Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Urtidsdjur avtäcktes på Geologen

Fyra män vid skulptur.
Professor Mats Eriksson, skulptör Esben Horn och universitetslektor Johan Lindgren är mycket nöjda med de nya skulpturerna.

En sköldpaddsätande fisködla på 180 miljoner jordsnurr med rötter i tyska Holzmaden och ett ärtformat kambriskt leddjur som om det levt idag hade lystrat till namnet Agnostus pisiformis. LUM var med på invigningen av Geologiska institutionens två nya urtidsdjurskulpturer.

Studenter och forskare hade samlats i foajén för att se den högtidliga avtäckningen av skulpturerna. Ett sus gick genom publiken när professor Mats Eriksson drog bort det urtvättade underlakanet han hittat längst in i garderoben och den takhängda fisködlan för första gången fick se dagens ljus. De hyperrealistiska skulpturerna har skapats av Esben Horn på den danska skulpturverkstaden 10 Tons som är specialiserad på att, i nära dialog med forskare, ta fram vetenskapligt korrekta avbildningar av urtidsdjur. En mängd olika tekniker, bland annat skulptering i lera och 3D-printing, har använts i arbetet som pågått i ett drygt år. Skulptursatsningen, som kunde genomföras med stöd från Crafoordska stiftelsen och National Geographic Society, syftar till att pryda institutionen, spegla aktuell forskning och användas i undervisningssyfte.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.