Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fem tips för hållbara idéer

Porträtt av man.
Innovationsutvecklare Thomas Rundqvist. Foto: Sara Håkansson

På LU finns många skarpa ­hjärnor och mycken nyfikenhet – en perfekt kombination för att komma på kluriga lösningar för framtiden. Det menar innovationsutvecklare Thomas Rundqvist som arbetar med den nya Hållbarhetsfonden. Han uppmanar alla forskare, studenter och anställda att ställa sig frågan: Hur kan du göra skillnad och bidra till ett mer hållbart samhälle?

  1. Leta efter problem som känns angelägna. Tänk på något som engagerar hjärta och hjärna. Vilket ämne är det som får dig, med din kunskap och din kontext, att känna: ”Fasen, det här vill jag lösa”? Fundera brett, det kan handla om ekologisk, social eller ekonomisk hållbarhet.
  2. Undersök hur andra försökt lösa problemet. Det är viktigt, både för inspiration och för att lära av andras misstag. Det besparar dig tid och du kan ta vid där andra har slutat.
  3. Våga testa idén. Prata med kollegor för att förstå problemet ­bättre och var nyfiken på andras tankar. Var inte rädd för att du sitter på ett guldägg som någon ska stjäla, det är ändå ganska ovanligt. Öppna upp och diskutera.
  4. Involvera människor omkring dig. Du kan inspirera din omgivning och också få hjälp – kanske finns det en kollega eller doktorand som vill vara med i projektet. Med fler i teamet ökar chansen att lyckas.
  5. Sök till Hållbarhetsfonden. Det finns tolv miljoner kronor avsatta under tre år med nya utlysningar årligen. Den första utlysningen vänder sig till forskare, den andra till studenter i form av stipendium för att utveckla sin idé under sommaren. Den ­tredje är öppen för anställda och kan handla om byggnader, nya ­arbetsrutiner, förändrade transporter eller något helt annat som ökar vår hållbarhet. Jag blir gärna överraskad!

Läs mer om Hållbarhetsfonden på innovation.lu.se/sustainabilityfund

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.