Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bli internationell mentor

Är du nyfiken på att vara aktiv i studentlivet och få interkulturell erfarenhet samtidigt? Då är det internationella mentorsprogrammet perfekt för dig!

Fyra internationella mentorer utanför universitetshuset.
Delta i ett internationellt sammanhang och skaffa vänner från världens alla hörn. Foto: Ashraf Khoshiwal.

Som internationell mentor får du träffa människor från hela världen och hjälpa internationella studenter att komma in i sin nya vardag. Tillsammans med andra mentorer utgör du den sociala länken mellan de internationella studenterna i din mentorsgrupp och Lunds studentliv.

Anledningar till att bli internationell mentor

Att vara en internationell mentor ger möjligheter till personlig och professionell utveckling, samtidigt som du hjälper andra.

Som internationell mentor har du möjlighet att

  • vara en viktig hjälp för nya internationella studenter
  • utöka ditt personliga och professionella nätverk
  • öva och förbättra språkkunskaper
  • utveckla kompetenser inom områden så som ledarskap, kommunikation och service
  • få interkulturell erfarenhet, och
  • förbättra ditt CV för framtida jobbansökningar.

När du avslutar mentorsprogrammet kommer du få ett officiellt mentorsintyg. Detta är något som du stolt kan visa upp för potentiella framtida arbetsgivare. 

Utöver ovanstående

  • är mentorskapet meriterande när du söker utbytesstudier vid vissa fakulteter, kolla med din fakultet vad som gäller.
  • får du möjlighet att utforska Lund med omnejd mer.

Om du känner dig redo att påbörja detta spännande uppdrag och ta del av vinster och värdefulla förmåner, så uppmanas du att anmäla dig!


 Det är coolt att träffa en massa nya människor, både nya internationella studenter och andra mentorer. 

                 – Mawia, internationell mentor


Så fungerar det

Efter en obligatorisk 1,5 timmes mentorsutbildning innan terminsstart kommer du tillsammans med andra mentorer organisera aktiviteter för en grupp nya internationella studenter. Mentorsaktiviteterna hjälper de nya studenterna att få ett socialt sammanhang och lära känna sin nya miljö.

Du har också möjlighet att hjälpa till under 'Arrival Day' och 'Orientation Weeks' (introduktionsveckorna), vilket är mycket uppskattat av både de nya studenterna och arrangörerna av mentorsprogrammet.

Mentorsutbildningen ges vid flera tillfällen innan terminsstart. Utbildningen ges på plats i Lund men också digitalt för att du som just nu befinner dig utomlands på utbyte eller praktik ska ha möjlighet att delta. Du behöver bara delta vid ett tillfälle.

  • Tisdag 26 november, 17:30−19:00 – På plats i Lund
  • Onsdag 27 november, 17:30−19:00 – På plats i Lund
  • Måndag 2 december, 17:30−19:00  – Digitalt möte
  • Tisdag 3 december, 17:30–19:00 Digitalt möte för dig som var mentor hösten 2024, har mottagit ett officiellt intyg, och vill engagera dig igen våren 2025.

Anmälan till utbildningstillfälle samt mötesdetaljer skickas via e-post till dig som har anmält dig till mentorsprogrammet.

Som mentor i det internationella mentorsprogrammet, organiserar du och din mentorsgrupp sociala aktiviteter för nyanlända internationella studenter. En mentorsgrupp består av 4–5 mentorer och 20–30 internationella studenter.

Exempel på populära aktiviteter att organisera är:

  • guidad tur i Lund
  • picknick i en park
  • brädspelskväll
  • besök på en nation.

Planering och schema görs tillsammans med mentorerna i din grupp. Du och din grupp kan också få tips om aktiviteter av mentorsprogrammet.

Mentorsprogrammet sträcker sig cirka 2,5 månad in på terminen, det vill säga till och med slutet av oktober respektive mars. Flest mentorsaktiviteter brukar genomföras i början av terminen. Många internationella studenter finner sig till rätta med sin nya tillvaro på bara några veckor, men det finns också de som gärna fortsätter att träffas. Det uppmuntras såklart att fortsätta umgås även efter att mentorsprogrammet har avslutats.

Som internationell mentor har du också möjlighet att hjälpa till under ankomstdagen för nya internationella studenter (Arrival Day) och under välkomstveckorna (Orientation Weeks). Som tack för att du hjälper till under dessa aktiviteter bjuds du in till en tackbrunch.

Anmälan

Anmälan för att bli internationell mentor våren 2025 stängde den 12 november.

Anmälan för att bli internationell mentor hösten 2025 öppnar i mars−april 2025.

För att bli en internationell mentor är det obligatoriskt att delta i ett utbildningstillfälle på 1,5 timme (på campus eller digitalt). Notera datum för utbildningstillfällen redan när du anmäler dig. Se "Så fungerar det" för datum och tider.

När anmälan har stängt, kontaktas du av mentorsprogrammet via epost. Du bekräftar din anmälan och anmäler dig till ett av mentorsutbildningens utbildningstillfällen.

Har du särskilda önskemål om att ingå i en mentorsgrupp tillsammans med någon du redan känner? Eller önskar du bli tilldelad en grupp med internationella studenter från en specifik region, i syfte att underhålla, öva eller lära dig ett nytt språk? Du kan anmäla särskilda önskemål i samband med att du bekräftar din plats på mentorsprogrammet.

Vi försöker ta hänsyn till dina önskemål när gruppindelningen görs.

Om du har frågor, kontakta mentoransvarig på mentorprogramme [at] er [dot] lu [dot] se (mentorprogramme[at]er[dot]lu[dot]se)


Jag kände ingen sedan tidigare som var mentor. Det är ett kul sätt att lära känna folk!

                 – Katinka (internationell mentor)


 

Mentorsintyg

I slutet av varje termin tilldelas alla mentorer som har slutfört mentorsprogrammet ett officiellt intyg.

För att slutföra mentorsprogrammet och få mentorsintyget, måste du som mentor:

  • delta i mentorsutbildningen innan terminen börjar
  • acceptera uppförandevillkoren för det internationella mentorsprogrammet
  • skicka ut ett välkomstmejl till gruppens internationella studenter tillsammans med övriga mentorer i din mentorsgrupp
  • organisera och delta i minst fem aktiviteter tillsammans med din mentorsgrupp
  • skickat in en uppföljningsrapport.

Mentorer och internationella studenter berättar om sina erfarenheter

Titta på YouTube-videorna nedan för att få en uppfattning om hur det är att vara en internationell mentor eller en internationell student i en mentorgrupp.

Kontaktinformation

Har du frågor om mentorsprogrammet? 
Kontakta Ellinor Adolfsson, internationell mentorskoordinator, på mentorprogramme [at] er [dot] lu [dot] se (mentorprogramme[at]er[dot]lu[dot]se)

International Desk/ Studentreceptionen
+46 (0)46 222 01 00

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
 

Mentorer berättar om sina erfarenheter.
Studenter berättar om sina erfarenheter.

De internationella studenterna är fantastiska människor!

                 – Johanna, internationell mentor