AI och juridik
Kurs 5 högskolepoäng
Beskrivning
I takt med att artificiell intelligens fortsätter att utvecklas blir dess inverkan på juridiken allt viktigare. Den snabba utvecklingen av AI teknik väcker viktiga frågor om hur juridiken bör tillämpas, både när det kommer till effektivitet och etiska hänsynstaganden. Kan AI förbättra juridiska processer utan att underminera det mänskliga omdömet? Hur kan rättssystemet anpassa sig till de utmaningar som AI medför? Hur påverkas ansvarsutkrävandet när beslut fattas av en digital enhet? Om du är intresserad av svaren på dessa frågor är den här kursen något för dig! Kursen genomförs på engelska och undervisningen sker på distans. Det förekommer inga schemabundna moment under kursens gång.
Kursen AI och juridik syftar att introducera studenter till hur det ökade användandet av artificiell intelligens (AI) påverkar tillämpningen och översynen av svensk och internationell rätt.
Den ökade användningen av AI medför både möjligheter och utmaningar på det rättsliga området. Å ena sidan erbjuder AI möjligheten att rationalisera och effektivisera befintliga rättsprocesser, samtidigt som den öppnar upp för nya angreppssätt vid lösning av juridiska problem. Detta är naturligtvis en fördel som många inom branschen vill utnyttja. Å andra sidan innebär en ökad användning av AI sociala, etiska och rättsliga utmaningar, särskilt när det gäller beslut som bygger på individuella bedömningar. Dessa utmaningar måste bemötas och hanteras på ett lämpligt sätt för att säkerställa att rättssystemet inte undermineras av att AI integreras i olika processer.
Mot denna bakgrund kommer kursen undersöka relevanta regleringar såsom EU:s AI-förordning och nationell lagstiftning. I slutet av kursen kommer du ha en djupare förståelse kring hur dessa regleringar hanterar de möjligheter och utmaningar som AI medför.
Kursinnehåll
Kursen behandlar grundläggande problem kopplade till förhållandet mellan AI och juridik, både inom svensk och internationell rätt. En central del av kursen är att identifiera både nuvarande och potentiella utmaningar och möjligheter som uppstår när AI och juridik möts. Vidare ämnar kursen att belysa centrala frågor, såsom rättssäkerhet och ansvarsutkrävande påverkas när AI används i rättsligt beslutsfattande. Kursens innehåll fokuserar i första hand på offentlig rätt och europeisk rätt.
Kursens upplägg
Kursen genomförs helt på distans och pågår under sju veckor av halvtidsstudier. Fördelat på fyra moduler, innehåller kursen videoföreläsningar och självrättande test. I slutet av kursen ska du lämna in en uppsats.
Kursens olika delar
Föreläsningar
Undervisning ges genom förinspelade videoföreläsningar. Föreläsningarna finns tillgängliga på kurshemsidan tillsammans med tillhörande läsning. Att genomgå videoföreläsningarna är inte obligatoriskt men rekommenderas för att få ut så mycket från kursen som möjligt.
Kurslitteratur och lagtext
Parallellt med föreläsningarna läser du tillhörande lagtext. Det finns ingen föreskriven lärobok för denna kurs, utan de tilldelade läsinstruktionerna kommer från akademiska tidskrifter, webbplatser, kapitel i böcker etc.
Självrättande quiz
I slutet av varje modul återfinns ett självrättande test baserat på innehållet i modulen. För att kunna fortsätta till nästa modul krävs det att du får ett godkänt resultat på testet från den tidigare modulen.
Uppsats
Mot slutet av kursen kommer du skriva en uppsats som ämnar att utreda ett problem kopplat till det genomgångna materialet. Slutbetyget grundas på resultatet på uppsatsen.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Distans- o uppdragsutbildning
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%
På engelska, distansutbildning
Inga obligatoriska träffar
Studieperiod
1 september 2025 - 19 oktober 2025
Ansökan
Sista ansökningsdag 2025-04-15
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för AI och juridik är 11 667 SEK.