Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Meteorologutbildningen kan vara på väg tillbaka

Människor i en korridor. Foto.
Rekryteringsofficeren Christian Brandell och meteorolog Greta de Ridder hade fullt upp med att svara på frågor när Naturvetarkåren anordnade en karriärdag. En tredjedel av Försvarsmaktens anställda är civil personal. Foto: Jan Olsson

Försvarsmakten är intresserad av att rekrytera naturvetare. Inte minst söker man med ljus och lykta efter meteorologer, en utbildning som kanske är på väg att göra come­back i Lund.

Geologer, fysiker, beräkningsvetare och specialister inom miljö- och klimatområdet. Det är några av de civila yrkesgrupper som försvaret letar efter. Den mest eftersökta kompetensen är kanske den som meteorolog. En student som utbildar sig till meteorolog kan bli anställd med lön under hela utbildningen.

– Klarar man våra tester så blir man anställd under hela utbildningen. Tyvärr har utbildningen pausats i Lund och ämnet meteorologi går just nu bara att läsa i Stockholm och Uppsala, säger Greta de Ridder, själv meteorolog vid Skaraborgs flygflottilj.

För få sökande

Fysikern Elna Heimdal Nilsson på LTH var tidigare koordinator för meteorologutbildningen i Lund. Hon bekräftar att utbildningen pausades på grund av för få sökande. Ambitionen nu är att omarbeta utbildningen till en inriktning som kombinerar klimatfysik och meteorologi.

– Vi har ett gäng duktiga forskare i aero­solfysik som har kompetens att utbilda i meteorologi.

"Viljan finns"

Elna Heimdal Nilsson är ställföreträdande prefekt vid Campus Ljungbyhed och där finns ett intresse för ämnet.

– Pilotstudenterna behöver läsa meteorologikurser och drönarlabbet i Ljungbyhed skulle kunna användas för detta. Summerat kan man väl säga att viljan finns, men vi får se om det organisatoriskt går att få till en ny utbildning och om studentunderlaget i så fall räcker till.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.