Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Energi samt lag och ordning viktiga valfrågor

porträttfoto på kvinna. Foto: Maria Strömvik
Malena Rosén Sundström räknar med att andra frågor dominerar årets valrörelse jämfört med för fyra år sedan. Foto: Maria Strömvik

Höstens riksdagsval kan till stor del komma att färgas av frågor som inte hamnade särskilt högt på väljarnas priolista för fyra år sedan.
Det menar statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Lag och ordning har seglat upp som en av väljarnas viktigaste frågor, till stor del beroende på gängkriminaliteten i samhället.

– Jag räknar absolut med att lag och ordning tillhör de riktigt stora frågorna i valrörelsen. En mer oväntad uppstickare tror jag blir energifrågan, säger Malena Rosén Sundström.

Energi en plånboksfråga

Energiförsörjningen i kombination med kärnkraftens framtid kan för första gången sedan valet 1979, året innan folkomröstningen om kärnkraft, få stor uppmärksamhet.

– De höga priserna på bensin, diesel och el är viktiga plånboksfrågor, så energi blir säkert stort i valrörelsen.

Unga lär lyfta miljön

När Miljöpartiet etablerade sig var miljön den viktigaste frågan två val i rad, 1988 och 1991. Sedan dess har den inte varit det. I och med att energi­frågan lär bli stor i årets val riskerar ­miljön att rankas l­ägre av väljarna. Samtidigt räknar Malena Rosén Sundström med att många yngre väljare ser miljön som en av valets viktigaste frågor, kanske den viktigaste.

På frågan om hon ser något som lär få mindre betydelse för väljarna i år än för fyra år sedan nämner hon invandringen. Fortfarande en viktig fråga för väljarna menar hon, men inte alls lika dominerande som för fyra år sedan då flyktingkrisen 2015 fanns i färskt minne.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.