– Vi kan konstatera att Winstrups mumie är en av de bäst bevarade kropparna från 1600-talets Europa, med en informationspotential väl i linje med Ötzi-ismannen eller egyptiska mumier, säger Per Karsten, projektledare och chef för Historiska museet.
Peder Winstrup och hans mumifierade kropp är intressant både som medicinskhistoriskt arkiv och som den historiske centralgestalt han var och den roll han spelade i Lund som mångårig biskop och initiativtagare till universitetet. Såväl kropp som kläder och växter i kistan är i ett väldigt bra skick, vilket skapar förutsättningar för omfattande och bred forskning. Samtidigt kräver det pengar. Därför var det en lättnad när Crafoordska stiftelsen beviljade ett bidrag med 3,3 miljoner kronor.
– Det är otroligt skönt. Vi behöver fortfarande mer pengar, men tillsammans med ett antal andra donationer innebär det att projektet är säkrat med grundfinansiering till analyser och utställningen, säger Per Karsten.
I ett första steg har kistan med kroppen CT-scannats och osteologerna Caroline Ahlström Arcini och Torbjörn Ahlström har med hjälp av röntgenläkare på sjukhuset kunnat upprätta en sjukjournal över Peder Winstrup. Resultaten visar bland annat att han led av artros, åderförkalkning och välfärdssjukdomar, liksom stora mängder gallstenar och svår karies. Dessutom visade röntgen en överraskande upptäckt.
– Vi hittade ett fem–sex månader gammalt foster väl gömt under Winstrups fötter. En DNA-undersökning kommer att skapa klarhet i om fostret har något släktskap med Winstrup eller inte, berättar Per Karsten.
Undersökningen av kroppen visade att de inre organen finns kvar, vilket skapar unika möjligheter att lära sig mer om 1600-talets hälsovillkor. Nu väntar analyser av hårstrån, så långa att en spårämnesanalys kan avslöja Winstrups hälsotillstånd under hans tre sista levnadsår. Det ska även göras biopsier av vävnadsprover från de olika organen.
– En intressant sak är att se om det finns några inälvsparasiter. Om sådana finns bevarade kan det säga mycket om det allmänna hälsotillståndet hos dåtidens Lundabor, säger Per Karsten.
Från början var det tänkt att kroppen skulle begravas på Norra kyrkogården efter att undersökningarna var klara. Men eftersom kroppen är så välbevarad och därmed är en internationell angelägenhet för medicinhistoriskt arbete så har bland andra Per Karsten arbetat för att kroppen ska återbördas till Domkyrkan, och därmed finnas tillgänglig för framtida forskning.
I skrivande stund är inga beslut fattade, men frågan utreds av domkyrkan. Under en pressträff i april sa den nuvarande biskopen Johan Tyrberg att han hoppas på ett positivt resultat.
– Utredningens uppdrag är att hitta en plats i kyrkan där vi kan placera honom, säger han.
Text: Jonas Andersson
Foto: Gunnar Menander
Fotnot: Projektet har hittills fått bidrag från Crafoordska stiftelsen, Thora Ohlssons stiftelse, Erik Philip Sörensens stiftelse samt Ebbe Kocks stiftelse.
FAKTA om Peder Winstrup
Levde mellan 1605 och 1679.
Född i Köpenhamn och studerade i Tyskland innan han blev professor i filosofi vid Köpenhamns universitet och kort därefter hovpredikant och teologie doktor.
1638, knappt 33 år gammal, utsågs han till biskop i Lunds stift. Efter att Skånes blev svenskt 1658 adlades han. Han tog initiativet till bildandet av Lunds universitet.
2013 gjordes en förundersökning av Peder Winstrups kropp i Domkyrkans krypta och kroppen visade sig vara i ett mycket gott skick
Hösten 2014 flyttades han från Domkyrkan för vidare undersökningar.