Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Beteendevetenskap - Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen

Sex studenter utanför byggnaden Gamla Kirurgen. Foto.

Beskrivning

Det beteendevetenskapliga kandidatprogrammet är en treårig tvärvetenskaplig utbildning med syfte att ge en bred kompetens om mänskligt beteende och hur det påverkas av psykologiska, biologiska, samhälleliga och sociala faktorer. Under det första året läser du en beteendevetenskaplig grundkurs och har därefter möjlighet att fördjupa dig inom områdena psykologi och sociologi.

Programmets innehåll

Under utbildningen utvecklar du ett beteendevetenskapligt perspektiv på människan och mänskliga relationer som kan tillämpas inom olika sammanhang och arbetsområden. Beteendevetenskapliga teorier varvas med praktiska moment som syftar till att utveckla förmågor inom exempelvis projektledning, problemlösning, kvalitetsutveckling och kommunikation samt att kunna hantera ett föränderligt arbetsliv.

Programmet har ett etablerat kontaktnät med arbetsmarknaden och du kommer att få möjligheten att ha praktik ute på valfri organisation. Inom ramen för programmet erbjuds även möjligheten att studera utomlands eller möjligheten att läsa valfria kurser för ytterligare specialisering.

Under programmet får du insikt i: 

  • Hur mänskligt beteende påverkas av psykologiska, biologiska, samhälleliga och sociala faktorer.
  • Hur beteendevetenskaplig kunskap kan användas för att lösa praktiska problem i företag och organisationer.
  • Hur man leder och genomför projekt med ett beteendevetenskapligt fokus
  • Hur vetenskapliga metoder kan användas för att ta fram ny beteendevetenskaplig kunskap
  • Hur man kan kommunicera effektivt i större och mindre sammanhang.

Upplägg:

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar, och handledning i mindre eller större grupper. Både teoretiska och praktiska moment förekommer under utbildningen. Vid praktik, sker stora delar av lärandet på ett företag eller i en organisation.

Efter utbildningen:

Det beteendevetenskapliga kandidatprogrammet leder till en kandidatexamen i beteendevetenskap med huvudområde psykologi eller sociologi. Detta ger dig många möjligheter på arbetsmarknaden! Du kan bland annat arbeta inom kommunikation, HR, verksamhetsutveckling, utredning, projektledning, behandling, företagshälsovård, användarvänlighet, förändrings/utvecklingsarbete, och olika former av eget företagande. Programmet ger också behörighet till vidare studier på avancerad nivå inom psykologi eller sociologi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programmets innehåll

  • Valbar kurs i beteendevetenskap 15 hp.
    Läses på helfart första halvan av terminen.
    Välj mellan kurser inom till exempel samtalsteknik, hållbarhet och marknadsföringspsykologi. Utbudet av kurser kan variera från år till år.

samt

Kandidatkurs i psykologi eller sociologi (beroende på valt huvudområde):

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Programansvarig

Anna Hjalmers Mattsson

Telefon: +46 46 222 87 54

E-post: anna [dot] hjalmers_mattsson [at] psy [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

28 augusti 2024 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,05
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)20,90
Folkhögskolebetyg (BF)4,00
Högskoleprovet (HP)1,15

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 90 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Beteendevetenskap - Kandidatprogram är 345 000 SEK.

Möt våra studenter och alumner