Astrofysik - Masterprogram
Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen
Beskrivning
Om du fascineras av astronomiämnet och dess oändliga kunskapsäventyr ska du söka till vårt masterprogram i astrofysik. Under utbildningen fördjupar du dig inom områden som planetsystem i Vintergatan, stjärnors utveckling och extragalaktisk astronomi.
Vid Lunds universitet har astronomiforskningen en lång tradition av att ligga i den absoluta kunskapsfronten. Som masterstudent får du ta del av en dynamisk miljö präglad av forskningsprojekt på internationell toppnivå, speciellt vad gäller Vintergatan och dess stjärnor, planetbildning och planetsystems utveckling, högenergiastrofysik samt astrometri. Våra medarbetare har i det internationella forskarsamhället även en aktiv och drivande roll vad gäller stora satsningar som exempelvis Gaiasatelliten.
Samtliga lärare på masterprogrammet är forskare, och därför anpassas kurserna kontinuerligt till aktuell forskning. Andelen lärarledd tid är hög. Utbildningen ger dig fördjupad kunskap om de metoder som används av astronomer för att studera och förstå vårt universum. Du får möjlighet att koppla samman och använda kunskaper från tidigare studier inom både fysik och matematik. Exempelvis lär du dig hur man kan beräkna olika stjärnors utveckling och slutstadier utifrån deras ursprungliga massa. Du lär dig även hur man bestämmer stjärnors rörelser, fördelning och avstånd. Du får också kunskap i universums utveckling och de senaste rönen om vilka processer som ligger bakom hur planeter bildas.
Masterprogrammet ger dig omfattande kunskap i statistik samt hantering och analys av stora datamängder. Du övar både muntlig och skriftlig kommunikation samt får god erfarenhet av samarbete i grupp. Undervisningen är på engelska.
Programstruktur
Programmet består av ett antal obligatoriska kurser som ger dig bred kunskap om astrofysikens många olika områden samt ett antal valbara kurser som ger dig möjlighet att specialisera dig. Den första terminen läser du inledningsvis en kurs i stjärnornas struktur och utveckling, samt en kurs i antingen extragalaktisk astronomi eller planetära system. Därefter studerar du dynamisk astronomi respektive statistiska verktyg. På vårterminen påbörjar du ditt examensarbete, tillsammans med övriga kurser du väljer att läsa.
Under det andra studieåret fortsätter du att bygga din kompetens utifrån eget önskemål beträffande specialisering, mot antingen teoretisk eller observationell astrofysik. Examensarbetet är 60 högskolepoäng och genomförs vid institutionen. Du integreras under examensarbetet i en aktiv forskningsmiljö.
Karriärmöjligheter
Masterprogrammet gör dig väl rustad för en forskarutbildning inom astrofysik, och en stor andel av dem som har gått programmet söker sig vidare som doktorander. Men du kan också välja en karriärväg i näringslivet och då hitta lämpliga jobb inom områden som exempelvis informations- och kommunikationsteknologi där behov finns av kompetens inom avancerad programmering och modellering, statistik och datahantering.
Dator i utbildningen
Utbildningen förutsätter att du har tillgång till en dator, helst bärbar, på vilken du kan installera den mjukvara som huvudsakligen tillhandahålls av universitetet, exempelvis Microsoft 365, CAD/CAM samt utvecklingsmiljöer för Python, Matlab eller andra beräkningsverktyg. Det kan antingen vara en Windowsdator eller en MacOS. På vissa kurser kan du behöva köpa eller hyra egen mjukvara.
Förutsättningar i studiemiljön samt vid studiebesök och fältstudier
Utbildningen innehåller obligatoriska moment som förutsätter att du kan arbeta självständigt och säkert i en laborativ miljö, i sjukhusmiljö, i verkstäder, i produktionsanläggningar eller vid studiebesök och fältstudier. Dessa moment ställer krav på förmåga att följa gällande säkerhetsföreskrifter och anvisningar samt att på ett säkert sätt kunna förflytta sig i och utrymma lokalerna. Momenten förutsätter också att man har förmåga att följa och styra de studerade processerna.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Programkoordinator
Jens Hoeijmakers
E-post: jens [dot] hoeijmakers [at] fysik [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Kandidatexamen om minst 180 hp i fysik eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp i fysik.
Engelska 6 / Engelska B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Blandad undervisningstid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
1 september 2025 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Astrofysik - Masterprogram är 340 000 SEK.
Viktig information till dig som ska söka ett program på avancerad nivå (master eller magister)
När du söker till ett masterprogram kan det finnas särskilda instruktioner eller extra dokument som ska skickas in med ansökan. För att vara säker på att din ansökan blir komplett, vill vi att du även läser den mer specifika ansökningsinformationen på programsidan på vår internationella webbplats. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett statement of purpose, ett CV eller ett rekommendationsbrev.
Läs detaljerade instruktioner om att ansöka till master
Programspecifika dokument
När du söker detta program behöver du även skicka in ett så kallat Summary sheet: