Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Då har du kommit till helt rätt program. Am I right ladies?” – Engelsk kodväxling och dess funktioner i Sveriges Radio

Författare

  • Matilda Ängered Ekman

Summary, in Swedish

Syftet med denna undersökning är att analysera kodväxling mellan svenska och engelska i Sveriges Radios program. Studien visar hur mycket kodväxling som förekommer, vilka funktioner kodväxling har i samtalet samt hur växlingarna hanteras av samtalsdeltagarna. Materialet består av 240 minuters samtalstid från fyra olika radioprogram. Genom samtalsanalys kategoriseras kodväxlingarna i analyskategorierna referentiell, direktiv, fatisk, expressiv, metalingvistisk och poetisk funktion samt en övrigt-kategori. Resultatet av analysen visar att det förekommer fler kodväxlingar i de mer underhållningsfokuserade programmen än i de rapporterande programmen. Hur mycket kodväxling som förekommer i radioprogrammen verkar därmed korrelera med programmens typ av innehåll och formalitetsgrad. De vanligaste funktionerna är referentiell och fatisk funktion. Referentiell funktion är till exempel när en växling sker för att man saknar tillräckliga språkkunskaper i ett av språken eller när man citerar något som sagts på ett visst språk. Fatisk kodväxling är när en talare växlar för att skifta samtalsstil till exempel genom att tillföra dramatik. De minst förekommande funktionerna i undersökningen är metalingvistisk funktion, övrigt-kategorin och expressiv funktion. Inga fall av direktiv funktion finns i materialet. Resultatet visar vidare att kodväxlingarna i de flesta fall lämnas okommenterade vilket kan orsaka begriplighetsproblem för lyssnare som inte behärskar engelska.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2024

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • kodväxling
  • engelsk kodväxling
  • samtalsanalys
  • radio
  • Sveriges Radio

Handledare

  • Sanna Skärlund (Senior lecturer)