I går den 9 oktober förklarade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan från sitt Twitter-konto att ”De turkiska väpnade styrkorna, tillsammans med den syriska nationella armén, just lanserat #OperationPeaceSpring mot PKK /terrorister från YPG* och Daesh i norra Syrien. Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor över vår södra gräns och att få fred till området.”
Innan man försöker analysera vad som har hänt i regionen de senaste dagarna, bör två saker betonas enligt Pinar Dinc:
– Det som händer just nu är en offensiv i en fredlig region, vilket får stora konsekvenser för folket där. FN, och andra internationella organisationer, är oroade och har uppmanat alla parter att säkra ”upprätthållen, obehindrad och säker humanitär tillgång till civila i nöd” i Syrien.
– Och politiken i regionen är väldigt flytande så uttalanden från till och med de högsta officerarna är långt ifrån tillförlitliga, tillägger hon.
Som andra med rätta påpekat är han inte medveten om de geografiska detaljerna och särdragen i regionen
Det var i söndags som Vita husets pressekreterare hävdade att ”Turkiet snart kommer att gå vidare med sin länge planerade operation i norra Syrien”. Detta är en andra invasion i området. Turkiet har tidigare invaderat Afrin-kantonen med "Operation Olive Branch" i början av 2018.
Vita huset meddelade samtidigt att man dragit tillbaka soldater från den turkiska gränsen där.
Pinar Dinc menar att Trump nu bidrar med mer bränsle i en region som han knappt känner till.
– Som andra med rätta påpekat är han inte medveten om de geografiska detaljerna och särdragen i regionen. Trump hävdar att USA har betalat enorma summor pengar för att bekämpa IS och nu är det dags att hans trupper flyttas ut från Syrien. Även om han inte har rätt i att kurder och turkar är ”naturliga fiender” som har bekämpat varandra i hundratals år, är det sant att USA:s tillbakaträdande från regionen gör dem som lever i regionen väldigt sårbara, säger hon.
Likheter mellan Turkiet och USA
Både Turkiet och USA styrs av presidenter som påstår sig vara ”landets verkliga röst”. Båda ledarna hanterar också problem på inhemsk nivå. Trump är för närvarande överhopad av anklagelserna att ha använt kraften i sitt presidentskap för att begära inblandning från ett främmande land i valet i USA 2020. Erdoğan, å sin sida, har nyligen förlorat större städer i lokalvalet i Turkiet i mars 2019 och han förlorade igen i det kontroversiella omvalet i Istanbul i juni 2019.
Och skillnader…
Medan Trump ser sitt löfte om att ta hem sina soldater som ett sätt att dra uppmärksamheten från beskyllningarna mot honom, skickar Erdoğan sina soldater utomlands för att få mer makt och kontroll. Erdoğan jämför regeringspartiet AKP:s styrka med den turkiska statens och pressar oppositionspartierna att stödja hans utrikespolitik på nationalistiska grunder.
Kritik även från den egna leden i USA
I USA riktas det kritik mot Trumps plötsliga agerande, inte bara från demokraterna, utan också från hans eget parti, till exempel från republikaner som Mitch McConnell. Ännu mer intressant är det att även Pentagon verkar ha blivit överrumplat av Trumps beslut, eftersom de uttalade sig så här: "Vi stöder inte en turkisk operation i norra Syrien".
Som svar på kritiken twittrade Trump häromdagen:
"Som jag har förklarat mycket starkt vid tidigare tillfällen, och för att upprepa mig, om Turkiet gör någonting som jag, i min stora och oöverträffade visdom, betraktar som att överskrida en gräns, kommer jag att fullständigt förstöra och utplåna Turkiets ekonomi (jag har gjort det tidigare). De måste, tillsammans med Europa och andra, övervaka de fängslade IS-krigarna och deras familjer. USA har gjort mycket mer än någon någonsin kunde ha förväntat sig, inklusive att ha tagit av 100% av ISIS-kalifatet. Det är dags att andra i regionen, några med stora rikedomar, skyddar sitt eget territorium.”
Det främsta oppositionspartiet i Turkiet, Republikanska folkpartiet (CHP), har liksom många andra reagerat på Trumps tweet och hävdat att Turkiet är ett oberoende och suveränt land som inte kommer att böja sig för utländska makters hot. Samtidigt har CHP-talesmannen Faik Öztrak sagt att de föredrar en diplomatisk lösning på problemen mellan Turkiet och Syrien. Detta i stället för att ta ansvar för jihadisterna vilket har erbjudits av de, vad de kallar, "imperialistiska makterna".
Folkets demokratiska parti, HDP, har också gjort ett uttalande som fördömer denna operation och uppmanar ”krafterna för fred och demokrati i Turkiet att inta en effektiv och beslutsam inställning mot AKP-alliansen som försöker befästa sitt destabiliserade styre”.
Andra intressen i regionen
– Det finns naturligtvis andra regionala och globala intressen i regionen, som Frankrikes, Tysklands, och kanske ännu viktigare, Rysslands och Irans. En taleskvinna för Angela Merkel, Ulrike Demmer, har sagt att Turkiets ensidiga militära ingripande i norra Syrien kan leda till fortsatt destabilisering i regionen. Irans utrikesminister beskrev å andra sidan USA som ”en irrelevant ockupant”.
Syriska flyktingar en bricka i spelet
2016 använde AKP sina syriska ”gäster”, det vill säga flyktningarna i landet, som ett förhandlingsverktyg med EU. Nu när EU och Turkiet inte är eniga om nästan någonting vill AKP-regeringen inrätta en så kallad säker zon i norra och östra Syrien för att kunna skicka tillbaka 3,6 miljoner syrier från Turkiet till den zonen.
– Som en kommentator nyligen skrev i Financial Times finns å ena sidan Assad som försöker undvika en sunnimajoritetsbefolkning och Erdoğan å andra sidan som vill undvika en kurdisk majoritetsbefolkning vid områdets södra gräns. Erdoğan har anklagats för att ha försökt tillämpa ”demografisk ingenjörskonst” i regionen, något som återigen har kommit upp till ytan i och med godkännandet av tre campus, Gaziantep University i Jarabulus, al-Bab och Afrin. Tyvärr verkar en fredlig samexistens i denna region vara irrelevant för Trump and Erdoğan som bara bryr sig om sina egna intressen, säger Pinar Dinc.
*Folkets försvarsenheter, YPG, är den beväpnade grenen av Demokratiska unionspartiet i Rojava.