Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gärna medalj – men först en rejäl översyn

Två personer sitter bredvid varandra och tittar leende in i kameran. Foto.
Martin Sunnqvist och Carin Brenner har suttit med i arbetsgruppen om universitetets utmärkelser. Foto: Minna Wallén-Widung

En plakett som bara delats ut vid ett enda tillfälle. En nyckel som måste ligga i ett skrin tillverkat av träd från Lundagård. En minnesmedalj i brons som delats ut slumpmässigt i årtionden efter jubileet. Bland universitetets utmärkelser finns flera som sticker ut – och nu försvinner en del av dem.

Universitetets tidigare rektor Göran Bexell har på uppdrag av rektor och i samarbete med en arbetsgrupp sett över universitetets utmärkelser. I gruppens förslag, som har legat till grund för rektors beslut, slopas nu flera av utmärkelserna och en ny tillkommer. Dessutom ska man tillsätta ett Råd för utmärkelser.

Förutom Göran Bexell ingick följande personer i arbetsgruppen: Carin Brenner, övermarskalk, Martin Sunnqvist, docent och universitetslektor vid Juridiska fakulteten, Hans Modig, före detta förvaltningschef samt Anna Åkesson, utredare vid universitetsledningens stab.

Framtiden för universitetets utmärkelser

Hur framtiden ser ut för respektive utmärkelse kan du läsa här nedan. Utöver dessa finns också utmärkelsen Nit och redlighet i rikets tjänst som delas ut till alla som varit statligt anställda i 30 år eller 25 år vid pension. Dessutom ska Lunds universitets administrativa pris och Studenternas pris för utmärkta lärarinsatser inom undervisningen fortsätta att delas ut.

 

Närbild på Lunds universitets silverplakett med universitetetshuset och magnolior avbildade. Foto.
Sällsynt plakett (i behov av putsning).

Universitetets plakett

Vad? Den rektangulära silverplaketten med motiv av universitetsbyggnaden och magnoliorna instiftades 1986, i samband med att det första spadtaget till Holger Crafoords ekonomicentrum togs.

Varför? Tanken med plaketten var att den skulle användas för att be­löna eller tacka personer som ansågs förtjäna det.

Till vem? Den första – och faktiskt också enda – mottagaren av silverplaketten var Anna-Greta Crafoord, hedersdoktor, donator och hustru till Holger Crafoord. En mindre version av plaketten delades ut till styrelse­leda­möter i Crafoordska stiftelsen och företrädare för näringslivet.

Framtid? Avskaffas.

Lunds universitets silvermedalj, framsida och baksida. Foto.
Lunds universitets silvermedalj. Texten på baksidan betyder ”Kollegor och vänner till Lunds universitet”.

Silver- och guldmedaljen

Vad? Delades ut för första gången 1960. Medaljen är präglad med universitetets sigill.

Varför? Visa uppskattning för personer som gjort viktiga, men inte vetenskapliga, insatser för antingen Lunds universitet eller samhället i stort.

Lunds universitets guldmedalj. Foto.
Lunds universitets guldmedalj.

Till vem? Den första som fick motta guldmedaljen år 1967 var Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. Bland övriga mottagare finns riksdagsledamöter, akademisekreterare och rektorer. Men här finns också mer udda namn, som konstnären Henri Matisses tre barn som fick silvermedaljen som ett tack för en donation till Skissernas museum.

Framtid? Medaljerna ska finnas kvar och delas ut även i fortsättningen. Silver­medaljen tilldelas personer som gjort ”särskilt betydelsefulla inssatser” för universitetet och samhället, medan mot­tagare av guldmedaljen ska ha gjort ”synnerligen betydelsefulla insatser”.

Nyckel som överlämnades till Lunds universitet vid invigningen 1668. Foto.
Universitetets 1600-talsnycklar (bilden) var förebild till utmärkelsen. Foto: Kennet Ruona

Universitetets nyckel

Vad? Utmärkelsen instiftades 1991, men ­delades faktiskt ut redan året före. Det förklaras med att ­redaren och donatorn Einar Hansen fick en nyckel som tack för sina insatser. Året därpå beslöt man att inrätta utmärkelsen som skulle bestå av en likadan nyckel som den redare Hansen hade fått. Nyckeln var en 19 centimeter lång kopia i silver av de två nycklar som överlämnades vid universitetets invigning 1668. Den skulle enligt instruktioner från universitetsstyrelsen ligga i ”ett schatull gjort av trä från ett av Lundagårds fällda träd”.

Varför? Universitetets nyckel instiftades som en ”hedersvärdighet för särskilt förtjänstfulla insatser till universitetets fromma”.

Till vem? Det är bara tre personer som har fått nyckeln. Förutom Einar Hansen fick Lennart Linder-Aronson, länsråd med engagemang i uppbyggandet av Ideon och MAX-lab, motta den år 1991. 2005 delades den ut till Lennart Nilsson, universitetsstyrelsens ordförande.

Framtid? Avskaffas.

Fram- och baksida av 1918 års minnesmedalj vid Lunds universitet. Foto.
Silverversionen av 1918 års minnesmedalj.

1918 års minnesmedalj

Vad? Medaljen i silver eller brons pryds på ena sidan av vetenskapens fackla. På andra sidan syns universitetets sigill och sigillen tillhörande de fyra ursprungliga fakulteterna – teologiska, juridiska, medicinska och filosofiska.

Varför? Medaljerna togs fram till universitetets 250-årsjubileum som firades 1918.

Till vem? Silvermedaljen delades ursprungligen ut i sju exemplar, bland annat till kung Gustaf V. Bronsmedaljen delades ut i 40 exemplar och bland mottagarna fanns statsministern, professorer, grevar och landshövdingen. Lustigt nog delades ytterligare några exemplar ut även långt efter 1918, till bland annat till lantbruksuniversitetet i Alnarp 1962.

Framtid? Avskaffas. Ännu finns några exemplar av medaljerna kvar i universitetets ägo, men de ska inte delas ut.

Hedersledamot

Vad? Den nya utmärkelsen hedersledamot ska bestå av ett diplom och en pin i form av en liten silvernyckel.

Varför? När arbetsgruppen bakom utredningen föreslog att plaketten och nyckeln skulle avskaffas som utmärkelser, ville man ha ett annat sätt att visa uppskattning för personer som betyder mycket för LU.

Till vem? Utmärkelsen ska delas ut till högst fem personer som har gjort ”enastående insatser i offentlig eller enskild verksamhet”. Mottagarnas insatser ska ha haft stor betydelse för LU i synnerhet, men också för samhället i stort.

Framtid? Utmärkelsen har ännu inte delats ut och vem som får den fram­över återstår att se.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.