Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Många år från förslag till färdig utbildning

Två ungdomar studerar en modell av människokroppen. Foto
Att lägga om en utbildning kan ta tid. Det är den nya läkarutbildningen ett bevis på.

För nio år sedan, 2013, lämnades förslaget till ny läkarutbildning. Riksdagen klubbade beslutet 2018 och i höstas började den första kullen studenter på den nya läkarutbildningen.

Den största förändringen är att läkarutbildningen inte längre är tvådelad. Tidigare var det fem och ett halvt år på universitetet som ledde till läkar­examen. För att bli behörig krävdes sedan allmäntjänstgöring i minst ett och ett halvt år, något som Socialstyrelsen ansvarade för. Efter AT-tjänstgöringen blev man behörig och legitimerad.

Tydligare ansvar

Stefan Lindgren, professor emeritus vid Medicinska fakulteten, är pappa till den nya läkarutbildningen. Enligt honom skapade det gamla systemet otydlighet om vem som faktiskt hade ansvaret för att studenten nådde målen – universitetet eller Socialstyrelsen? Dessutom varierade utbildningens längd kraftigt, eftersom det blev praxis att studenter måste vikariera efter de första fem och ett halvt åren för att få göra allmäntjänstgöring.

Den nya utbildningen överensstämmer med resten av Europa. Den är sex år lång och universitetet är ensamt ansvarig för att studenten når alla mål som krävs för att Socialstyrelsen ska kunna utfärda legitimation.

Den finns 24 mål i den nya utbildningen, mål som skrivits om och moderniserats jämfört med den gamla. Mycket handlar om vetenskaplighet, kontinuerlig kompetensutveckling, patientsäkerhet och förmåga att samarbeta.

Utbildningar sida vid sida

Alla läkare i Sverige specialistutbildas och en förändring i läkarutbildningen rör specialistutbildningen. I den nya utbildningen görs starten på specialistutbildningen om till en bastjänstgöring som samtidigt är en introduktion till anställning som läkare i Sverige. ­Enligt Stefan Lindgren är det en tydlig kvalitetsförstärkning jämfört med tidigare, då läkare med legitimation från andra EU-länder kunde börja arbeta direkt. Nu måste de först göra minst sex månaders bastjänstgöring.

Den gamla och den nya utbildningen lever sida vid sida i sex år framåt. Under den tiden kommer det att finnas AT-läkare enligt den gamla studieordningen.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.