Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljöföreläsningar på Lunds stadsbibliotek

Träd i vattendroppe. Illustration.

Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Hållbarhetsforum vid Lunds universitet bjuder in till en serie föreläsningar och paneldebatter varje termin.

Föreläsningar hösten 2024

Evenemangen är gratis att besöka, ingen föranmälan krävs. Vissa programpunkter lockar en stor publik så kom i god tid om du vill vara säker på att få en plats.

Tid: 18.00–19.30
Plats: Lunds stadsbibliotek, Atriumgården

I Sverige och andra europeiska länder har samhällets och vissa mediers attityd hårdnat gentemot klimataktivism. Hur detta tar sig uttryck får vi belyst av Josefin Eidrup Dahlberg från Återställ Våtmarker, en rörelse som låtit tala mycket om sig, och Tobias Rahm från Institutet för mänskliga rättigheter. 

Josefin berättar om sin egen väg och utveckling som aktivist. Tobias informerar om hur institutet följer, undersöker och rapporterar om mänskliga rättigheter i Sverige.

Byggbranschen står för 38 procent av världens klimatutsläpp och hälften av allt avfall. Vad krävs i form av stadsplanering, lagstiftning och normändringar för att bättre ta vara på befintliga hus i stället för att riva och bygga nytt? 

Ulla Jansson, lektor på Lunds tekniska högskola, ger lokala exempel och diskuterar den globala omställningen till en cirkulär byggindustri.

Botaniska trädgården i Lund har länge arbetat för den biologiska mångfalden – antalet organismer på dessa 8 hektar mitt i stan är stort! Nu satsar Botan ytterligare genom att ta ett helhetsgrepp på sättet att odla. Allt från jordhälsa och maskinanvändning till växtval och bevattning ses över. 

Lär dig mer om vägen till en hållbar trädgård och diskutera framtidens Botan med Sofie Olofsson, intendent i Botaniska trädgården vid Lunds universitet.

De senaste årens stormar och översvämningar har gått hårt åt vägar, bryggor och hus nära vattnet i Skåne. Landskapets nästan 50 mil långa kust har också klassats som ett nationellt riskområde för erosion och översvämningar. De traditionella kustskydden gör ofta mer skada än nytta, men nya naturbaserade lösningar tar mer plats. 

Vattenstrategen Pär Persson från Länsstyrelsen diskuterar problemen och vad kommuner och markägare skulle kunna göra åt dem. 

Maja Alskog Bredberg lämnade arbetet som PR-strateg när det blev tydligt att företagens förändringsarbete för en bättre värld mest var tomma ord. Insikten blev början på en resa bort från kommersen, stressen och konsumtionen, tillbaka till en natur hon aldrig hunnit lära känna – till dårörten, mirabellen och svartkålens krusning. 

Om detta berättar hon i sin bok "Till växten: en kärlekshistoria" och i kvällens samtal med Cecilia Lindgren, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Skogspromenaderna blir inte desamma med en stor solscellsanläggning runt knuten. Skenande bränslepriser stressar vid månadens slut. Och rör inte vårt kött och våra arbetstillfällen! 

Vilka förluster i klimatomställningens följd är orättvisa, och vad bör göras för att främja en rättvis omställning? 

Dessa frågor analyseras utifrån både empirisk forskning och filosofisk reflektion av Eric Brandstedt, lektor i mänskliga rättigheter och docent i praktisk filosofi vid Lunds universitet.  

Du hittar även alla föreläsningarna och andra evenemang kopplade till hållbarhet i vårt kalendarium:

Evenemang om hållbarhet i universitetets kalendarium

Kontaktinformation

Jenny Hansson, Hållbarhetsforum 
jenny [dot] hansson [at] cec [dot] lu [dot] se