Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Olof Karis tf direktör på MAX IV

Foto på Olof Karis
Olof Karis blir tf direktör på MAX IV-laboratoriet Foto: LINX

MAX IV:s styrelse har beslutat om professor Olof Karis som tf direktör på MAX IV. Tillträdesdatum avgörs inom kort och avser ett års förordnande. Olof Karis kommer närmast från Uppsala universitet där han sedan 2015 varit prefekt på institutionen för fysik och astronomi. Han har djup kunskap om MAX IV, både som forskare och som tidigare ordförande i en av laboratoriets rådgivande kommittéer. Avgående direktör Ian McNulty kommer att stå till förfogande för MAX IV:s ledning under en övergångsfas.

MAX IV-laboratoriet har vuxit starkt under de senaste åren. Sedan 2018 har tio nya experimentstationer tagits i drift och öppnats för forskare. Ytterligare en är under driftsättning och två kommer att börja driftsättas om några månader. Laboratoriet har gått från sin uppbyggnadsfas till en operativ fas där hundratals forskningsprojekt bedrivs årligen. De senaste 3,5 åren har direktör Ian McNulty lett detta arbete.

Nu är MAX IV i en fas som kräver stort fokus på intern organisation men även på arbetet med att stärka samarbetet med universiteten och andra intressenter i Sverige och världen. Olof Karis har gedigen erfarenhet av att leda en komplex vetenskaplig organisation genom sin roll som prefekt för en stor institution: Institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet. Han har bedrivit forskning vid MAX IV sedan lång tid tillbaka och även varit ordförande i MAX IV:s rådgivande referensgrupp med representanter från svenska forskningsuniversitet.

– Vi i styrelsen är eniga om att Olof Karis kommer att passa väl i direktörsrollen. Han har starkt stöd internt och genom sin roll i universitetens referensgrupp har han precis den erfarenhet som krävs för att leda MAX IV i den fas laboratoriet nu befinner sig, säger Peter Honeth, styrelseordförande MAX IV.  

– Jag har ett starkt och långvarigt engagemang i MAX IV och ser det som en av Sveriges viktigaste forskningssatsningar. Att få bidra till laboratoriets utveckling i denna utmanande roll är mycket spännande och jag ser det som en av de viktigaste rollerna inom svensk forskning just nu, säger Olof Karis.

Fakta Olof Karis
Olof Karis, kallas Charlie, är 56 år och blev professor i experimentell fysik 2011 på Uppsala universitet. Sedan 2015 är han prefekt för institutionen för fysik och astronomi i Uppsala. Olof Karis forskning rör material och dess speciella egenskaper t.ex. magnetiska sådana. Genom att förstå de olika egenskaperna kan de manipuleras och därmed göra materialet bättre. I hans arbete används både röntgen och neutroner. Olof Karis är styrelsemedlem i Lund Institute of Advanced Neutron and X-ray Science, LINX, och har deltagit i flera instrumenteringsprojekt, bland annat på MAX IV. Han har också tidigare varit ordförande i en av MAX IV:s rådgivande kommittéer.

Läs mer om MAX IV på www.maxiv.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.