Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Berggrundsgeologi: Sedimentär geologi och bassänganalys

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Sedimentära bassänger är erosionsrester som omfattar hundratals till tusentals meter mäktiga lagerföljder och som bevarats i regionalt utbredda, naturliga eller förkastningskontrollerade sänkor i den kristallina berggrunden. De finns representerade från alla tektoniska miljöer och innehåller jordens samlade förekomster av kol, olja och gas. De är därför av stor samhällsekonomisk betydelse. Inom den geologiska grundforskningen är sedimentära bassänger helt centrala eftersom dess lagerföljder utgör naturliga klimatarkiv och innehåller de fossil vi bygger kunskapen om evolution och massutdöende på. Dagens forskning kring klimatsvängningar och havsnivåförändringar i jordens historia förutsätter djupgående kunskaper kring hur sedimentära bassänger utvecklas och hur man tolkar och modellerar dess stratigrafiska uppbyggnad.

Genom föreläsningar inom sedimentär geologi och exkursioner ger kursen en fördjupad kunskap om marina och terrestra depositionsmiljöer samt tektoniska kontroller på sedimentära bassänger. Du får träning i de tekniker och metoder man använder för att adekvat kunna beskriva mäktiga lagerföljders stratigrafiska uppbyggnad och bassängers utvecklingshistoria, dvs. faciesanalys, sekvensstratigrafisk analys, geokemisk karaktärisering och geofysiska undersökningsmetoder i borrhål. I kursen ingår en regional eller internationell exkursion för att koppla kunskaper från föreläsningar och övningar till naturliga bergskärningar. Kursen avslutas med en litteraturbaserad, individuell projektuppsats där du knyter ihop dina kunskaper från kursen och som utgör en viktig del av slutbetyget.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Geologiska institutionen

Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

+46 46 222 78 65

http://geologi.lu.se/

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Helena Elvén Eriksson

Studievägledare

helena [dot] elven_eriksson [at] nateko [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 90 hp naturvetenskapliga studier, varav minst 75 hp i geologi. Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

2 september 2024 - 31 oktober 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 3 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Berggrundsgeologi: Sedimentär geologi och bassänganalys är 42 500 SEK.