Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arkeologi och antikens historia: GIS och rumslig analys i arkeologi

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen ger studenterna förmåga att arbeta med geografiska informationssystem (GIS) och att navigera bland de olika verktyg och instrument som erbjuds inom dessa tekniker. Centralt i kursen är introduktionen av principerna för digital geografisk representation med hjälp av vektorer (punkter, linjer, polygoner) och rastergrafik som används inom rumsliga databaser. Studenterna får lära sig att importera och hantera data från en mängd olika instrument och sensorer, t.ex. totalstationer, GPS, LiDAR, fotogrammetri och andra bildkällor, samt att integrera dessa data i GIS för att kunna genomföra analyser. Kursen innehåller även en detaljerad genomgång av de kartografiska principer som är väsentliga för analys och kommunikation av rumsliga data, relevanta inom arkeologin. Detta inkluderar utveckling av färdigheter i en rad GIS-baserade rumsliga analyser, med fokus på förståelse av rumsliga mönster, synlighet, nätverksanalys och simulering av mark- och resursanvändning. Studenterna kommer att delta i prediktiv modellering som syftar till att identifiera potentiella boplatser och andra arkeologiska lämningar.
Genom praktisk tillämpning och teoretisk inlärning kommer studenterna att bli självständiga användare av GIS för arkeologiska fältundersökningar och landskapsanalys. De kommer också att bli utrustade för att hantera specifika forskningsfrågor genom att syntetisera data från flera källor och metoder.

Öppnas för anmälan
2024-09-16

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för arkeologi och antikens historia

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 79 40

https://www.ark.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs genomgången kurs ARKK01, ARKK04, AKSK04, ARKH04, HOSK04 eller motsvarande kunskaper.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

20 januari 2025 - 28 mars 2025

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2024-09-16

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Arkeologi och antikens historia: GIS och rumslig analys i arkeologi är 31 250 SEK.