Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Läkare i både krig och fred

Två bilder på samma man, på den ena står han med ett gevär, på den andra opererar han. Foto.
Till vardags är Stefan Hansson professor och förlossningsöverläkare, men när plikten kräver drar han på sig militärkläderna. Han är så kallad Med-T, tidvis anställd medicinsk personal. Foto: Zsuzsanna ­Höjvall/Försvarsmakten

Plötsligt smäller det till. Handgranaten har gett mig svåra splitterskador: lungan är punkterad, levern blöder och såret på benet orsakar snabbt blodförlust. Sjukvårdarna konstaterar att här krävs insats från traumatroppen. Jag lastas på en bår och körs till kirurgtältet.

Grönmålad kvinna med blödande fusksår. Foto.
LUM:s reporter sminkades och fick rycka in som svårt skadad i strid. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten

Det är måndag förmiddag och den militära övningen Aurora 23 pågår för fullt i södra Sverige. Jag är här för att skriva reportage för LUM, men dras in i övningen och får agera svårt skadad. Läkaren som tar emot mig i kirurgtältet är Stefan Hansson, till vardags professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och förlossningsöverläkare vid Skånes universitetssjukhus. Han är även kapten som reservofficer i armén och ingår i brigadunderhållsbataljonens traumatropp, första fronten som tar hand om de svårast skadade och som har till uppgift att se till att vi överlever tills vi kan få vård någon annanstans. Det är Göta trängregemente, T 2, i Skövde som ansvarar för att bygga brigad­underhållsbataljonen.

Stefan Hansson utbildade sig till reserv­officer innan han blev förlossningsläkare.

– Ledarskapsutbildningen jag fick som reservofficer var fantastisk. När jag sedan blev läkare såg jag många likheter mellan den akuta förlossningssituationen och de situationer jag varit med om i det militära. Jag har fått höra att jag är lite militärisk i förlossningsrummet i akuta situationer, säger Stefan Hansson, som även är lägerläkare för scouterna på storläger.

– Jag tycker att universitetets devis beredd till bådadera känns rätt. Det är en förmån att ha fått den utbildning jag har, då har man också möjlighet att rycka in och bidra.

Beredd till bådadera

Devisen Ad utrumque (paratus), beredd till bådadera, antogs när universitetet grundades 1666. Då låg Sverige i krig med Danmark och studenterna skulle vara beredda både att inhämta och sprida kunskap, men också att försvara nationen. Dagens omvärldssituation med kriget i Ukraina ger en extra dimension av verklighet till övningen.

– Det behövs folk som klarar av att hantera att arbeta i primitiva förhållanden som kan uppstå vid akuta kriser. Utrustningsmässigt är traumatroppen och förbandsplatsen här väldigt annorlunda än det vi har att tillgå på sjukhus, säger Stefan Hansson, som även har en utbildande funktion ­under övningen.

Omhändertagande ledarskap

Han konstaterar att den militära strukturen visserligen är känd för sin strikthet och fyrkantighet, men att den i praktiken kännetecknas av ett omhändertagande ledarskap.

– Man månar om varandra på ett respektfullt sätt. Det kan vi inom akademin och sjukvården lära oss av. Det kan vara tufft att vara ny ST-läkare eller att komma in som doktorand i akademin. Konkurrensen är stenhård inom forskarvärlden, inom militären är man beroende av varandra på ett annat sätt.

– De gör heller inte skillnad på oss för att vi har andra titlar – vi får gräva om så behövs, sätta upp tält och lasta bilar. Ett ­riktigt slitgöra för en gubbe i min ålder, skrattar ­Stefan Hansson.

Tre militärklädda personer ska lyfta en bår med en fjärde person. Foto.
I bataljonens sjukvårdskompani ingår både värnpliktiga, officerare, kontinuerligt anställda soldater samt tidvis anställd personal. Foto: Zsuzsanna Höjvall/Försvarsmakten

Tillbaka till övningen. Stefan Hansson och hans team har säkrat mina andnings­vägar genom att sticka in ett thoraxdrän tjockt som en trädgårdsslang mellan revbenen, buken har öppnats och de ymniga blödningarna i levern stoppats genom att de proppat buken full med dukar och stängt den med ett vakuumförpackande bandage. Det är begränsat vad man klarar av att lösa i fält, totalt klarar man av tre sådana operationer på en dag. Övningen avbryts och Stefan Hansson lutar sig över mig:

– Nu kan jag rekommendera patienten en dusch. Färgen sitter i väldigt hårt.

Tack och lov att det är en övning.

 

Fotnot: Mellan den 17 april och 11 maj 2023 genomfördes den militära övningen Aurora 23, en av de största i Sverige på många år.

 

 

 

 

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.