Auschwitz-Birkenau var ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger och befriades av sovjetiska trupper. Omvärlden fick då se vad 12 år av nazistiskt styre hade skapat. Den 27 januari har varit en nationell minnesdag i Sverige sedan 1999. 2005 följde FN Sveriges exempel. Över hela världen arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt. Människor över hela världen samlas för att hedra minnet av offren och för att uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.
Hjälp Lunds universitet att främja utbildning och forskning om Förintelsen. Just nu pågår en insamling för att digitalisera Ravensbrück-arkivet, som samlar hundratals berättelser från överlevare och annat unikt material.
En överlevares vittnesmål
I ett Unesco-initiativ beskriver Förintelse-överlevaren Roman Kent, 86 år, de fasor han upplevde som fånge under andra världskriget. Bland annat deltar Kent i ett samtal med titeln ”Can Words Kill?”, om ordens farliga makt och hur vi kan bekämpa samtida antisemitism.
Regissör visar upp uppmärksammad film om Förintelsen i Lund
Biografen Kino i Lund och ArchFilmLund uppmärksammar Förintelsens minnesdag genom att visa guldbaggenominerade "Every Face Has a Name". Visning börjar kl. 18.30.
Det blir ett samtal med regissören Magnus Gertten, om filmen som verktyg för att skildra Förintelsen. Journalisten Jadwiga Kurowska, som upptäckt sin mor i filmen deltar också. Samtalets leds av Elzbieta Jasinska Brunnberg. Biljetter hämtas i Kinos kassa.
Text: Oscar Heimburg
Publicerad: 2016-01-16
Förintelsens minnesdag den 27 januari
Idag, onsdagen den 27 januari, uppmärksammar Unesco ”Internationella dagen till minne av förintelsens offer”, baserad på den dag 1945 då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau befriades. Årets tema är “From Words to Genocide: Antisemitic Propaganda and the Holocaust”.
Senaste nyheter
För en bättre värld
Se hur du kan stödja vår forskning och våra studenter!