Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Livsmedelsforskare besvikna över utebliven EU-satsning

Att Lunds universitet inte var med om att vinna Food KIC – EU:s stora satsning på utbildning, forskning och innovation inom livsmedelsområdet – var en stor besvikelse.
– Men ett kreativt samarbete inom universitetet och med företag och forskare i olika länder ska fortsätta, säger LTH-professorn Yvonne Granfeldt.

LU:s mångmiljardsatsning på utveckling av livsmedelssektorn hamnar alltså inte i Sverige, utan i tyska München.

Yvonne Granfeldt vid Institutionen för livsmedelsteknik vid LTH, är en av många forskare vid LU som tillsammans arbetat för att konsortiet FoodNexus – där Lunds universitet är en av 50 så kallade core partners – skulle vinna EU:s Food EIT, som är en satsning på utbildning, forskning och innovation som delas ut av EU-organet European Institute of Technology.

Trots nederlaget väljer ändå Yvonne Granfeldt att se framåt med optimism.

– Inom FoodNexus har vi jobbat väldigt bra och kreativt med ansökan, och nu är det nästan ännu viktigare att vi fortsätter att utveckla nya innovationer, säger Yvonne Granfeldt.

Några som inte är så positiva är forskarna inom Antidiabetic Food Centre, AFC, som finns inom Centrum för preventiv livsmedelsforskning som sorterar under universitetets särskilda verksamheter, USV. De känner sig inte delaktiga i den ansökan som skickades in från konsortiet FoodNexus där LU ingår.

– Vi ser inga spår av oss eller våra förslag, trots att vi är en sådan stark resurs när det gäller kostbaserad prevention, säger professor Inger Björck som också tillsammans med sina sju kollegor i Antidiabetic Food Centre uttryckt sin besvikelse över detta i en debattartikel i media.

De konstaterar att de under sina nio år har genererat 20-talet patent och patent-ansökningar, sju startup-företag samt mer än hundra vetenskapliga publikationer.

Yvonne Granfeldt håller inte med Inger Björck, utan menar att det tvärtom tagits stor hänsyn till forskarna inom AFC och att deras förslag om att starta en utbildning ”School of Disease Prevention” var ett av få förslag som togs upp från Lunds universitet och som var med i den slutgiltiga versionen av ansökan.

Lunds universitet var för övrigt ingen dominerande part inom FoodNexus som bestod av 32 industrier och 18 universitet, och det var Unilever som koordinerade den ansökan, berättar Yvonne Granfeldt som också är ordförande för Lund University Food Studies, LUFO, där livsmedelsarbetet inom universitetet fortsätter.

Forskarna inom Antidiabetic Food Centre söker sig däremot nya arenor utanför Lunds universitet.

– Vårt centrum ska dessutom läggas ner, säger Inger Björck.

Tiina Meri

Maria Lindh 

Fotnot: AFC är ett VINN Excellence Center som löper ut nästa  år när finansieringen från Vinnova upphör.

 

.