Freds- och konfliktvetenskap: Grundkurs
Kurs 30 högskolepoäng
Beskrivning
Kursen vänder sig till studenter som är intresserade av flervetenskapliga perspektiv på krig, terrorism, konflikthantering och fredsbyggande. Konflikters ursprung och förlopp analyseras ingående och ställs i relation till moderna krig som ofta handlar om identitetskonflikter och hur stater skall organiseras. Demokratiseringsprocesser kan exempelvis leda till ökade konflikter och instabilitet. Etnicitet, genus och religion spelar ofta en viktig roll i konfliktutvecklingen. En viktig fråga är hur det internationella samfundet skall agera vid humanitära katastrofer? Internationella normer som mänskliga rättigheter och folkrätten, har på senare tid fått större genomslag i konflikthantering. Konfliktlösning diskuteras ingående där olika typer av konfliktförebyggande åtgärder, förhandlingsstrategier, fredsutbildning och försoningsprocesser studeras.
Utbildningen är inte snävt inriktad mot något eller några yrken utan skall ses som en nödvändig och önskvärd bas i en mängd olika yrken. Som exempel på yrkesverksamhet där freds- och konfliktvetenskap är en viktig del kan nämnas självständigt utredande arbete inom privata och offentliga organisationer på nationell och internationell nivå. Arbetsuppgifterna kan innebära kvalificerad omvärldsanalys, praktisk konflikthantering och fredsbevarande insatser.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Statsvetenskapliga institutionen
Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund
Postadress
Box 52, 221 00 Lund
Daniel Alfons
Studievägledare
+46 46 222 89 50
daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se
Mats Janér
Studievägledare
+46 46 222 80 48
mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 20,94 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | - |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,15 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 25 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
20 januari 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Freds- och konfliktvetenskap: Grundkurs är 57 500 SEK.