Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Äkta makar och falska myter - en komparativ läsning av Elfriede Jelineks Älskarinnorna och Kristina Lugns Om ni hör ett skott---

Författare

  • Sofia Roberg

Summary, in Swedish

Uppsatsen gör en jämförande läsning av den svenska poeten och dramatikern Kristina Lugn och den österrikiska författaren och dramatikern Elfriede Jelinek, med fokus på hur båda gestaltar vardagsmyter i en barthesiansk mening. I analysen behandlas ett verk av vardera författare: Elfriede Jelineks Älskarinnorna (Die Liebhaberinnen) samt Kristina Lugns Om ni hör ett skott---. Ämnen som diskuteras är språket som redskap, det normala kontra det naturliga, äktenskapets förtryckande mekanismer, mödrarnas roll, vilken samhällsklass som skildras samt huruvida fokus i respektive verk ligger på individen eller strukturen.

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Handledare

  • Erik Zillén (Associate Professor)