Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Engelska: Grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Engelska är det viktigaste språket för kommunikation mellan människor med olika modersmål. Den som behärskar engelska i tal och skrift klarar sig ofta bättre i arbetslivet och i många andra situationer. Engelska är också det dominerande språket på Internet och inom exempelvis film, TV, musik och datorspel.

Att studera engelska på universitetet är alltså en bra idé, oavsett om man vill ta en examen med engelska som huvudämne eller om man bara vill komplettera en annan utbildning med en termin engelska.

En grundkurs på universitetet är den första kurs du kan läsa på universitetsnivå, men eftersom den förutsätter att du har läst engelska på gymnasiet, förstår du att den är betydligt mer avancerad och krävande än kurserna på gymnasiet. Vi förutsätter att du har goda förkunskaper och är mycket motiverad.

Kursens innehåll (Engelska: Grundkurs, ENGA04)

Kursen har en allmän inriktning med betoningen på kommunikativa färdigheter (läsa, tala, lyssna, skriva) som du behöver oavsett om du ska fortsätta att läsa engelska i flera terminer eller om du bara ska läsa en termin.

Grundkursen i engelska består av tre delkurser. Dessa delkurser löper delvis parallellt, ungefär som de olika kurserna på gymnasiet.

Följande delkurser ingår:

  • Engelska språket (15 hp)
  • Akademiskt skrivande (7,5 hp)
  • Engelsk litteratur (7,5 hp)

I delkursen Engelska språket lär du dig mer om engelskans språkljud och hur de produceras och kan beskrivas (fonetik). Du lär dig att förstå och skriva fonetisk skrift och får en ökad förståelse för de uttalsmässiga skillnaderna mellan engelska och svenska.

Vidare i delkursen Engelska språket, lär du dig mer om allmän och engelsk grammatik. För att du ska kunna prata med andra om grammatik och förstå det som står i grammatikböcker, lär du dig många grammatiska termer. Dessutom lär du dig mycket om de grammatiska skillnaderna mellan engelska och svenska. Dessa är extra viktiga att känna till när man översätter från det ena språket till det andra.

I delkursen Engelska språket lär du dig dessutom en massa nya engelska ord och hur du kan arbeta med ditt ordförråd på bästa sätt för att det ska bli större

I delkursen Akademiskt skrivande får du lära dig hur man skriver en akademisk uppsats på engelska. Du lär dig mer om hur man arbetar med källor och hänvisar till dem. Vi ser skrivande som en process, så du lämnar in och får kommentarer på flera olika versioner av texten innan den är klar. Du övar också på att ge konstruktiv kritik på andras texter. Den uppsats du skriver baseras på något ur föreläsningsserien om Historia och kultur som ingår i delkursen.

I den delkurs som heter Litteratur läser du ett antal skönlitterära böcker som analyseras och diskuteras i klassen. Att studera litteratur är ett utmärkt sätt att lära sig mer både om språket böckerna är skrivna på och om kultur och människor, vilket är en naturlig del av studier i humaniora.

 

Efter Engelska: Grundkurs (ENGA04)

När du är färdig med den här kursen blir du behörig till fortsättningskursen i engelska (ENGA22). Om du vill skaffa dig en kandidatexamen i engelska, ska du även läsa kandidatkursen (ENGK01). Utbildning i Engelska finns även på avancerad nivå inom Masterprogrammet i översättning, Masterprogrammet i språk och språkvetenskap och Masterprogrammet i Litteratur - Kultur – Media.

Många tidigare studenter arbetar som översättare och lärare, men arbetsmarknaden är betydligt större än så för den som är riktigt duktig på engelska. Ju mer engelska du läser, desto mer attraktiv kommer du att vara på arbetsmarknaden.       

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Engelska

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 75 50

https://www.sol.lu.se/engelska

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Engelska 6

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 60 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

20 januari 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 51 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Engelska: Grundkurs är 57 500 SEK.