Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Om vi ska ha djurförsök – då ska vi göra det bra”

Porträtt av man. Foto.
Anders Forslid har varit chefsveterinär vid LU i trettio år och har sett hur synen på djurförsök har ändrats under den tiden.

Chefsveterinär Anders Forslid går i pension efter trettio års arbete för att förbättra försöksdjurens välfärd vid Lunds universitet. Han har varit med om ett paradigmskifte inom djurhälsa och djurförsök och hur synen på djurens ställning och människans skyldigheter har förändrats.

När Anders Forslid startade sin bana som försöksdjursveterinär på Lunds universitet var mottagandet ganska svalt. Regelverket var otydligt och myndigheterna saknade detaljreglering för vad som krävdes för att driva försöksdjursverksamhet. Det fanns ingen tydlig struktur och personalen som arbetade med försöksdjur tyckte att veterinärer bara orsakade problem med sina kontroller.

– Men för mig har det alltid varit naturligt att jobba med djurskydd och tänka att om vi ska använda djur i forskning, då ska vi göra det bra. Det har drivit mig genom hela mitt yrkesverksamma liv, säger Anders Forslid.

Nya EU-direktiv

Sedan slutet av 1990-talet har villkoren för användning av djur i forskning fått ett annat fokus och spelplanen har ändrats, med bland annat nya EU-direktiv. Högre krav på standardisering, teknikutveckling och samhällets förändrade syn på vad man får använda djur till, är faktorer som styrt förändringen mot en bättre välfärd för djuren.

– Det som underlättade förändringsprocessen var att många forskargrupper började inse att en ökad standardisering var avgörande för deras arbete, säger Anders Forslid.

I forskningssammanhang är djuret att betrakta som ett mätinstrument – alltså blev det viktigt att få bättre kontroll över allt som hade med djuret att göra – allt från dess genetiska bakgrund, dess egenskaper till den miljö som djuret lever i med hygien, foder, strö och ventilation. På så sätt blev det lättare att validera forskningsresultaten. Den tidigare traditionen av enskilda starka forskargrupper med egna djuravdelningar, började också brytas upp och bli ett mer sammanhållet team som tog ansvar för verksamheten.

3R-principen – viktig milstolpe

En viktig milstolpe var 3R-principen (Replace, Reduce, Refine), som introducerades första gången på 1950-talet av två brittiska forskare. De menade att om samhället ska kunna acceptera att djur används i forskningen måste forskarna visa att de alltid försöker hitta alternativa metoder, reducera antalet djur och förfina studierna. Men det dröjde ända till 2013 innan det blev ett EU-direktiv, som nu innebär att alla som arbetar med försöksdjur i EU måste efterleva principen.

Samtidigt skedde även ett paradigmskifte på flera nivåer ute i samhället, där synen på försöksdjurens hälsa började förändras. En mängd olika organisationer som hanterar försöksdjursfrågor etablerades och veterinärens kompetens blev en naturlig del av verksamheten. Hänsyn till djuren lyftes upp, inte bara av djurskyddsorganisationer och grupper inom djurrätten utan i lagstiftning och debatter på den politiska arenan. Synen på djurs moraliska status var också ett ämne som debatterades.

Porträtt av man. Foto.
Mats Johansson är universitetslektor och forskare inom medicinsk etik.

– Synen har varierat genom åren, från att djur helt saknar moralisk betydelse till att de har intressen jämförbara med människors. I den sekulariserade delen av västvärlden, där religionen mist mycket av sin betydelse och man inte längre ser sig som Guds avbild, måste man fundera på vad, om något, som ger människan en särskild moralisk ställning, säger Mats Johansson, universitetslektor och forskare inom medicinsk etik.

Djurförsöksetisk paradox

Mats Johansson talar om den djurförsöksetiska paradoxen, som innebär att man vill använda djur i forskning eftersom de i biologisk mening är lika oss människor, men samtidigt tillräckligt olika oss för att vi från en moralisk aspekt ska kunna motivera lidande.

