Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Metaforernas man : En stilistisk undersökning av Lars Winnerbäcks texter.

Författare

  • Mikaela Gunnarsson

Summary, in Swedish

Jag har genomfört en stilistisk undersökning av 15 stycken av Lars Winnerbäcks låttexter med syftet att ta reda på hur Winnerbäck använder språket för att kunna beröra sina lyssnare. Utifrån min övergripande frågeställning, ”Hur använder Lars Winnerbäck olika språkliga medel för att beröra sina lyssnare?”, skapades sedan tre underordnade frågeställningar. Dessa syftade till att besvara hur han har gjort sina texter lättillgängliga och relaterbara för lyssnarna, hur hans personlighet framkommer samt hur dialog med lyssnarna förs. Jag delade in Winnerbäcks låtar i fem kategorier vilka är Kärleks- och vänskapsrelationer, Andra existentiella frågor och problem, Fröken Svår och/eller Hjärter Dam, Natur- och stadsskildringar och Samhälls- och karaktärsatir. Jag genomförde sedan en stilanalys där undersökningsvariablerna var stavning, ordklassfrekvens och informationstäthet, abstrakta och konkreta substantiv, syntax, stilfigurer och röstanalys av textjag och textdu. Resultatet visar att språket i de utvalda låtarna har en verbal, personlig och dialogisk stil. Dessa stildrag beskriver hur Winnerbäck använder språket för att kunna fånga och beröra sina lyssnare. Om dessa stildrag är medvetna visar inte min undersökning. Det är dock troligt att det exempelvis är ett medvetet drag att göra språket i texterna lättillgängligt i motsats till det ofta ”tunga” och abstrakta innehållet, med avsikten att bredda lyssnarkretsen.

Publiceringsår

2014

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • Lars Winnerbäck
  • stilistik
  • låttexter
  • metafor

Handledare

  • Jan Svensson