Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ökad kostnadsmedvetenhet hos fakulteterna

Kvinna räknar på miniräknare. Foto.
Foto: Yuri Arcurs

Samtliga fakulteter har en ökad kostnadsmedvetenhet för tillfället. Bland annat lokalförtätning är en aktuell fråga för många.

Med anledning av sparåtgärderna inom den gemensamma förvaltningen har LUM frågat samtliga kanslichefer om det diskuterats eller beslutats om liknande besparingar hos dem och vad de i så fall innebär. Vi har också frågat om kärnverksamheten påverkas av liknande sparåtgärder.

Här är deras svar:

Karin Salomonsson/Humanistiska och teologiska fakulteterna:
– Det finns inga konkreta beslut om besparingar av det slag som den gemensamma förvaltningen har fattat.  Däremot är det viktigt att alltid ha en kostnadsmedvetenhet och hushålla klokt med de ekonomiska resurser som finns. Diskussioner och exempel på sparåtgärder hos andra verksamheter påminner om att det ekonomiska läget snabbt kan vända och att en beredskap för detta bör finnas. 

Att ha en buffert i form av upparbetat myndighetskapital visar sig vara värdefullt när det ekonomiska läget vänder till det sämre. I dagsläget påverkas inte kärnverksamheten.
 
Catrin Malmström/Naturvetenskapliga fakulteten: 
– Inom fakultetskansliet finns en ständig en dialog om hur vi använder våra resurser, särskilt utifrån ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Att identifiera hur vi tillsammans kan genomföra även mindre sparåtgärder är mycket viktigt.
Inom kansliet har vi bland annat genomfört en analys av nyttjandegraden av våra lokaler och en lokalförtätning. Detta har medfört att vi kunnat avhjälpa kansliets brist på både kontors- och möteslokaler.

Institutioner och övriga verksamheter inom fakulteten bedrivs självständigt med egen budget. Fakultetsledning och kansliet kan därför inte besluta kring mindre sparåtgärder så som fika, julbord, internat och liknande. Men alla verksamheter följer naturligtvis de riktlinjer som finns vid universitetet. I fakultetens verksamhetsplan 2022-2023 har vi flera tydliga mål för hur vi ska arbeta på både lång och kort sikt för att anpassa våra verksamheter till de förutsättningar som råder i samhället och i omvärlden, till exempel lokalförsörjning.
 
Moa Lindell/Konstnärliga fakulteten:
 
– Det finns inga konkreta beslut om besparingar av det slag som den gemensamma förvaltningen har fattat. Vi är medvetna om kommande kostnadsökningar avseende el och hyror och varje verksamhet har i uppdrag att planera för dessa. Diskussioner har förts i fakultetsstyrelsen och även i vårt dekanråd (där fakultetsledningen och prefekterna samråder) och redan nu har vi gjort vissa neddragningar av fakultetsgemensamma satsningar för att bättre kunna möta kommande kostnadsökningar.

För närvarande har vi ett visst myndighetskapital, som ökat ytterligare under pandemiåren. Efter pandemin är vi nu på väg att komma upp till ordinarie verksamhet, varför vi nu nogsamt kommer att följa kostnadsutvecklingen samtidigt som god kvalitet inom utbildningar och forskning ska säkerställas.
 
Fakultetens sammantagna bedömning är att inflationen och övriga kostnadsökningar kommer att driva verksamhetskostnaderna. Därför behöver vi alla ha en kostnadsmedvetenhet när vi planerar och bedriver vår verksamhet. Att agera klokt vad gäller myndighetskapitalet är en del av detta. I budgetarbetet förs dialog mellan fakultetsledning och institutioner, och institutionernas arbete med budget i balans kommer följas. Detta gör vi för att vara bättre rustade för hur kommande ekonomiska utmaningar kan komma att slå.
 
