet.se
Du kan läsa mer om personskadeförsäkringen och vad som gäller för dig som student på Kammarkollegiets webbsida:
Försäkring för student på universitet och högskola – kammarkollegiet.se
*Skoltid definieras som en aktivitet som Lunds universitet arrangerar, som ditt program/kurs definierar som en del av utbildningen. Tänk på att personskadeförsäkringen inte gäller om någon annan part än Lunds universitet – till exempel en studentkår eller studentnation – arrangerar en aktivitet. För de tillfällena måste du ha en privat hemförsäkring/olycksfallsförsäkring.
Alla anmälningar om studierelaterad ohälsa, tillbud och olycksfall ska följas upp av prefekt eller ansvarig för din utbildning tillsammans med ditt studerandeskyddsombud. Detta för att undersöka vad som har hänt och vad som kan göras för att något liknande inte ska hända igen. Även den lokala skyddskommittén på din fakultet följer upp ärendet (utan att din identitet avslöjas).
Kontaktinformation
I händelse av studierelaterad ohälsa, tillbud eller olycksfall:
Arbetsmiljöansvaret är oftast fördelat till prefekten på din institution.
Du kan också kontakta ditt studerandeskyddsombud.
Lista över studerandeskyddsombud
Vid allmänna frågor om studenters arbetsmiljö:
Marie Gruvhammar
Arbetsmiljösamordnare
+46 46 222 03 42
marie [dot] gruvhammar [at] stu [dot] lu [dot] se
Personskadeförsäkring
Administrering av personskadeförsäkringar
Studenthälsan
studhals [at] stu [dot] lu [dot] se
Studenthälsan utfärdar intyg om att studenter studerar vid Lunds universitet.
Notera att övriga frågor om personskadeförsäkringen hänvisas till Kammarkollegiet.
Vanliga frågor och svar om IA-systemet
I vår FAQ har vi har samlat de vanligaste frågorna om universitetets system för rapportering av tillbud, studierelaterad ohälsa och olycksfall.