Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grattis Fredrik Tersmeden...

Porträtt av man.
Fredrik Tersmeden. Foto: Mattias Blomgren

...som utsetts till hedersdoktor för Humanistiska fakulteten här vid LU. Du får utmärkelsen för din ”mångåriga och entusiastiska kunskapsförmedling om universitetets historia och väsen, såväl i som utanför akademin”.

Hur känns det?
– Fantastiskt. Om man som jag har vigt nästan hela sitt vuxna liv åt universitetet – först som student och sedan som anställd – och älskar det, så är detta den finaste hedersbevisning man kan få.
 
Blev du överraskad?

– Jag har visserligen under senare år hört en del personer inom fakulteten antyda att de sett mig som en tänkbar kandidat, men när beskedet kom var det ändå svårt att ta in att det faktiskt hade skett. För att inte tala om hur svårt det var att inte få uttrycka sin glädje under perioden fram till att det hela blev officiellt.
 
Vad betyder hedersdoktorstiteln för dig?
– Utöver att det är en stor ära så får den mig att känna mig som en del av en mycket speciell historisk kedja av individer med en särskilt stark koppling till Lunds universitet – vi har ju utnämnt hedersdoktorer åtminstone sedan 1768.

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.