Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskaren som stöttar idrottarna vid paralympiska vinterspelen i Beijing

Kristina Fagher tillsammans med en kinesisk kollega, "Ski-doctor", i backen. Att få träffa internationella kollegor är mycket givande och inspirerande. Foto.
Kristina Fagher tillsammans med en kinesisk kollega, "Ski-doctor", i backen. Att få träffa internationella kollegor är mycket givande och inspirerande. Foto: Privat bild.

Hon ingår i Sveriges olympiska kommittés utvecklingsprogram "Morgondagens idrottsforskare" och hennes forskning om paraidrottares hälsa syftar till att personer med funktionsnedsättning ska kunna idrotta säkert. Just nu befinner hon sig i Kina för att stötta de svenska paralympierna vid de paralympiska vinterspelen.

Rent prestationsmässigt är det Sveriges bästa paralympiska vinterspel på flera år. Fyra medaljer, två i alpint och två i längdskidor har Sverige hittills tagit i paralympiska vinterspelen i Kina. Lundaforskaren och fysioterapeuten Kristina Fagher är på plats med truppen.

Kristina Fagher tillsammans med den alpina skidåkaren ebba Årsjö som tog en guldmedlaj i superkombination.
Kristina Fagher tillsammans med den alpina skidåkaren Ebba Årsjö som tog en guldmedalj i superkombination. – En magisk prestation av henne och jag en mycket stolt fysioterapeut, säger Kristina Fagher. Foto: Privat.

– Min huvudsakliga uppgift är att se till att våra idrottare mår bra och att ta hand om dem om de blir skadade. Som ansvarig för fysioteamet ska jag även se till att den medicinska delen på plats fungerar som den ska, berättar Kristina Fagher, som ingår i forskargruppen Rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet. Gruppen leds av Jan Lexell, professor och överläkare i rehabiliteringsmedicin.

Tre alpinåkare, fem curlingspelare och en längdåkare ingår i truppen.

– Tyvärr testade vår andra längdåkare positivt för covid-19 precis innan avfärd från Sverige. Än så länge har vi inte haft några allvarliga skador eller sjukdomar i truppen. Vi har i flera månader arbetat intensivt för att optimera idrottarnas hälsa inför spelen, vilket jag hoppas och tror har gett god effekt. Till exempel har vi jobbat mycket med förberedelserna inför spelen, då vi är på hög höjd samt hade en lång resa hit med tidsomställning. För att kunna prestera på toppnivå är det A och O för en idrottare att vara frisk, vilket kan vara en utmaning i parasport då idrottarna redan har en funktionsnedsättning, säger Kristina Fagher.

Vad gör forskaren och fysioterapeuten Kristina Fagher på paralympiska vinterspelen i Kina?

"Som fysioterapeut ser jag till att våra idrottare är klara för tävling. Någon kanske behöver tejpas, få hjälp med att korrigera utrustning eller värma upp. Under själva tävlingen är jag beredd på akut omhändertagande om något sker i skidbacken.

Under träningsdagarna var jag även på plats i backen med skidor. Det finns även mycket bra medicinsk service på plats med internationella ski doctors och ski patrollers i backen.

Efter tävling jobbar vi mycket med återhämtning och förebyggande behandling inför nästa dag. Till exempel får idrottarna behandling såsom mjukdelsmobilisering/massage och akupunktur. Vi går även till gymmet och kör lättare övningar samt rörlighetsträning för att påskynda återhämtning."

Paraidrottare drabbas av fler idrottsskador och sjukdomar jämfört med idrottare utan funktionsnedsättning. För tre år sedan disputerade Kristina Fagher i Jan Lexells forskargrupp med avhandlingen Sports-related injuries and illnesses in Paralympic athletes. Syftet med avhandlingen var att få en förbättrad förståelse för idrottsskador och sjukdomar inom parasport, för att på sikt kunna förbättra idrottarnas hälsa.

– Därför håller vi just nu på att utveckla en hemsida med hälsoförebyggande information anpassad för paraidrottare. Vår förhoppning är att en sådan sida ska förbättra idrottares och coachers kunskap om hälsa, och på så sätt även minska antalet skador och sjukdomar. Paraidrottare är idrottare precis som vilka idrottare som helst och det är viktigt att jobba med allt från sömn, till kost och korrekt träning, men för att optimera deras hälsa är det även viktigt att ha kunskap om hur själva funktionsnedsättningen påverkar hälsa och prestation. Till exempel kan man ha en större risk för frakturer, trycksår och svårigheter med temperaturreglering om man har en ryggmärgsskada.

