Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå Jan Nilsson och Johan Östling...

Två män fotograferade framför hus med fönster. Foto.
Jan Nilsson och Johan Östling. Foto: Jan Olsson

… ordförande respektive vice ordförande för Universitetskollegiet som breddar sin verksamhet och börjar anordna debattkvällar för anställda och studenter.

Behövs det fler debattkvällar?

– Ja. Det finns inget forum för brännande universitetspolitiska frågor, trots att det diskuteras mycket i fikarum och korridorer. Vi vill fylla det tomrummet och samtidigt lyfta Lunds universitet på det nationella planet och närma oss den centrala politiska och ekonomiska makten i Stockholm.

Hur ska det gå till?

– Alla har stor respekt för Lund, men vi missgynnas eftersom vi ligger lite fel geografiskt jämfört med till exempel KI och Uppsala. Vi ska försöka råda bot på det genom att bjuda in högprofilerade gäster som ministrar, statssekreterare, general­direktörer och internationella gäster.

Blir ni en konkurrent till Debatt i Lund och Studentafton?

– Nej, våra debattaftnar riktar sig till alla anställda och alla studenter, men inte till någon utanför universitetet.

Brännande universitetspolitiska frågor, vad kan det vara?

– Akademisk frihet blir det första ämnet. För någon kan det handla om politisk styrning av forskning och högre utbildning, för en annan kan det tangera den politiska utvecklingen i länder som Ungern och Polen, eller för den delen USA under Trump, medan en tredje kan associera akademisk frihet med debatten kring trygga rum.

Fler ämnen som ska debatteras?

– Universitetets roll i samhället. Finns universitetet enbart för forskningens egen skull, eller är vi en aktör i samhället som ska samverka med andra och har ett ansvar för att bemöta de aktuella samhällsfrågorna och lösa dem? Ett annat ämne är hur vi ska hålla samman universitetet, med campus i Lund, Malmö, Helsingborg och Ljungbyhed. Det är en mer lokal fråga för Lunds universitet, men intressant för en debattafton.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi är inte ute efter konsensus, utan vi vill lyfta och dryfta känsliga ämnen och visa på de konfliktytor som finns. Vi tror att olika uppfattningar som möts är den bästa vägen till utveckling och att tänka nytt.

Debattaftnar skiljer sig ganska mycket från Universitetskollegiets traditionella roll, eller hur?

– Det stämmer. Kollegiet består av representanter för lärare, TA-personal och studenter och vår uppgift är att ta in synpunkter från samtliga kategorier när rektor och prorektor ska utses. Eftersom alla kategorierna finns i kollegiet tycker vi att debattaftnar där vi för samman alla passar vårt uppdrag. Rektor är mycket positiv till detta.

När blir den första debatten?

– I slutet av september hoppas vi. En minst lika stor del som debatten är att anställda och studenter träffas över fakultetsgränserna och fortsätter diskutera frågorna efteråt, så vi hoppas vi kan vara i AF-borgen.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.