Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya säkerhetschefen hämtas från Försvaret

En man i skjorta och kavaj. Foto.
Fredrik Bexell tillträder tjänsten som ny säkerhetschef för Lunds universitet nu i juni. Foto: Jan Olsson

Fredrik Bexell, 38 år bosatt i Lomma, är universitetets nya säkerhetschef. De senaste femton åren har han tillbringat som specialistofficer inom Försvarsmakten.

Vilken blir din viktigaste uppgift?

– Att nå ut till alla. Det kanske låter som en floskel men säkerhet är något vi skapar tillsammans. En del tycker nog att vi är en bromskloss och ibland upplevs vi kanske som jobbiga. Men det är precis tvärtom, vi vill göra det enkelt att göra rätt. Säkerhet får inte vara något krångligt för då faller det direkt. Jag tycker man ska se oss som hjälp till självhjälp.

Vad är det första du ska göra?

– Jag vill vara ute så mycket som möjligt i verksamheten. I början vill jag besöka alla fakulteter och höra hur de ser på säkerhet och vad de brottas med.

Vad är viktigast att tänka på som anställd?

– Att man inte bara antar att allt står rätt till. Ser man något man reagerar på så ta tag i det. Det kan handla om så enkla saker som att en dörr som brukar vara stängd står uppställd eller att man ser någon i korridoren som man inte känner igen. Presentera dig och fråga vem det är. Och stäng den där dörren.

Vad tar du med dig från Försvarsmakten?

– Jag vet hur det är att jobba med tydliga strukturer och systematiskt säkerhetsarbete i en stor organisation. Till exempel hur arbetet byggs upp kring säkerhetsanalyser, styrdokument och funktionsplaner. Det som däremot blir nytt för mig är miljöaspekten på säkerhet. Ett exempel är diverse kemikalier och brandfarliga ämnen.

Har hotbilden mot myndigheter förändrats de senaste åren?

– IT-hoten är de som förändrats mest. LU har en CISO (Chief Information Security Officer, red:s anm.) som ansvarar för informationssäkerheten så det ligger inte på mitt bord. Andra tillvägagångssätt att olovligt komma över information är mer konstanta men de uppmärksammas mer nu. Med det sagt ska vi absolut inte vara blåögda och tro att vi är förskonade från det som händer i resten av samhället. Med tanke på den verksamhet som vi bedriver så skulle jag bli väldigt förvånad om det inte finns verksamhet riktad mot LU.

Är ett universitet utsatt på annat sätt än andra myndigheter?

– När man bedriver högkvalificerad forskning är det klart att det är intressant för individer, företag och vissa länder att komma åt den. Så ja, universitet är utsatta. Särskilt som vi har en öppen verksamhet med forskning och utbildning där vi samverkar med omvärlden. Men, som sagt, man får inte vara blåögd utan måste ha koll på vad som är öppet och vad som måste skyddas.

Varför sökte du jobbet?

– Jag är så gott som uppvuxen i Lund och har gått på Polhemskolan och genom åren har jag tänkt att universitetet verkar vara en trevlig arbetsplats. Sedan spelar det så klart roll att jag har pendlat i många år och varit utomlands mycket. Jag ser fram emot att tillbringa mer tid med familjen, min sambo och våra två barn.

Är du släkt med universitetets tidigare rektor Göran Bexell?

– Ja, Göran är min mormors kusin.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.