– Det är direkt lösningsorienterad forskning. Vi ska utnyttja vår otroligt starka grundforskning i tvärvetenskapliga satsningar till att hitta lösningar, så nyttan är väldigt påtaglig i det här projektet, säger Henrik Smith, föreståndare för universitetets hållbarhetsforum och profilområdets koordinator.
– Tanken är att det vi kommer fram till ska vara användbart för att till exempel utveckla nya miljöpolicyer i samhället. Ett annat exempel är att företag ska kunna använda våra resultat för att ställa om sin verksamhet så att de på ett hållbart sätt kan hantera både biologisk mångfald och klimatpåverkan.
Fem fakulteter
Forskare från fem fakulteter är involverade i profilområdet. Kärngruppen utgörs av 30-talet forskare som i sin tur har egna forskargrupper. I kärngruppen finns experter på bland annat biologisk mångfald, klimatförändring, miljöekonomi, miljöpolicy, hållbarhet, miljöpsykologi och artificiell intelligens.
De många olika disciplinerna som finns representerade och det tvärvetenskapliga angreppssättet underlättar enligt Henrik Smith samarbetet med avnämare utanför universitetet, till exempel organisationer, kommuner och myndigheter.
Betydelsen av att vara ett profilområde går knappast att överskatta, menar han. Han beskriver det som att universitetet gjort ett val där detta och övriga fyra profilområden kommer att karakterisera Lunds universitet i framtiden. Enligt Henrik Smith leder det till att universitetet blir attraktivt att söka sig till för starka forskare och studenter inom de här områdena. LU blir också en attraktiv partner för samverkan med aktörer utanför universitetet
– Att vi är ett profilområde kommer att skapa en enorm synlighet för den här forskningen och det här forskningsområdet, säger Henrik Smith.