– Vi människor är känslovarelser och våra känslor kan ibland leda oss vilse. Vi kan vara mot djurförsök, men samtidigt ha en livsstil som bygger på att djur lever och dör för vår skull. Vi älskar vår hund och katt, men matar dem med andra djur. Dubbelheten finns i mycket som vi gör och i hela samhället. Det är komplicerat och vi är ofta inkonsekventa, menar Mats Johansson.

Viktigt att inte blanda juridik och etik

Han poängterar att etik och juridik är två skilda saker och att det är viktigt att inte blanda ihop dem. De etiska frågorna ­föregår lagstiftningen och vi måste fundera på dessa frågor på ett förutsättningslöst sätt. Om vi kommer fram till att något är fel i samhället, bör vi överväga att justera lagstiftningen. Kosmetikafrågan under 1970-talet är ett bra exempel, där Sverige var första landet att tycka att det var oetiskt att testa smink på djur, vilket sedan följdes av en lagstiftning.

– Om vi ska forska på djur är det viktigt att tillåta en diskussion kring frågorna. Inför varje forskningsstudie måste vi titta på nyttan och ställa den mot lidandet. Ju mer avlägsen nyttan är och ju högre insatsen är för djuret, desto svårare är det att motivera forskningen, säger Mats Johansson.

Färre försöksdjur i framtiden

Hur ser då framtiden ut? Anders Forslid ser en svag förändring med färre antal försöksdjur än tidigare. En förklaring kan vara att fler yngre forskare använder alternativ till djur, men även att försöksdjursfrågan diskuteras på ett helt annat sätt idag än för trettio år sedan. Nu måste forskare ingående motivera sina ansökningar till djurförsöks­etiska nämnden och dessutom ha en hel del pengar, eftersom djurbaserad forskning är extremt dyrt.

– Det här är viktiga frågor och ska vi ha försöksdjursverksamheten på Lunds universitet, måste vi stå för det vi gör och ha en transparent kultur där debatten får finnas, för att vi hela tiden ska kunna förbättra oss och sätta djurens välfärd i fokus, avslutar Anders Forslid.

Culture of care

Culture of care är ett ganska nytt begrepp som även används inom djurhantering och innebär att hela organisationen som omger djurhanteringen har en stöttande och trygg kultur. Etiska regler ska inkorporeras och genomsyra hela forskningsprojektet, från utbildning och planering av studien, till genomförandet, hantering av avvikelser och rapportering.

Några viktiga årtal

  • 1944 Ny djurskyddslag: tillstånd krävs nu för lidande/operativa ingrepp.
  • 1979 Inrättande av regionala djurförsöksetiska nämnder och central försöksdjursnämnd. Flertalet försöksdjur i Sverige måste komma från godkända uppfödare. Motsvarande regler har även senare införts i övriga EU-länder.
  • 1988 Ny djurskyddslag. Djuren ska få utöva sitt naturliga beteende: kor ska få beta, höns sitta på pinne. Den djurförsöksetiska prövningen utökas till att omfatta i princip all användning av försöksdjur.
  • 1998 Den djurförsöksetiska prövningen blir bindande. EU:s medlemsländer blir skyldiga att vidta åtgärder vid onödiga djurförsök.
  • 2013 Den centrala djurförsöksetiska nämnden introduceras. Nämnden för djurskyddsfrågor bildas på LU (LU är först bland Sveriges lärosäten). Krav från Jordbruksverket på att tillämpa 3R-principen i Sverige. Krav att all personal som hanterar djur ska vara utbildade från första dagen (Dag 1-kompetens)
  • 2017 3R-centret vid Jordbruksverket invigs (3R förklaras i artikeln).
  • 2019 SLU får i uppdrag från Jordbruksverket att undersöka om ryggradslösa djur som till exempel bin och spindlar kan lida.
  • 2022 En 3R-samordnare utses på LU.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.