apr
Filmvisning om det nya världsminnet Ravensbrückarkivet

Unesco har utsett det unika Ravensbrückarkivet till världsminne. Arkivet som innehåller vittnesmål från överlevare av Förintelsen, har därmed fått status som ett kulturarv av stort värde för mänskligheten. Universitetsbiblioteket som förvaltar arkivet uppmärksammar händelsen med att visa dokumentärfilm om arkivet.
I år är det 80 år sedan koncentrationslägren befriades och överlevarnas vittnesmål nedtecknades i Ravensbrückarkivet. Vittnesmålen bär minnena om vad som hände under Förintelsen och arkivet bevarar en viktig källa till historien. Den 10 april utsåg FN-organet Unesco dessa betydelsefulla tidsdokument till världsminne.
Universitetsbiblioteket uppmärksammar utnämningen med att bjuda in dig till filmvisning och ett samtal om världsminnet Ravensbrückarkivet.
Se filmen Lakocinski’s 9: Documenting the Unspeakable
Nu har du möjligheten att se dokumentärfilmen Lakocinski’s 9: Documenting the Unspeakable, som berättar om arkivet och hur det kom till. Filmregissören Magnus Gertten och Jadwiga Kurowska, som har en personlig koppling till arkivet, samtalar om arkivet efter filmen.
Magnus Gertten regisserade filmen tillsammans med Caroline Troedsson och Sebastian Claesson. Trion är teamet bakom en rad internationellt uppmärksammade och prisbelönta filmer.
Jadwiga Kurowska är dotter till en av de nio koncentrationslägerfångar, Bozyslaw Kurowski, som intervjuade överlevarna och nedtecknade vittnesmålen i arkivet.
Praktiskt
Inga väskor är tillåtna på Skissernas. Insläpp från 11.45. Evenemanget börjar 12.00.
Om Ravensbrückarkivet
Initiativtagaren till arkivet var Zygmunt Lakocinski, som var universitetslektor i polska vid Lunds universitet. Han och nio befriade lägerfångar samlade direkt efter andra världskrigets slut in vittnesmålen om nazisternas övergrepp i lägren. Resultatet av deras viktiga arbete är nu världsminnet Ravensbrückarkivet.
Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet förvaltar Ravensbrückarkivet. Arkivet innehåller 512 vittnesmål från överlevare i nazisternas koncentrationsläger. De flesta är från Ravensbrück. I arkivet finns också brev, fotografier, anteckningsböcker och teckningar, som överlevarna skänkte till gruppen som intervjuade dem.
Arkivet är digitaliserat och innehållet fritt tillgängligt för alla att använda och dra lärdom av. Se Witnessing genocide (in English).
Läs om världsminnesutnämningen
Läs om nomineringen av Ravensbrückarkivet till världsminne
Läs om dokumentärfilmen som uppmärksammar ett unikt arkiv vid Lunds universitet
Läs om Jadwiga Kurowska och hur de viktiga vittnesmålen blev digitaliserade
Om världsminnen
Om evenemanget
Plats:
Skissernas museum, Finngatan 2, Lund
Inträde:
Gratis inträde
Målgrupp:
Öppet för alla. Du behöver inte föranmäla dig, men först till kvarn gäller.
Språk:
Evenemanget är på svenska. Filmen är textad på svenska.
Kontakt:
lena [dot] landgren [at] ub [dot] lu [dot] se