Mattias Brattström/Medicinska fakulteten: 
– Vid Medicinska fakulteten pågår ett brett arbete med att sänka kostnader som belastar fakultetens statsbudgetanslag för forskning och utbildning. Åtgärderna innebär minskade ekonomiska resurser för genomförande av utbildningar och forskning. Från och med 2023 har sänkningar av anslag också gjorts till ett flertal stödverksamheter inom fakulteten. Utöver dessa sänkningar av anslag har allmänna besparingsåtgärder inom stödverksamheter enligt följande fastställts i fakultetens verksamhetsplan:      
                                   
”Allmänna besparingsåtgärder inom stödverksamheter 
Fakultetens ekonomiska situation kräver en allmän ekonomisk återhållsamhet inom stödverksamheter på såväl fakultets- som institutionsnivå. Tillsvidare innebär detta att följande ska beaktas:
    •    Kompetensutvecklingsinsatser ska främst göras inom ramen för universitetets utbud av kurser/utbildningar
    •    Interna möten/dagsinternat med medarbetare ska främst äga rum i fakultetens eller universitetets lokaler
    •    Internat med övernattning bör undvikas
    •    Med hänvisning till en ökad andel hemarbete ska en förtätning av arbetsplatser eftersträvas i syfte att minska hyreskostnader. ”
 
Helena Josefsson/Juridiska fakulteten: 
– Vi har som statligt anställda ett ansvar gentemot skattebetalarna. Inom den statliga sektorn ska verksamheten bedrivas både kostnadseffektivt och med hög kvalitet utifrån givna resurser. Detta gäller i såväl ekonomiskt ljusa som dystra tider. Samtidigt har Juridiska fakulteten en ekonomi i balans och vi bedömer kontinuerligt lämpliga åtgärder för att bibehålla såväl en hög kostnadseffektivitet som en god arbetsmiljö och kvalitet.



Malou Engberg de Carvalho/Samhällsvetenskapliga fakulteten: 
– Samhällsvetenskapliga fakulteten har inte beslutat om några specifika besparingsåtgärder liknande de som gemensamma förvaltningen beslutat om. Fakultetens totalbudget 2023 visar på ett stort underskott och vi märker av en ökad kostnadsmedvetenhet.  

Alla institutioner inom fakulteten har budgeterat med underskott, dock är delar av detta planerade satsningar för att förbruka befintligt myndighetskapital. Under 2023 kommer fakulteten noggrant följa upp kostnadsutvecklingen. Ett pågående besparingsarbete är att förtäta användandet av våra lokaler, både undervisningslokaler och kontor. Detta arbete sker huvudsakligen inom ramen för fakultetens lokalprojekt.

Alf Rosenbäck/Ekonomihögskolan: 
– Liksom i övrigt på universitetet så har diskussioner påbörjats gällande det ekonomiska läget de närmsta åren. Det finns idag inga konkreta beslut om besparingar. Diskussionerna gäller i första hand lokalkostnader – går det att förtäta för att mer effektivt utnyttja våra lokalytor.
 
Veronica Gummesson/LTH: 
– Det kan tyckas som en enkel fråga men den är tyvärr inte så lätt att svara enkelt på. Det finns stora och små besparingar – helt beroende av vilken strukturell nivå som väljs. Hela fakulteten arbetar kontinuerligt med att hushålla med statens medel på olika sätt. Det sker en mängd åtgärder på våra institutioner och varje höst går vi igenom respektive institutions ekonomi.

Overheadkostnader är en fråga som ständigt är uppe för diskussion, och vi arbetar för att bli tydligare och bättre på att prioritera arbetsuppgifter och fördelningar. Ett dilemma är att verksamheten gärna lägger till önskemål från stödet men sällan tar bort. Det kommer också en mängd uppdrag/önskemål från LU centralt som förväntas hanteras. Där prioriterar vi det som är lagreglerat. Det som endast är en ambitionsnivå får ibland avvakta. En stor fråga för hela fakulteten är lokalkostnader och vilka möjligheter det finns att minska desamma.
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.