Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik - infrastruktur

Program 180 högskolepoäng · 3 år

Del av tåg mot himmel. Foto.

Beskrivning

Som högskoleingenjör i Byggteknik – Infrastruktur är du med och formar infrastruktur som möter dagens och framtidens behov. Du har en helhetssyn på hur infrastruktur ska utformas och byggas i ett samhälle som ställer allt högre krav på tillgänglighet, säkerhet och effektivitet. Hållbar planering och säkerhet för alla trafikslag och människor är i fokus.

Infrastruktur omfattar allt från gågator, cykelvägar och gator till motorvägar, spår- och järnvägar. Det är en viktig del av stadsplaneringen: Den bidrar till att levandegöra en stad eller plats och styr vår möjlighet till rörlighet och interaktion både lokalt och över längre avstånd.

Som ingenjör inom infrastruktur förstår du hur vägar, järnvägar och trafiken ska utformas för ett säkert och hållbart samhälle. Du har en helhetssyn på infrastruktur och hur den samspelar med människor och miljöer, och använder infrastruktur för att knyta ihop och stärka samhällets alla delar. Hur ska t ex fotgängare och cyklister kunna färdas tryggt, samtidigt som all övrig trafik ska ha möjlighet att ta sig fram smidigt? Hur hanteras nya inslag som förändrar stadsbilden, så som elscootrar och självkörande fordon?

Som infrastrukturingenjör har du förståelse för ett projekts alla delar: Tekniska system, planering, projektledning och praktiskt genomförande. Du kan därför fungera som en länk mellan alla de olika yrkesgrupper som involveras i infrastrukturprojekt.

Karriär och framtid

Efterfrågan på ingenjörer inom infrastruktur är hög. Du går en mycket god arbetsmarknad till mötes. Efter examen kan du vara med och skapa förutsättningar för framtidens resande, en klimatsmart infrastruktur och ett hållbart samhälle där människor trivs. Du kan arbeta som projektör, byggledare, planerare, utredare eller projektledare. 

Du kan arbeta brett med kvalificerade uppgifter i många olika skeden av ett projekt: från idé och förfrågan till färdigställande, och i allt från stora nationsöverskridande satsningar till lokala trafikprojekt. Många infrastrukturingenjörer arbetar i projektgrupper för att göra trafikutredningar, planer och bygghandlingar, miljökonsekvensbeskrivningar, trafikprognoser och samhällsekonomiska kalkyler.

Vill du fortsätta dina studier är du behörig att söka ett masterprogram.

Upplägg och innehåll

Utbildningen är starkt förankrad i arbetslivet, och innehåller både teoretiska och praktiska kurser.

År 1 läser du flera kurser som berör hela samhällsbyggnadsprocessen: Till exempel hur planerings- och byggprocesser går till, hur övergripande hållbar trafikplanering fungerar och om byggande. Detta varvas mer med traditionella ämnen som t ex matematik, fysik och CAD.

År 2 väljer du att fördjupa dig inom järnvägsteknik eller väg- och trafikteknik. Du lär dig om områdets teknikdelar och hur beslutsprocessen för infrastrukturprojekt fungerar.

År 3 fokuserar på helheten inom infrastrukturprojekt samt projektledning och juridik kopplat till detta. Du får träna på att tänka mer övergripande och utifrån ett helhetsperspektiv på infrastruktur. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som normalt genomförs i samarbete med ett företag.

För att du ska få möjlighet att komma ut på företag, myndigheter och förvaltningar har utbildningen en arbetslivsförankring i branschen. 

Utbildningen ges på LTH i Helsingborg, som hittas på Lunds universitet, Campus Helsingborg. Verksamheten och utbildningarna präglas av gränsöverskridande utbildning och forskning i nära samverkan med företag och organisationer.

Bred utbildning som lönar sig

Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning. Lunds universitet hamnar på plats 3 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. 

Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att högskoleingenjörer begär minst 38 100 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 50 700 kronor.

Öppnas för anmälan
2025-03-17

Alla utbildningstillfällen

Mer om utbildningen på LTH:s webbplats

Se till exempel en översikt av ämnesområden och kurser, samt student- och alumnporträtt.

Högskoleingenjör i byggteknik, infrastruktur – lth.se

Kontakt

Studie- och karriärvägledare

Görel Eriksson

Telefon: +46 46-222 08 79

E-post: gorel [dot] eriksson [at] lth [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c (eller äldre kurs Matematik D)

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 66 %, Högskoleprov: 34 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Helsingborg, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

27 augusti 2025 - 4 juni 2028

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2025-03-17

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik - infrastruktur är 510 000 SEK.