Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Innovationer från Lund

Från ultraljud till bluetooth

Varje år gör forskare och studenter vid Lunds universitet upptäckter som skapar nya möjligheter för människor över hela världen. Här berättar vi om några exempel på innovationer från Lund genom tiderna.

2018 | Revolutionerande genterapi för behandling av cancer

Asgard Therapeutics utvecklar en unik cancerterapi, där cancercellerna tvingas synliggöra sig för immunförsvaret. Till skillnad från dagens cancerbehandlingar som ofta leder till svåra biverkningar, kan Asgard Therapeutics i stället utnyttja kroppens egna immunförsvar för att behandla skadliga tumörer. Grundat av Cristiana Pires, Fábio Rosa och Filipe Pereira.

2017 | Hightech-koncept för elektriska vägar

Entreprenören Dan Zethraeus funderade på en lösning som släpper ut mindre koldioxid än en bensinbil, men har längre räckvidd än en elbil. Kanske skulle de kunna drivas av el i vägbanan? Tillsammans med forskare på LTH fann de en lösning, en räls som läggs ovan mark och som kan installeras med lite effekt på asfalten. Just nu testas Elonroads teknik i en unik demonstrationsanläggning mitt i Lund.

2013 | Öppen och alternativ karttjänst

Jan Erik Solem är forskare i bildanalys och en riktig entreprenör. Efter att ha sålt ett framgångsrikt företag inom ansiktsigenkänning till Apple grundade han Mapillary, en användargenererad street view-tjänst. Genom att samla in bilder från allmänheten bygger de en öppen och alternativ karttjänst på webben.

2012 | Världens mest vatteneffektiva dusch

Industridesignern Mehrdad Mahdjoubis examensarbete resulterade i en dusch som minskar vattenförbrukningen med 90 procent. Duschen, som ursprungligen var en lösning för att hushålla med vatten under NASA’s rymdprogram, blev starten på företaget Orbital Systems.

2009 | Behandling av havandeskapsförgiftning

Medicinprofessorerna Bo Åkerström och Stefan Hansson upptäckte att fritt fosterhemoglobin är skadligt om det läcker in i mammans blodcirkulation. Så föddes idén om hur man kan bota havandeskapsförgiftning – sjukdomen som dödar en kvinna i världen var tredje minut.

1997 | Precise Biometrics – fingeravtrycksläsaren

Entreprenören Christer Fåhraeus kom på idén att kombinera smarta kort med avancerad bildanalys för automatisk igenkänning av fingeravtryck. Tillsammans med Mårten Öbrink och Nils Bernhard grundade han Precise Biometrics, vars teknik i dag är licensierad till över 160 miljoner användare.

1995 | Bluetooth

Genom ett projekt initierat på Ericsson Mobile utvecklas en trådlös kommunikation mellan enheter som öppnar en helt ny värld för elektronikbranschen. Tekniken introducerades på marknaden 1998 och fick namnet Bluetooth efter vikingahövdingen Harald Blåtand. Idag produceras miljontals nya Bluetooth-produkter varje dag.

Bild på mobiltelefon.
Mobiltelefon med trådlös överföring via Bluetooth.

1994 | Oatly 

Professor Rickard Öste upptäckte att naturliga enzymer kan omvandla fiberrik havre till näringsriktig flytande föda. Han tog fram en flytande havrebas och grundade företaget Oatly 1994, då under namnet Ceba. Företaget är i dag marknadsledande i Sverige och varumärket Oatly finns i fler än 20 länder i Europa och Asien.

Person häller upp Oatly havredryck i kaffe.  Foto: Oatly pressbild.
Oatly havredryck.

1967 | Nicorette

Professor Claes Lundgren och hans kollega Stefan Lichtneckert upptäckte att kedjerökare kunde slippa abstinensbesvär genom att använda tuggtobak. Upptäckten gjorde dem övertygade om att rökbegäret berodde på nikotinberoende och de båda läkarna satsade på att utveckla ett alternativ till tuggtobaken. Resultatet blev Nicorette – världens första nikotinläkemedel.

1964 | Den konstgjorda njuren

Världens första kliniskt användbara konstgjorda njure utvecklades av medicinprofessor Nils Alwall. Tillsammans med industrimannen Holger Crafoord grundade han 1964 det världsomspännande företaget Gambro (senare uppköpt av Baxter) och tre år senare lanserades den första konstgjorda njuren. 

1953 | Ultraljudsdiagnostik

Fysikern Hellmuth Hertz och kardiologen Inge Edler var först i världen med att se ett hjärta slå. Forskarna hade tillsammans utvecklat det första ekokardiogrammet för ultraljudsundersökning av hjärtat, en teknik som skulle visa sig bli helt revolutionerande för diagnostiken. Edler och Hertz föreslogs flera gånger Nobelpriset, men fick nöja sig med det närmast därunder – det amerikanska Laskerpriset. 

Fysikern Hellmuth Hertz och kardiologen Inge Edler. Foto.
Fysikern Hellmuth Hertz och kardiologen Inge Edler.

1926 | Första respiratorn

Fysiologen Torsten Thunberg konstruerade barospiratorn, den första apparaten för konstgjord andning. Genom att öka och sänka lufttrycket runt patienten kunde maskinen trycka in och ut luft ur lungorna. Barospiratorn visade vägen för flera efterföljande konstruktioner, som successivt blev alltmer framgångsrika.

1887 | Rydbergs konstant

Fysikern Janne Rydberg upptäckte att våglängden för atomers spektrallinjer kan beräknas med en viss formel. En av formelns konstanter är gemensam för alla ämnen och har inom internationell vetenskap fått namnet Rydbergs konstant. Upptäckten gav grundläggande kunskap om atomens uppbyggnad.

1707 | Friskgörande vatten

Medicinprofessorn och provinsialläkaren Johan Jacob Döbelius upptäckte och utvecklade Ramlösa hälsobrunn i början av 1700-talet. Enligt Döbelius botade det mineralrika vattnet från källan såväl skörbjugg och svindel som gikt och darrande leder.

Universitetets innovationsverksamhet

Innovation vid Lunds universitet på innovation.lu.se

Kontakt

Epost
info [at] innovation [dot] lu [dot] se 

Webbplats
innovation.lu.se

Besöksadress
Medicon Village, The Spark, Scheeletorget 1