Jobbet som livsmedelsinspektör
Sofia Axelsson berättar
Vad jobbar du med?
– Jag jobbar som livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen, Malmö stad. Arbetet innebär handläggning, inspektioner och beslutsfattande i ärenden. Dagliga kontakter med företag och privatpersoner, vägledning och hjälp med att tolka relevant lagstiftning. Allt för att säkerställa att verksamheterna levererar säker mat.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste med mitt jobb är att jag hela tiden får träffa nya människor, fatta beslut och se hur olika livsmedelsverksamheter jobbar. Det är ett väldigt omväxlande arbete där jag både får jobba administrativt och praktiskt.
Hur fick du ditt jobb?
– I slutet av utbildningen hade jag praktik och genom den blev jag sedan anställd.
Varför valde du just den här utbildningen?
– Har alltid haft ett stort engagemang för djur och natur. Jag tycker att det är viktigt att se till så att kommande generationer också får möjlighet till en levande natur.
Vad var det bästa med utbildningen?
– Det är en heltäckande utbildning, där man får breda kunskaper inom de naturvetenskapliga ämnena. Det roligaste på utbildningen var att man fick kombinera teori med praktiska övningar och exkursioner. Kurserna hålls dessutom på flera olika institutioner och på sätt fick man möjlighet att jämföra tankar och arbetssätt. Under utbildningen var det en härlig stämning mellan studenterna, alla vara engagerade och ivriga att lära.
Har du några tips till studenter som funderar på vad de ska bli?
– Läs det du brinner för!
Intervjun genomfördes 2016.
Sofia Axelsson.