Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det ska vi läsa i sommar!

Kvinna läser på en brygga. Foto.
Foto: Bethany Laird

LUM frågade ett antal medarbetare vad de tänker läsa i sommar. Inte så mycket deckare visade det sig, men flera klassiker och även några fackböcker står på läsmenyn.

Porträtt av kvinna och en infälld bok. Foto.
Silvia Orejuela vill läsa "Homegoing" av Yaa ­Gyasi i sommar.

Silvia Orejuela, doktorand i transformativ innovation vid LTH

Homegoing av Yaa ­Gyasi är en bok jag gärna läser igen. Den handlar om två systrar som inte känner till varandra och lever sina liv med helt olika förutsättningar. Att läsa den är som att resa. En resa genom tid, generationer, länder och historiska händelser. Boken är lätt att läsa men svår att släppa.

Porträtt av kvinna med ett infällt bokomslag. Foto.
Malin Andersson vill läsa ­"Dubliners" av James ­Joyce i sommar.

Malin Andersson, postdoktor vid Institutionen för strategisk kommunikation

– Jag tänker läsa ­Dubliners av James ­Joyce. Min son läste den nyligen och uppskattade den. Jag ser fram emot att jämföra våra läsupplevelser. Jag ska också läsa klart En otrolig seglats av Tristan Jones, som legat öppen under flera somrar. Nu börjar jag närma mig de sista kapitlen.

Porträtt av kvinna med infällt bokomslag. Foto.
Lena Wahlberg vill läsa "Härifrån till evigheten" av James Jones i sommar.

Lena Wahlberg, biträdande prefekt vid Juridiska institutionen

– Härifrån till evigheten av James Jones. Den har stått hemma i bokhyllan ett tag och jag började läsa den för ett par veckor sedan men hann bara ett trettiotal sidor innan det kom annat emellan. Jag tyckte den verkade riktigt bra och ser fram emot att ta upp den igen i sommar.

Madeleine Bergquist vill läsa "Shelf dokuments: art library as practice" I sommar.
Madeleine Bergquist vill läsa "Shelf documents: art library as practice" i sommar. 

Madeleine Bergquist, bibliotekarie Konsthögskolan

– Jag ska läsa Shelf documents: art library as practice. Den ingår i second shelf som konstnären Heide Hinrichs initierade 2018–19. Syftet var att undersöka, och förändra, vilka röster som får höras i ett konstbibliotek. I boken skriver bibliotekarier, konstnärer, kuratorer och andra om konstbibliotek ur sina perspektiv.

Porträtt av man med infällt bokomslag. Foto.
Ola Dahlbäck vill lyssna på "The Wheel of Time! av Robert Jordan i sommar.

Ola Dahlbäck, systemförvaltare, LDC

– Sedan några år tillbaka har jag börjat lyssna på ljudböcker istället för att läsa. Det passar mig bättre att kunna vara aktiv samtidigt som jag blir underhållen. I sommar skulle jag vilja läsa om The Wheel of Time av Robert Jordan – en fantasyserie som jag läste som tonåring.

Porträtt av kvinna med infällt bokomslag. Foto.
Hanna Wilhelmsson vill läsa "Blomsterdalen" av Niviaq Korneliussen i sommar.

Hanna Wilhelmsson, avdelningschef för UB:s samlingar

– I sommar tänker jag läsa Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen som fick Nordiska rådets litteraturpris 2021. Den utspelar sig på Grönland och i Danmark och är enligt en recension en både ”rik och omskakande” roman, så jag hoppas på en stark läsupplevelse.

Porträtt av man med infällt bokomslag. Foto.
Niklas Nielsen vill läsa "Doktor Faustus" av Thomas Mann i sommar.

Niklas Nielsen, professor i anestesiologi och intensivvård

– Efter att nyligen ha läst Ulrika Wallenströms översättning av Jenny Erpenbecks Kairos och verkligen njutit av språkhanteringen så hoppas jag att i sommar hinna läsa hennes översättning av Doktor Faustus av Thomas Mann. Det är en roman som verkligen passar för den tid vi lever i nu. Sen ska jag läsa ut Knausgårds senaste, efter att den hamnat under en annan bok.