Sverige och Lund i forskningsfronten inom parasport och idrottsmedicin

Enligt Kristina Fagher och Jan Lexell ligger Sverige och Lund i framkant vad gäller forskning inom parasport och idrottsmedicin.
Arbetet inom parasport och Paralympisk idrott startade för över tio år sedan av Jan Lexell. Han var tidigare medicinskt ansvarig i Sveriges Paralympiska Kommitté och har deltagit i tre Paralympics. Sedan 2014 är han en av åtta läkare i medicinska kommittén i International Paralympic Committee (IPC).

– Vårt långsiktiga arbete har verkligen bidragit till att forskningen ligger i framkant, betonar Jan. Vi har också utvecklat samarbeten internationellt och det har gett oss möjlighet att bredda och fördjupa vårt arbete, både praktiskt kliniskt och vetenskapligt, säger Jan Lexell, och fortsätter;
– Dock behöver vi mer resurser ute i idrotten och på kliniken om man jämför med andra länder. Till exempel har vi få multidisciplinära kliniker som är specialiserade inom idrottsmedicin i Sverige, och det kan vara svårt för en idrottare att hitta rätt i vården.

Generellt sett är personer med funktionsnedsättning också en understuderad grupp inom hälsovetenskaplig och medicinsk forskning, och trenden är densamma inom idrottsmedicin, menar Kristina Fagher.

– Jag hoppas att vår forskning ska bidra till bättre förståelse för paraidrott, så att personer med en funktionsnedsättning ska kunna delta i idrott på ett säkert och hälsosamt sätt. Och att våra svenska paralympier kan fortsätta att prestera på toppnivå! säger hon.

Och höjdpunkter från spelen?

– Att få se Ebba Årsjö ta guld i superkombination var väldigt häftigt och rörande. Hon har verkligen kämpat för att komma dit där hon är idag. Även Zebastian Modin och guiden Emil Jönssons Haag prestationer med två brons är fantastiska.

Jan Lexell och Kristina Fagher. Kristina Fagher ingår i forskargruppen Rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet som leds av Jan Lexell, professor och överläkare i rehabiliteringsmedicin. Foto.
Jan Lexell och Kristina Fagher. Kristina Fagher ingår i forskargruppen Rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet som leds av Jan Lexell, professor och överläkare i rehabiliteringsmedicin. Foto: Erik Skogh.

Namn: Kristina Fagher
Ålder: 35 år
Bakgrund: Legitimerad fysioterapeut och specialist inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin. Sedan 2013 fysioterapeut för Sveriges Paralympiska Kommitté. Disputerade 2019 och är sedan 2021 biträdande forskare i forskargruppen Rehabiliteringsmedicin och ansvarig forskare för projektet Säker och hälsosam parasport. Syftet med projektet är att genom regelbunden uppföljning stötta de svenska paralympierna vid skada eller sjukdom samt att arbeta förebyggande för att främja hälsa och prestation. Projektet finansieras genom forskningsmedel från Centrum för Idrottsforskning, Folksam, Promobilia och Norrbacka Eugeinastiftelsen. Även Folksam och Sveriges Paralympiska Kommitté finansierar projektet genom ett unikt samarbete mellan akademin och idrotten fram till de Paralympiska spelen 2026.

Kristina är även lärare vid Fysioterapiprogrammet vid Lunds universitet, förbundsfysioterapeut för Sveriges Paralympiska Kommitté samt sitter med i truppledningen. Länk till information om Fysioterapiprogrammet

Länk till mer information i Forskningsportalen

Morgondagens idrottsforskare

Nyligen utsågs Kristina Fagher, som en av nio forskare, att ingå i Sveriges olympiska kommittés utvecklingsprogram "Morgondagens idrottsforskare", som är kopplat till det man kallar "Olympisk offensiv". Satsningen går ut på att stötta ambitiösa idrottsforskare inom aktivitetsnära forskning. Syftet är att få tillgång till bred kompetens samt skapa mer samspel och innovation i FoU-arbetet med inriktning mot prestationsidrott.

Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet och överläkare. Han var tidigare medicinskt ansvarig i Sveriges Paralympiska Kommitté och har deltagit i tre Paralympics. Sedan 2014 är han en av åtta läkare i medicinska kommittén i International Paralympic Committee (IPC). 2018 tilldelades han SCIF:s (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande) stora pris i idrottsvetenskap. Under mer än 30 år har han producerat högkvalitativ forskning kring fysisk aktivitet, träning, idrott, muskler, åldrande och idrottsmedicin.

Länk till mer information i Forskningsportalen

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.