Språkkonsultprogrammet
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen
Beskrivning
I en värld full av texter behövs experter.
Om utbildningen
I dagens informationssamhälle skriver vi mer än någonsin. Ändå är det få som har utbildning för det och många behöver anlita professionell hjälp. Det är där språkkonsulten kommer in. En språkkonsult driver ofta egen textbyrå eller arbetar som anställd på företag eller myndigheter. Arbetsuppgifterna kan vara textredigering, textgranskning, korrekturläsning, utbildning, framställning av informationsmaterial, språkliga utredningar och policyfrågor. Språkkonsulter arbetar både med tryckta texter och med digitala texter, på webbplatser och i sociala medier.
Konsten att skriva, granska och redigera texter är central i språkkonsultutbildningen, som är uppbyggd av kurser i ämnet svenska. Tillsammans ger kurserna en god förståelse för svenskans struktur, variation och bruk. En språkkonsult får ofta hålla i kurser och därför finns också inslag av pedagogik, retorik och muntlig framställning. Utbildningen innehåller också praktikinslag som ger de studerande möjlighet att utveckla sin yrkesroll och skapa viktiga kontakter för framtida yrkesverksamhet.
Lunds språkkonsultutbildning har en valbar termin som ger möjlighet att spetsa utbildningen med till exempel juridik, marknadsföring eller projektledning. Det finns också möjlighet att läsa en praktikkurs under den valbara terminen. Under sista terminen skriver du ditt examensarbete utifrån material från en verksamhet. Du har möjlighet att göra examensarbetet som ett uppdrag för en arbetsgivare.
Efter utbildningen
Programmet leder till en kandidatexamen i svenska med specialisering i språkkonsultarbete. Språkkonsulter kan arbeta med:
- textgranskning och korrekturläsning
- textbearbetning och textredigering
- framställning av informationsmaterial
- internutbildning av skribenter och talare
- klarspråk
- språkliga utredningar
- omarbetning till lättläst
- policyfrågor, skrivregler och terminologi.
De språkkonsulter som finns ute i arbetslivet arbetar också som skribenter, journalister, redaktörer eller lärare. Språkkonsultutbildningen ger även en bra grund för vidare studier på avancerad nivå och forskarutbildning. Vår kompetensfolder och intervjuer med språkkonsulter finns på institutionens hemsida.
Antagning till programmet
Programmet har ordinarie antagning inför varje hösttermin. Om det finns plats öppnar vi varje vår även för antagning till termin 2 för dig som redan läst en grundkurs i svenska språket. Från och med hösten 2025 öppnar vi också för antagning till termin 3 för dig som dessutom läst en fortsättningskurs i svenska språket. Läs mer om antagning till senare del av program här.
Behörighet
För att bli behörig till programmet måste man skriva och bli godkänd på ett antagningsprov. Antagningsprovet inför programstarten hösten 2024 genomförs i första hand som en salsskrivning på plats på Språk- och litteraturcentrum i Lund. Du skriver provet i programmet Inspera på din egen dator eller en dator som du får låna av institutionen. Vid behov kan du även genomföra provet som ett digitalt, zoomövervakat prov. Detaljerad information om provet skickas ut per e-post till alla anmälda efter sista anmälningsdag. Läs mer om antagningsprovet.
Utbildningsplan
Öppnas för anmälan
2025-03-17
Kontakt
Svenska
Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund
Postadress
Box 201, 221 00 Lund
+46 46 222 87 10
https://www.sol.lu.se/nordiska/
Marina Hansson
Studievägledare
+46 46 222 84 60
marina [dot] hansson [at] kansliht [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 6 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Höstterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
1 september 2025 - 4 juni 2028
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2025-03-17
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | * |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 6 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Språkkonsultprogrammet är 345 000 SEK.