Porträtt av kvinna med infällt bokomslag.
Lena Eskilsson vill läsa " Survival of the city: The future of urban life in an age of isolation" I sommar.

Lena Eskilsson, prorektor

– Det blir en bok som heter Survival of the city: The future of urban life in an age of isolation. Den intresserar mig som stadsgeograf och i mitt pågående forskningsprojekt om urban turism­utveckling i förnyelse. Sedan har jag en annan last – jag älskar deckare! Helst ska det vara engelska deckare, jag kan läsa ut en sådan på två dagar.

Porträtt av man med infällt bokomslag. Foto.
Kenneth Wärnmark vill läsa "Geniet från Breslau" av Lena Einhorn i sommar.

Kenneth Wärnmark, professor vid Kemiska institutionen

– Jag ska läsa Geniet från Breslau av Lena Einhorn. Den handlar om mannen som utvecklade processen som gör att vi kan vara åtta miljarder människor på jorden och som fick Nobelpriset, men som också utvecklade dödsgaser för Nazitysklands koncentrationsläger. Boken tar också upp ojämlikheten mellan könen i 1900-talets början. Allt beskrivet inom en relation mellan en man och hans hustru.

Porträtt av man med infälld bok. Foto.
Erik Renström vill läsa "Anna Karenina" av Lev Tolstoj i sommar.

Erik Renström, rektor

– En bok som jag inte läste färdigt vid senaste försöket för fyrtio år sedan är Anna ­Karenina. Ändå har den fortsatt att hemsöka mig och denna sommar är tiden att lyssna på locktonerna! Vår komplicerade relation till Ryssland fyller förstås tankarna och jag tänker att Dick Harrisons Fienden – Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag vore ett bra sätt att fördjupa sig i den.

Porträtt av kvinna med infält bokomslag. Foto.
Demon Spika vill läsa "Demon Copperhead" av Barbara Kingsolver i sommar.

Devon Spika, nybliven doktor i national­ekonomi

– Jag ser fram emot Demon Copperhead av Barbara Kingsolver. Jag tycker verkligen om samhällskommenterande romaner. Den här handlar om att växa upp i fattigdom under opioidkrisen i Appalacherna. Jag har haft den på min att-läsa-lista i flera månader och nu ser jag fram emot att få läsa något annat än mina avhandlingskapitel. Dess­utom vann den just ett Pulitzerpris!

Porträtt av kvinna med infällt bokomslag. Foto.
Åsa Lundqvist vill läsa "Förnekelsens bok" av Tsitsi Dangarembga i sommar.

Åsa Lundqvist, professor i sociologi

– Jag ser fram emot att läsa Tsitsi Dangarembgas senaste verk, Förnekelsens bok. Hon är en stor inspiratör som genom ord och handling ingjuter hopp om en bättre framtid för alla. Niviaq Korneliussons bok Blomster­dalen står också på listan, jag ska äntligen få lära mig mer om Grönland! Och så ska jag läsa avhandlingsmanus, alltid lika lärorikt och givande.

Porträtt av kvinna med infällt bokomslag. Foto.
Hilde Skar vill läsa "Sommerlys, og så kommer natten" av Kalman Stefánsson i sommar.

Hilde Skar Olsen, kommunikatör på Kemiteknik och livsmedels­teknik

 Det var något med titeln som fick mig att köpa Jón Kalman Stefánssons Sommerlys, og så kommer natten på en flygplats. Den beskrivs som en skildring av vanliga människors ovanliga liv, och i den trånga flygstolen läste jag de första sidorna. Språket kändes ljuvligt och jag insåg att den här boken förtjänar fullt fokus och en bekväm fåtölj. I sommar ska jag avnjuta den som en pralin.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.