Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Boka handledning med Studieverkstaden

Om du har frågor om studieteknik eller akademiskt skrivande kan du boka en handledningstid med någon av Studieverkstadens språkpedagoger. Vi finns till för alla studenter som läser en kurs eller ett program på grund- eller avancerad nivå på Lunds universitet.

Student som får handledning av personal. Foto: Johan Persson.
Hos Studieverkstaden kan du som student boka kostnadsfri handledning med en av våra språkpedagoger. Foto: Johan Persson.

Hos Studieverkstaden kan du få handledning i akademiskt skrivande och studieteknik på både svenska och engelska. Det finns möjlighet både till individuell handledning, och till att träffas med en grupp, ifall ni exempelvis är flera studenter som gör ett arbete tillsammans. 

Vid ett handledningstillfälle kan du bland annat få hjälp med

  • lässtrategier
  • planering och rutiner
  • principer för effektiv inlärning
  • skrivprocessen och skrivvanor.

Du kan också få stöd för att komma igång med själva skrivandet, och när det gäller att arbeta med till exempel

  • röd tråd i texten
  • struktur
  • språk och stil.

Tänk på att Studieverkstaden inte erbjuder korrekturläsning av texter. Däremot kan vi under ett handledningstillfälle ge dig råd om hur du kan förbättra ditt språk och ditt skrivande. Vi erbjuder handledning för alla typer av texter som skrivs i samband med undervisning på universitetet. I mån av tid kan du eller din grupp få handledning upp till 3 gånger per termin.

Så här bokar du handledning

Du bokar tid för handledning genom vårt bokningssystem TimeCenter. Bokningsbara tider släpps löpande med ungefär fyra veckors framförhållning. Vi erbjuder handledning på plats i Lund och Helsingborg samt digitalt. Tänk på att du bara får boka en tid i taget.

Förberedelser och efterarbete

När du bokat en tid för handledning rekommenderar vi att du läser igenom alla avsnitt nedan i förväg. För att du ska få ut så mycket som möjligt av handledningstillfället är det viktigt att du kommer förberedd.

Vid skrivhandledning

Om du vill ha skrivhandledning behöver du skicka texten till Studieverkstaden via e-post senast 24 timmar innan handledningstillfället. Texten skickas till den e-postadress som anges i bekräftelsemejlet du fick när du bokade handledningstiden. Dokumentet måste vara i Word-format.

Skicka gärna texten i sin helhet, men ange vilka sidor du önskar att vi fokuserar på vid handledningen. Om det är något särskilt innehållsmässigt du vill fokusera på, så skriv även det i mejlet. Kom ihåg att din text inte behöver vara färdig, men tänk på att själv läsa igenom texten innan du skickar den till oss.

Skicka också gärna med uppgiftsinstruktioner och annan relevant information.

Tänk på att ifall du/ni skriver uppsats har vi aldrig möjlighet att läsa mer än sammanlagt ca 30% av texten, eller ett fåtal sidor.

Inför skrivhandledningen rekommenderar vi alltså att du:

  • Identifierar vilken del av din text du vill att språkpedagogen läser. Skicka med den informationen när du lämnar in din text senast 24 timmar inför handledningstillfället.
  • Bifogar uppgiftsinstruktioner om skrivhandledningen gäller en hemtenta eller en kortare uppgift.
  • Om du/ni redan vid ett tidigare tillfälle fått respons på er text från lärare eller handledare ber vi er bifoga även den informationen.
  • Kontrollerar att ditt/ert dokument är en Word-fil. Studieverkstaden har inte möjlighet att öppna Google Docs länkar.

Titta också gärna på vår förinspelade föreläsning om skrivstrategier i Canvas:

Skrivstrategier med Studieverkstaden i Canvas – på engelska (kräver inloggning)

Vid studieteknikshandledning

Inför handledning i studieteknik rekommenderar vi att du:

  • Försöker att identifiera dina nuvarande studierutiner och funderar kring om eller hur de kan förbättras. 
  • Skriver ner frågor som du vill ställa kring din planering.
  • Funderar och skriver ner om du har några strategier kring till exempel akademiskt läsande och hur du tar dig an en lång litteraturlista.
  • Tittar igenom Studieverkstadens filmer om studieteknik för att få en förståelse för vad vi kan komma att fokusera på vid handledningstillfället. Du hittar filmerna i Canvas via länken nedan.

Studieteknik med Studieverkstaden i Canvas (kräver inloggning)

Ett handledningstillfälle är ungefär 45 minuter långt. Innan handledningen kommer du att få ett bekräftelsemejl med instruktioner om hur det fungerar, beroende på om vi ska träffas på plats eller via Zoom.

Handledningen är en möjlighet för dig som student att diskutera ditt skrivande eller din studieteknik med oss. Vi uppmanar dig därför att själv vara aktiv under samtalet. Om vi har skrivit ner kommentarer till din text kommer du att få dem i efterhand, men anteckna också gärna själv under handledningens gång.

Om ni är flera studenter som skriver tillsammans rekommenderar vi att samtliga deltar i mötet. Om du/ni har skickat in en text utgår vi från den under handledningen. Vi tar utgångspunkt i konkreta exempel i texten och diskuterar hur du/ni kan förbättra både den aktuella texten och ditt/ert skrivande generellt.

Vid skrivhandledning

  • Anteckna gärna under handledningstillfället.
  • Var aktiv och ställ frågor kring de kommentarer som språkpedagogen gjort i ditt dokument.
  • Be om ytterligare förklaring vid behov.

Vid studieteknikshandledning

Om du bokat handledning i studieteknik kommer vi att ta utgångspunkt i din studiesituation och gemensamt komma fram till vilka strategier du kan använda för att förbättra din studiesituation.

  • Anteckna gärna under handledningstillfället.
  • Ställ frågor om det vi pratar om, till exempel kring de strategier som diskuteras.
  • Be språkpedagogen förklara om det är något du inte förstår eller vill veta mer om, till exempel hur repetition och anteckningsstrategier kan användas i din planering.

Vid skrivhandledning

Om du har fått skrivhandledning bör du så snart som möjligt efter handledningen gå igenom språkpedagogens kommentarer och dina egna anteckningar och använda informationen till att bearbeta texten. Om det är en längre text är tanken att du också ska använda de råd som du har fått till att förbättra texten som helhet.

Om du känner ett behov av att träffas igen kan du boka in ytterligare en tid. Tänk på att du förväntas arbeta självständigt mellan handledningstillfällena.

Vid studieteknikshandledning

Om du har fått handledning i studieteknik bör du testa de strategier som vi har kommit fram till under handledningen. Reflektera gärna över både vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra, eftersom det ger dig möjlighet att arbeta vidare med din studieteknik.

Du kan också:

  • Läsa igenom och återkomma till dina anteckningar efter handledningstillfället.
  • Återkoppla till Studieverkstaden vid eventuella frågor via e-post.

Kontaktinformation

Besöksadress:
Genetikhuset, rum 219-222
Sölvegatan 29 B, Lund
Hitta Studieverkstaden via Google Maps

Campus Helsingborg
Universitetsplatsen 2, Helsingborg
Hitta Campus Helsingborg via Google Maps

studieverkstad [at] stu [dot] lu [dot] se (studieverkstad[at]stu[dot]lu[dot]se)

Se våra filmer om studieteknik och skrivstrategier i Canvas

Ta del av våra två förinspelade föreläsningar med korta filmer om studieteknik och effektiva skrivstrategier.

Studieteknik med Studieverkstaden i Canvas (kräver inloggning)

Skrivstrategier med Studieverkstaden i Canvas – på engelska (kräver inloggning)